Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Απογοήτευση από τη σύνοδο του FAO στη Ρώμη


Βαθμό 2 στα 10 έβαλε η γνωστή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam International στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), που ολοκλήρωσε τις εργασίες της αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη. Και δεν είχε διόλου άδικο στη βαθμολογία αυτή: πράγματι μπορεί η τελική διακήρυξη της συνόδου κορυφής του FAO που ορίζει ως στόχο "την εξάλειψη της πείνας στον κόσμο", να υιοθετήθηκε από την πρώτη ημέρα της, τη Δευτέρα, ωστόσο δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση σε αριθμούς, ούτε κάποια καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου αυτού. Όλα στον "αέρα" λοιπόν έστω κι αν τα στοιχεία που παρουσίασε στην ομιλία του ο γ.γ. του οργανισμού, Ζαν Ντιούφ, ήταν συγκλονιστικά: είχε τονίσει ότι ο αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από πείνα έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο... Ωστόσο ούτε αυτό ήταν αρκετό για την ευαισθητοποίηση των "μεγάλων": οι αρχηγοί των G 8 δεν παρέστησαν καν στη σύνοδο.
Τι κι αν ο γ.γ. του ΟΗΕ προσπάθησε να δώσει την αίσθηση του επείγοντος, παραθέτοντας δραματικά νούμερα: "Σήμερα, πάνω από 17.000 παιδιά θα πεθάνουν από πείνα. Ένα κάθε πέντε δευτερόλεπτα. Έξι εκατομμύρια τον χρόνο. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Πρέπει να δράσουμε". Σύμφωνα με τον ίδιο, για να τραφούν πάνω από 9 δισ. άνθρωποι το 2050, χρειάζεται αύξηση της παραγωγής τροφίμων κατά 70%.
Από την πλευρά του ο Ντιούφ προσπάθησε να ασκήσει πίεση, προωθώντας μια διαδικτυακή διαμαρτυρία συγκέντρωσης υπογραφών και με μια έκκληση για ευαισθητοποίηση και συλλογική δράση. Την αίτηση διαμαρτυρίας μπορεί να υπογραφεί ακόμη στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση www.1billionhungry.org. "Ζητάω από όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται να υπογράψουν. Κάθε 'κλικ' θα είναι ένας επιπλέον λόγος, που θα έρθει να προστεθεί στο ένα δισεκατομμύριο λόγους, που ήδη υπάρχουν, για να εξαλείψουμε την πείνα από τον κόσμο... Κάθε 'κλικ' θα είναι ένα έναυσμα για τους κυβερνώντες του κόσμου να περάσουν από τα λόγια στα έργα", είπε ο Ντιούφ. Ό,τι όμως κι αν έκανε, δεν έπεισε τους αρχηγούς 60 κρατών (κυρίως από την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, μεταξύ τους κι Καντάφι και Μουγκάμπε) και κυβερνήσεων να περάσουν στην ανάληψη άμεσης δράσης. "Μία μόνη σύνοδος δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο, όμως αναμέναμε πολύ περισσότερα. Το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος του προβλήματος, όταν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα. Η σχεδόν συνολική απουσία ηγετών από πλούσιες χώρες έστειλε ένα άσχημο μήνυμα ήδη από την έναρξη της συνόδου κορυφής", κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Oxfam Γκάουεν Κρίπκε.
Να σημειωθεί ότι λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ζητούσαν από τις κυβερνήσεις των χωρών του G8 να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους στο θέμα της επισιτιστικής βοήθειας - 20 δισεκατομμύρια δολάρια - και να μην παραμελήσουν τα προγράμματα επισιτισμού, σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΜΚΟ.
Όταν ανακοινώθηκε το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα ο Ντιούφ επισήμανε ότι είχε ήδη "εγκριθεί μια καταληκτική χρονιά, το 2025" αλλά "δεν υπήρξε συναίνεση και τούτο με θλίβει". Στο τελικό ανακοινωθέν οι ηγέτες επαναλαμβάνουν τον "Στόχο της Χιλιετίας" για "μείωση κατά το ήμισυ του ποσοστού και του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα και κακή διατροφή ως το 2015". Λεπτομέρεια: η διατύπωση είναι ίδια με εκείνη του... 2008! Όταν ο αριθμός εκείνων που πεινούν ήταν 850 εκατομμύρια...


Τσερεζόλε Ε.
ΠΗΓΗ:ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: