Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ -ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ-Διαδηλώσεις και προβοκάτσιες


Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις σχετικά με την απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). Χθες δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπουλανίκ, του νομού Μους, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όταν ιδιοκτήτης καταστήματος άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή με τρεις ανθρώπους να ανοίγουν πυρ κατά των διαδηλωτών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Ερντογάν τάχθηκε κατά του κλεισίματος πολιτικών κομμάτων - για να μη θίγεται η εικόνα του κράτους - και υπέρ της δίωξης φυσικών προσώπων, τα οποία, όπως είπε, «είναι αυτά που παρανομούν».
Και ενώ οι διαδηλωτές κατηγορούνται για βανδαλισμούς και καταστροφές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων καταγγέλλουν προβοκάτσιες και χρηματισμό ατόμων από αγνώστους με σκοπό να προκληθούν επεισόδια. Παράλληλα, δηλώσεις ενός εκ των συλληφθέντων που πυροβόλησαν διαδηλωτές την Κυριακή, σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρουν ότι «πριν από τα επεισόδια κάποιοι του προσέφεραν όπλο και πεντακόσιες λίρες (περίπου 250 ευρώ), ζητώντας του να πυροβολήσει». Γεγονός που αποδεικνύει την εξαθλίωση των Τούρκων εργαζομένων, με την επίσημη ανεργία να χτυπάει κόκκινο φτάνοντας το 13,4%, ιδιαίτερα στους νέους που κρατούν τα σκήπτρα με 24,3% και τα αστικά κέντρα, όπου οι άνεργοι φτάνουν το 16,2%.
Ενίσχυση της συνεργασίας στον οικονομικό και πολιτικό τομέα ανάμεσα στην Τουρκία και τις αραβικές χώρες ζήτησαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Σύρος ομόλογός του Ουάλιντ Ουάλεμ, υποστηρίζοντας το πλαίσιο των επιδιώξεων του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Αγκυρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή. Ο Α. Νταβούτογλου δήλωσε ότι «η συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και όλες τις αραβικές χώρες είναι απαραίτητη», βρίσκοντας πλήρη υποστήριξη από τη Δαμασκό.


Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: