Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

GOOD YEAR: 13 χρόνια στο δρόμο οι απολυμένοι!

13 ολόκληρα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της GOOD YEAR HELLAS στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης , οι 340 απολυμένοι εργαζόμενοί της ακόμα αγωνίζονται ψάχνοντας να βρουν το δίκιο τους.

Την Τρίτη 3 Νοέμβρη κατέβηκαν, μαζικά, στην Αθήνα και διαδήλωσαν τόσο στο υπουργείο Εργασίας, όσο και στο Δικαιοσύνης. Παραβρέθηκαν, επίσης, στον Αρειο Πάγο, όπου θα παρακολουθούσαν και θα διαμαρτύρονταν, με την παρουσία τους, στην αίτηση αναίρεσης που για μία ακόμα φορά κατέθεσε η GOOD YEAR για να πλήξει τις αποφάσεις δικαστηρίων που έβγαλαν τις απολύσεις άκυρες.

Τελικά, η εκδίκαση της αναίρεσης αναβλήθηκε για τον Απρίλιο του 2010. Επιβεβαιώνοντας, έτσι, την καταγγελία των απολυμένων, με δελτίο τύπου την ημέρα των κινητοποιήσεων, όπου ανέφεραν ότι «στη δικαιοσύνη υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» και
«αποφάσεις κατά των εργαζομένων βγαίνουν με το κατεπείγον όταν είναι εις βάρος τους και για την εφαρμογή του νόμου, ενώ όταν είναι υπέρ των εργαζομένων απαιτούνται δεκαετίες».

Η παραπάνω κατάσταση έχει στερήσει απ’ τους απολυμένους τη δυνατότητα να αποζημιωθούν και να κολληθούν τα ένσημα για το διάστημα από το καλοκαίρι του 1996 ως τις 31/12/2002, βάσει αποφάσεων του Εφετείου και του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο για τους απολυμένους, γιατί, εκτός απ’ τα οικονομικά ζητήματα, μπαίνουν, επιτακτικά, και τα συνταξιοδοτικά τους. Ενας μεγάλος αριθμός απολυμένων έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθεί, αλλά, παρά τις υποσχέσεις που δίνονται όλα αυτά τα χρόνια τόσο απ΄ τους υπουργούς τόσο του ΠΑΣΟΚ , όσο και της Ν.Δ., δεν γίνεται τίποτα.

Οι απολυμένοι απαιτούν:

· Την κατάργηση της προϋπόθεσης των 1000 βαρέων ενσήμων τα τελευταία χρόνια σε όσους συναδέλφους τους έχουν 4500 ένσημα στη GOOD YEAR, για να βγουν στη σύνταξη στα 60.

· Ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνει με βάση την τελευταία 5ετία στη GOOD YEAR τιμαριθμικά αναπροσαρμοσμένη, αφού το σύνολο των εργαζομένων που είναι προς συνταξιοδότηση έχουν περίπου μέσο όρο 9000 ένσημα, απ’ τα οποία τα 6000 βαρέα και ανθυγιεινά και έχουν πληρώσει τα περισσότερα χρόνια εισφορές σε μεγάλες ασφαλιστικές κλάσεις.

· Γενικά να συνταξιοδοτηθούν όλοι οι απολυμένοι στα 60 τους χρόνια, εκτός αν συντρέχουν ευνοϊκότεροι όροι (10.500, 11.100 ένσημα κ.λπ.).

· Να δοθεί εντολή στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας Θεσσαλονίκης να κολληθούν άμεσα τα ένσημα των απολυμένων για το χρονικό διάστημα 1996 έως 31-12-2002.

· Για τους άνεργους συναδέλφους τους πάνω από 55 ετών που έχουν σοβαρό πρόβλημα εργασίας (10 περίπου), να ισχύσει η ρύθμιση που έγινε για τη ΒΙΑΜΥΛ και τη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ. Το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα να έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-2009.

Από Προλεταριακή Σημαία 631, 5/11/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: