Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009


Τις επιπλοκές που θα υπάρξουν στις σχέσεις της με το Ισραήλ, εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση, ύστερα από την απόφαση έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τη Δικαιοσύνη της χώρας κατά της πρώην ΥΠΕΞ του Ισραήλ, και σήμερα επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Τζίπι Λίβνι. Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε το Σαββατοκύριακο από λονδρέζικο δικαστήριο, εξαναγκάζοντας τη Λίβνι να ματαιώσει ταξίδι της στη Βρετανία, φοβούμενη μη συλληφθεί, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.
Το γραφείο της Τζίπι Λίβνι ανακοίνωσε την ακύρωση εξαιτίας του προγράμματος της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Ομως σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η Λίβνι έλαβε την απόφαση της ακύρωσης της επίσκεψής της αφού ενημερώθηκε για την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το ένταλμα εκδόθηκε για πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου, που σχετίζονται με τον ρόλο που τήρησε η τοτινή ΥΠΕΞ στην πολυαίμακτη ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το περασμένο έτος, γεγονός που οι βρετανικές αρχές αρνούνται να επιβεβαιώσουν επισήμως. Κατά την ισραηλινή επιχείρηση, η οποία είχε ως στόχο, σύμφωνα με το Ισραήλ, τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους, σκοτώθηκαν 1.400 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
Όπως αναμενόταν η αντίδραση του Ισραήλ, ήταν έντονη. Έτσι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Βρετανία επέκρινε σήμερα την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου. "Η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη, είναι καιρός να αλλάξει. Είμαι πεπεισμένος ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κατανοήσει ότι είναι καιρός να δραστηριοποιηθεί και ότι δεν πρέπει να αρκεσθεί σε δηλώσεις", δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής Ρον Προσόρ στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού.
«Το γεγονός ότι το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου, το οποίο ούτε καν βρίσκεται εντός της χώρας μας δημιουργεί περιπλοκές», τόνισε βρετανική διπλωματική πηγή. «Η Βρετανία είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να παραμείνει στρατηγικός σύμμαχος του Ισραήλ, τονίζει από την πλευρά του εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις. «Για να το επιτύχει αυτό, η ισραηλινή πολιτική ηγεσία θα πρέπει να δύναται να έλθει στη Βρετανία για τις συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση. Εξετάζουμε με επείγουσες διαδικασίες τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει τούτη η υπόθεση», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Πηγή:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: