Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Όσο πλησιάζει η δίκη των 31 συνδικαλιστικών στελεχών στην Τουρκία (19-20 Νοεμβρίου) τόσο ανεβαίνει το ενδιαφέρον και εκφράζεται αλληλεγγύη από πολλές πλευρές


Όσο πλησιάζει η δίκη των 31 συνδικαλιστικών στελεχών στην Τουρκία (19-20 Νοεμβρίου) τόσο ανεβαίνει το ενδιαφέρον και εκφράζεται αλληλεγγύη από πολλές πλευρές.
Η ΚΕΣΚ (αντίστοιχη της δικής μας ΑΔΕΔΥ) στέλνει διαρκώς ενημερώσεις και πληροφορίες, η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ευρωπαϊκό Δίκτυο) προετοιμάζει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίες στην Ευρώπη στις 18 του Νοεμβρίου (6 μ.μ.), το συνδικάτο FSU της Γαλλίας (εκπαιδευτικοί) εξέφρασε την αλληλεγγύη του με νέα ανακοίνωση, το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και οι δικοί μας πανεπιστημιακοί, με ψήφισμα της ΠΟΣΔΕΠ, καθώς και πολλοί άλλοι φορείς, όπως πληροφορούμεθα (περισσότερες πληροφορίες στο hhtp://freekesk.toplumsal.org).
Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο
Εν τω μεταξύ, ερώτηση κατατέθηκε στο ευρωκοινοβούλιο από τον Νίκο Χουντή, στις 12 Νοεμβρίου όπου αναφέρεται:
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ίδια η Επιτροπή στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2009, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σύλληψη στελεχών της KESK, η οποία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων και επισημάνει τις δυσκολίες της συνδικαλιστικής δράσης στην Τουρκία, τονίζοντας ότι το νομικό πλαίσιο της χώρας δεν έχει εναρμονιστεί με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά το δικαίωμα στην οργάνωση, το δικαίωμα στην απεργία και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ερωτάται η Επιτροπή:
Θα αποστείλει παρατηρητές στη δίκη; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση απελευθέρωση των συνδικαλιστών;»
Μονοήμερη απεργία στην Τουρκία
Η ΚΕΣΚ ανακοίνωσε μια ημέρα απεργιακή κινητοποίηση, στις 25 Νοέμβρη, όπου θέλει να συνδυάσει τα αιτήματα για συλλογικές συμβάσεις με την ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μια και πολλές από τις κρατούμενες και τις δικαζόμενες είναι γυναίκες, που ασχολούνται ιδιαίτερα με τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία μέσα από τις γραμματείες γυναικών. «Δεν υπάρχει βελτίωση», λένε στην ανακοίνωσή τους, «από την τελευταία συλλογική σύμβαση, που ήταν για 9 χρόνια, και στην οποία η Συνομοσπονδία μας δεν έχει συμμετάσχει για τα τελευταία 3 χρόνια επειδή το αίτημά μας για συλλογική διαπραγμάτευση έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο, η ΚΕΣΚ αποφάσισε μονοήμερη προειδοποιητική απεργία με το σύνθημα «συλλογικές διαπραγματεύσεις ή απεργία». Η προειδοποιητική μας απεργία δεν θα περιοριστεί στη συλλογική διαπραγμάτευση. Θα οργανωθεί ενάντια σε όλες τις μορφές της εκμετάλλευσης, καταπίεσης και διακρίσεων που αυξάνονται ιδιαίτερα με την πρόσφατη παγκόσμια κρίση.»
Η παραπομπή των συνδικαλιστικών στελεχών, σύμφωνα με ενημέρωση της ΚΕΣΚ, έγινε με βάση την παρακολούθηση τηλεφώνων για 5 μήνες (μεταξύ Ιανουαρίου 2009 και Μαίου 2009), 36 τουλάχιστον μελών και αξιωματούχων των συνδικάτων. «Συνεπώς, τα μέλη μας και οι αξιωματούχοι μας παρακολουθήθηκαν για να εφευρεθούν στοιχεία για τις κατηγορίες, και όχι επειδή πραγματοποίησαν κάποιο κακούργημα ή ήταν ύποπτα για κάτι τέτοιο».
Οι κρατούμενοι και κρατούμενες εμποδίστηκαν να δουν τους δικηγόρους τους αρχικά, ενώ δεν τους δόθηκε ο φάκελος με τις κατηγορίες πριν αυτός υποβληθεί στο 8ο Κακουργιοδικείο της Σμύρνης, στις 31 Ιουλίου 2009, περισσότερο από ένα μήνα μετά την επιδρομή (28 Μαΐου) στα σπίτια, στα σχολεία όπου δίδασκαν οι εκπαιδευτικοί και στα συνδικάτα.
Όλες οι κατηγορίες συνδέονται με νόμιμες δραστηριότητες (όπως η Πρωτομαγιά, Δελτίο Τύπου για το δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα) και για συνδικαλιστικές επαφές. Η χωροφυλακή και ο δημόσιος κατήγορος ισχυρίζονται ότι όλα αυτά σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες.
Εκδηλώσεις - διαμαρτυρίες
Oργανώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από πρεσβείες και προξενεία της Τουρκίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μετά από κάλεσμα της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών (ευρωπαϊκή Γραμματεία), στο οποίο ετοιμάζονται να ανταποκριθούν και άλλες συλλογικότητες, συνδικάτα, κοινωνικό φόρουμ, καθώς και κοινότητες Τούρκων - Κούρδων σε ευρωπαϊκή κλίμακα. 
Πάρτε τα πλακάτ-πανό σας και ελάτε στις 18 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ.:
Αθήνα: Τουρκική πρεσβεία, στην οδό Ρηγίλλης, πίσω από τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας.
Θεσσαλονίκη: Τουρκικό Προξενείο, οδός Αγίου Δημητρίου
Για μηνύματα διαμαρτυρίας  με φαξ:
Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan: 0090 312 417 04 76
Πρόεδρος της Τουρκίας: 0090 312 418 4183
Υπουργός για τις γυναικείες υποθέσεις, Selma Aliye Kavaf: 0090 312 417 39 87


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Η Εποχή", www.epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: