Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

92η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΤΑΣΗΣ


Σε πολλές πόλεις της Ρωσίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες για να τιμηθεί η 92η επέτειος της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, μιας επανάστασης που αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός του περασμένου αιώνα ως σήμερα, καθώς άνοιξε το δρόμο της εμφάνισης του σοσιαλιστικού συστήματος. Τοσο το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) σχεδιάζουν σειρά πολύμορφων εκδηλώσεων για σήμερα σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας. Παρόμοιες εκδηλώσεις προς τιμήν της Οκτωβριανής Επανάστασης αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πρώην σοβιετικής δημοκρατίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2005 οι ρωσικές αρχές, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το γιορτασμό και να αλλοιώσουν τη σημασία της επανάστασης που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, αποφάσισαν η 7η Νοέμβρη να μην είναι πια αργία και στη θέση του γιορτασμού του Μεγάλου Οκτώβρη να γιορτάζεται η ηρωική παρέλαση πριν 68 χρόνια του Κόκκινου Στρατού που αναχωρούσε από τη Μόσχα για το μέτωπο, 50-60 χιλιόμετρα παραέξω, για να αντιμετωπίσει τους ναζί εισβολείς.
Χτες, το άγαλμα του σοβιετικού ηγέτη Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν στο Καλίνινγκραντ υπέστη βανδαλισμούς από αγνώστους οι οποίοι έριξαν πορτοκαλί μπογιά στο μνημείο. Την ενέργεια αυτή καταδίκασε η τοπική οργάνωση του ΚΚΡΟ που τονίζει πως αποτελεί προσπάθεια αμαύρωσης της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης αλλά και να μειωθεί η συμμετοχή του λαού στις σημερινές εκδηλώσεις.

ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: