Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ονδούρα: Δολοφονίες και βάρβαρη καταστολή-Εκλογές - παρωδία ποτισμένες με αίμα. Το λαϊκό κίνημα συνεχίζει να αντιστέκεται




«Εάν δεν ψηφίσετε, ψηφίζετε τον Τσάβες», είναι το τελευταίο «μήνυμα» του πραξικοπηματικού καθεστώτος που έχει γεμίσει τους δρόμους της Τεγκουσιγκάλπα, της πρωτεύουσας της Ονδούρας ενόψει των σημερινών εκλογών - παρωδία. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που έχει πραγματοποιήσει ορισμένες αλλαγές υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, γίνεται ο «μπαμπούλας» που χρησιμοποιούν οι πραξικοπηματίες όχι μόνο για εγχώρια κατανάλωση και προπαγάνδα, αλλά για να δημιουργήσουν συσπείρωση και σε άλλες αντιδραστικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η σημερινή υποτιθέμενη εκλογική αναμέτρηση δεν πρόκειται να κρίνει τον επόμενο πρόεδρο ή τη σύνθεση της Βουλής ή τους νέους δημάρχους, αλλά τη νομιμοποίηση του πραξικοπηματικού καθεστώτος που εκδηλώθηκε μόνο και μόνο γιατί ο προερχόμενος από το Φιλελεύθερο Κόμμα Πρόεδρος, Μανουέλ Σελάγια, προχώρησε σε ορισμένες κινήσεις, όπως την αύξηση του κατώτερου ημερομίσθιου, τη μη παραχώρηση αδειών σε πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες και, κυρίως, γιατί είχε εκδηλώσει τη σαφή πρόθεση η χώρα να αποκτήσει νέο Σύνταγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το πραξικόπημα εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της ίδιας μέρας που είχε προγραμματιστεί το δημοψήφισμα, με το ερώτημα εάν ο λαός θα ενέκρινε ή όχι τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης. Μια ακόμα αφορμή για την αντίδραση είναι και η ένταξη της Ονδούρας στην Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA), όπου συμμετέχουν, επίσης, η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και η σοσιαλιστική Κούβα, ανάμεσα σε άλλους.
Πέραν της νομιμοποίησης όμως, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση επιχειρεί να επικυρώσει και τους λόγους εκδήλωσης του πραξικοπήματος: Ενα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για τη Λατινική Αμερική, μία πρόβα τζενεράλε ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ανατροπών και ίσως πολεμικών συρράξεων.
Καθώς φαίνεται, οι αντιδραστικές δυνάμεις αποδίδουν πολύ καλύτερα υπό την ηγεσία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει υιοθετήσει την «πολιτική της καλής γειτονίας», το δόγμα του πρώην Προέδρου Φράνκλιν Ντελενόρ Ρούζβελτ. Πολιτική που σήμανε όχι άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική, αλλά τη διατήρηση του δικαιώματος να δημιουργεί και να υποστηρίζει δικτάτορες, τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την υποδούλωση των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της περιοχής, την προώθηση της οικονομικής κυριαρχίας διά μέσου του ελεύθερου εμπορίου και των δανείων με όρους δουλείας, τη δημιουργία ή τη σύμπλευση με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες κ.ά.
Βρώμικα κόλπα
«Oι εκλογές αποτελούν τον καλύτερο τρόπο εξόδου της χώρας από την κρίση»...ανέφερε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην επιστολή που απέστειλε στα μέσα της βδομάδας στον Βραζιλιάνο Πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Pagina12. Η απάντηση του Βραζιλιάνου Προέδρου ήταν δημόσια: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απομονωθούν. Θα είναι άσχημο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη σχέση τους με τη Λατινική Αμερική», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Προέδρου της Βραζιλίας, μετά από τηλεφωνική του συνομιλία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκους ,Τζέιμς Τζόουνς. «Οι εκλογές φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα του πραξικοπήματος», υπογράμμισε ο Γκαρσία, προσθέτοντας ότι «πολύ σημαντικές χώρες - η πλειονότητα από πλευράς πληθυσμού και πολιτικού βάρους στη Λατινική Αμερική - δε θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα».
************
Νεκρός βρέθηκε ο Λουίς Γκράντις Εσπινάλ, 56 χρόνων, συνταξιούχος δάσκαλος και ηγετικό στέλεχος του Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα, στην περιοχή Λας Κασίτας στα δυτικά της πρωτεύουσας της Ονδούρας Τεγκουσιγκάλπα. Ο Εσπινάλ ήταν «αγνοούμενος» επί σχεδόν 72 ώρες από τη στιγμή που η Αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε την Κυριακή, σύμφωνα με καταγγελία της συνεπιβάτισσάς του και τον έσυρε έξω χτυπώντας τον μάλιστα με την κάννη του όπλου στο κεφάλι. Σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο καταγγέλλει τη νέα δολοφονία, ενώ τονίζει ότι είναι αποτέλεσμα της κατασταλτικής πολιτικής των πραξικοπηματιών, κατασταλτική πολιτική που έχει ενταθεί τρομακτικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και θα κλιμακωθεί μέχρι την Κυριακή, που είναι προγραμματισμένες οι εκλογές - παρωδία. Παράλληλα, σύμφωνα με το «Τελεσούρ» περισσότεροι από 100 υποψήφιοι του Μετώπου αλλά και του Φιλελευθέρου Κόμματος, του UD, του PINU και ανεξάρτητοι έχουν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους. Σελάγια: Θα διχάσουν την ήπειρο οι ΗΠΑ εάν αναγνωρίσουν τις εκλογές Τέλος, ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίξει τις εκλογές που διοργανώνει το πραξικοπηματικό καθεστώς, θα διχάσει τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου και θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο. Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής έχουν καταστήσει σαφές ότι δε θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα, πάντως ο πραξικοπηματίας πρόεδρος Μιτσελέτι εμφανίστηκε βέβαιος αυτήν την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα το αναγνωρίσουν. Επίσης η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, γεγονός που καταγγέλλουν τα συνδικάτα του Περού.


 
     
Πηγές:Κυρ.Ριζοσπάστης-Χαραυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: