Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Την μεγαλύτερη τράπεζα δεδομένων dna του κόσμου την κατέχει η Βρετανική Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών !






Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο είναι η συζήτηση που γίνεται στην βουλή των Λόρδων για το πόσο καιρό και για ποιες περιπτώσεις θα πρέπει η αστυνομία να κρατά στον αρχείο της το γενετικό προφίλ των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας.
Το dna 5,1 εκατομμυρίων(!) Βρετανών πολιτών βρίσκεται στα αρχεία της αστυνομίας.Πρόκειται για το 10% περίπου του πληθυσμού και αποτελεί το μεγαλύτερο αρχείο γενετικού υλικού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι απίστευτο ,αλλά αληθινό, όποιος πολίτης συλλαμβάνεται είναι υποχρεωμένος να δώσει δείγμα του dna του, που λαμβάνεται από εκκρίσεις του φάρυγγα!Με αυτό τον  τρόπο τα τελευταία 15 χρόνια έχει δημιουργηθεί αυτή η τεράστια βάση δεδομένων και το φακέλωμα των Βρετανών πολιτών.
Αν κάποιος συλληφθεί και αποδειχτεί η αθωότητα του ,τότε σύμφωνα με νέα πρόταση της κυβέρνησης των Εργατικών μετά από 6 χρόνια θα πρέπει να διαγράφεται το αρχείο με τα στοιχεία του dna.Kαι πάλι όμως υπολογίζεται ότι θα διαγραφούν τα δεδομένα για 800.000 με 1.000.000 άτομα.4 εκατομμύρια δείγματα θα είναι στην διάθεση του κράτους.Σε περιπτώσεις που αφορούν τρομοκρατία η πρόταση είναι να παραμένει εφ'όρου ζωής το dna στα χέρια των αστυνομικών και κρατικών αρχών.
Το ερώτημα αν αυτή η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων(αφού μιλάμε για γενετικό προφίλ που δίνει στην αστυνομία εκατοντάδες πληροφορίες για το άτομο από το οποίο προέρχεται), έχει ωφελήσει την εξιχνίαση εγκλημάτων.Η απάντηση είναι ότι έχει βοηθήσει σε λιγότερο από το 1% των περιστατικών.Επομένως δεν μπορεί η αστυνομία να μιλά για ένα αποτελεσματικό όπλο κατά της εγκληματικότητας.
Οι Βρετανοί πολίτες αισθάνονται ότι θεωρούνται εν δυνάμει ύποπτοι εγκληματίες από την κυβέρνηση τους.Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών 1.000.000 δείγματα αφορούν περιπτώσεις ατόμων που δεν έχει αποδειχτεί η ενοχή τους!Επίσης η αστυνομία έχει δείγματα dna από το 30% του πληθυσμού των έγχρωμων Βρετανών !Μάλιστα στους έγχρωμους νέους άντρες το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο.
Οι θαυμαστές της Βρετανικής Αστυνομίας στην Ελλάδα(βλέπετε νυν υπουργό δημόσιας τάξης), άραγε έχουν στο μυαλό τους να εφαρμόσουν παρόμοιες μεθόδους;Αν ναι θα είναι καλό να ξέρουν πως η ελληνική κοινωνία δεν θα αποδεχτεί ένα τέτοιο φακέλωμα με την ίδια ευκολία που το αποδέχτηκαν οι Βρετανοί.


Red Star.

Δεν υπάρχουν σχόλια: