Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Τριετές πάγωμα μισθών στο Δημόσιο εξετάζει τώρα η κυβέρνηση


Ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την περικοπή των δαπανών του δημοσίου, αλλαγές στη φορολόγηση και άλλες διαρθρωτικά μέτρα πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα, κυρήσσοντας την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι το τριετές πάγωμα μισθών στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, η κυβέρνηση μετρά τις αντιδράσεις που ήδη προκαλούν οι προτάσεις για την περικοπή του 14ου μισθού, δηλαδή του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας, στους δημοσίους υπαλλήλους και διαμορφώνει εναλλακτικά σενάρια μέτρων που θα οδηγούν σε περικοπές αποδοχών για τους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους.

Τη Δευτέρα το απόγευμα αναμένεται να δοθεί το στίγμα των μέτρων από τον πρωθυπουργό, κατά την επίσημη έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου που θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο. 
Κατά τις πληροφορίες, η εναλλακτική πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να «παγώσουν» για τρία χρόνια οι μισθοί στο Δημόσιο και ταυτόχρονα να γίνουν δραστικές περικοπές στις πολλαπλές αμοιβές στελεχών του Δημοσίου (συμμετοχή σε φορείς, οργανισμούς κ.α.). 
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου επιμένει στην πρόταση για πάγωμα των αποδοχών άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως (παρ' ότι και αυτή η εκδοχή προκαλεί αντιδράσεις) και ταυτόχρονα θέλει να τεθεί «πλαφόν» στο σύνολο των αμοιβών που μπορεί ένας εργαζόμενος να εισπράττει από το Δημόσιο. 
Στην πρόταση αυτή εκτιμά ότι θα βρει σύμφωνη και την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τα μέτρα αυτά είχαν περιληφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που είχε υποβληθεί τον περασμένο Ιούνιο στις Βρυξέλλες.

Πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: