Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Μανουέλ Σελάγια-ΟΝΔΟΥΡΑ


Ο Πρόεδρος της Ονδούρας, Μανουέλ «Μελ» Σελάγια, εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένος στην πρεσβεία της Βραζιλίας, στην οποία κατέφυγε μετά την επιστροφή του, παρανόμως, στην Ονδούρα.


Οι εξελίξεις δηλώνουν ότι είναι πιθανόν να παραμείνει επ' αόριστον, καθώς η υποτιθέμενη συμφωνία Τεγκουσιγκάλπα/ Σαν Χοσέ που υπογράφτηκε μεταξύ των εκπροσώπων του Μανουέλ Σελάγια και των πραξικοπηματιών στις 30 Οκτώβρη είναι «νεκρή». Κατά τη συνήθη πρακτική τους, οι πραξικοπηματίες καθυστερούν παραδειγματικά να εγκρίνουν μία συμφωνία που προβλέπει τα ελάχιστα όσον αφορά την υποτιθέμενη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Η «εποχή καλής γειτονίας», του Φρ. Ντ. Ρούζβελτ, έχει επιστρέψει όσον αφορά τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Ομπάμα. Ετσι, εκτός της παροχής οξυγόνου προς το πραξικόπημα, από την πρώτη στιγμή, τελικά απέστειλαν υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία και «διαμεσολάβησαν»: Η συμφωνία επιτεύχθηκε και πλέον μπορούν να συνεχίσουν δημοσίως το «διαίρει και βασίλευε» και, κυρίως, να νομιμοποιήσουν το πραξικόπημα μέσα από τη διενέργεια εκλογών.
Ο μοναδικός παράγοντας, που από την πρώτη στιγμή θρυμμάτισε τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις των πραξικοπηματιών και των ΗΠΑ, το λαϊκό κίνημα που αντιδρά και αγωνίζεται. Ο στόχος του πλέον η αποτροπή της διενέργειας των εκλογών και η ανατροπή των σχεδιασμών τους. Ωστόσο, παρά τη δολοφονική καταστολή, συνεχίζει αποφασισμένο. Το σύνθημά του, ένα: «Εδώ κανείς δεν υποτάσσεται».
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: