Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Την 19η Νοεμβρίου αναμένεται να επιλεγεί ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times της Τετάρτης, επικαλούμενη το Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ.

"Μετά από έναν προκαταρκτικό κύκλο συνομιλιών με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη άτυπη σύνοδο κορυφής στις 19 Νοεμβρίου.

Η συνάντηση θα έχει τη μορφή δείπνου εργασίας στις Βρυξέλλες", αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα της σουηδικής προεδρίας.
"Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ξεκινήσει ένα δεύτερο κύκλο συνομιλιών και ελπίζει να είναι σε θέση να παρουσιάσει τους υποψηφίους την ερχόμενη εβδομάδα", διευκρίνισε η εκπρόσωπος του σουηδού πρωθυπουργού Ρομπέρτα Αλένιους.
Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μέχρι στιγμής προτείνει επισήμως "περίπου 10 ονόματα" για τη θέση του Μόνιμου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλα τόσα για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.
Εντός της ημέρας, ο σουηδός πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο για θέματα που αφορούν την επικείμενη σύνοδο. Ως προεδρεύων της ΕΕ, ο κ. Ράινφελτ είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση της τελικής λίστας των υποψηφίων, την οποία και θα παρουσιάσει τους ευρωπαίους ηγέτες.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο Μόνιμος Πρόεδρος και ο Ύπατος Εκπρόσωπος εκλέγονται κατά πλειοψηφία κατά τη σύνοδο κορυφής. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι η σουηδική προεδρία ενδέχεται να επιδιώξει να βρει συναινετικούς υποψηφίους, αντί να προχωρήσει σε μία δυνητικά διχαστική ψηφοφορία.
"Υπολογίζω να μπορέσω να προτείνω ένα όνομα για την κάθε θέση και ότι θα υπάρξει επαρκής πλειοψηφία", φέρεται να δήλωσε ο κ. Ράινφελτ στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.
"Από τις συνομιλίες που είχα αποκόμισα την εντύπωση ότι είναι σημαντικό να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία στην ψηφοφορία για τις θέσεις", πρόσθεσε ο σουηδός πρωθυπουργός.
"Η ισορροπία μεταξύ αριστεράς και δεξιάς είναι σημαντική για ορισμένους, καθώς επίσης και η τήρηση των ισορροπιών μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών, αλλά και ανδρών και γυναικών", δήλωσε ο κ. Ράινφελτ καταλήγοντας ότι "δεν είναι εύκολο να ικανοποιήσουμε όλες αυτές τις προϋποθέσεις".
Ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων είναι επτασφράγιστο μυστικό. Διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες λένε ωστόσο ότι οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Ολλανδίας Χέρμαν Βαν Ρομπουί και Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι ο Τόνι Μπλερ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξακολουθούν να παραμένουν υποψήφιοι.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα φέρεται επίσης ως ο επικρατέστερος υποψήφιος γαι τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου, ύστερα από τις επανειλλημένες δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ότι ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος.
Η υποψηφιότητα Ντ' Αλέμα αντιμετωπίζεται ωστόσο με κάποιο σκεπτικισμό από τα νέα μέλη της ΕΕ και πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας εξαιτίας της σχέσης του με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: