Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

«ΟΧΙ» την Κυριακή, «ΟΧΙ» και τη Δευτέρα


Παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων και τον Τύπο, ακούς και διαβάζεις τις κραυγές πολιτικής επιβίωσης διαφόρων πιο συστημικών και από το σύστημα! Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού, επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού και «καλλιτεχνικού» κατεστημένου αυτής της χώρας είναι «στα κάγκελα», για να μας πει «Μένουμε Ευρωπαϊκή Ένωση»
Οι τύποι, που όταν άκουγαν διαδήλωση άλλαζαν δρόμο, έγιναν «μαχητές» των δρόμων και «αντιστασιακοί»! Εξαφανίζεται και το παραμύθι της «αντικειμενικής δημοσιογραφίας».
 Στρατευμένοι, πιο ανοιχτά από ποτέ, δεν κρύβονται. Βγαίνουν όλοι αυτοί να φωνάξουν για τη χώρα, για την «ενότητα των Ελλήνων», μια ενότητα πλαστή, μια ενότητα της υποταγής, της διάλυσης, της ξεφτίλας. Μιλούν για τη δική τους Ελλάδα, την Ελλάδα του πλούτου, της εκμετάλλευσης,της βαρβαρότητας. Σε αυτή την Ελλάδα καλούν σε «ενότητα». 
Βγήκε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) να μας πει ότι συγκινήθηκε με την ταλαιπωρία των εργαζομένων, για να καταλήξει πως θα στηρίξει ένα«ΝΑΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από κοντά και οι εργατοπατέρες της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που υπέγραφαν με τα δύο χέρια ό,τι ήθελαν οι εργοδότες, είπαν με το δικό τους τρόπο «ΝΑΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Όλοι αυτοί οι πιο συστημικοί και από το σύστημα καλούν τον κόσμο να απαντήσει στο ερώτημα «μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι, όμως, αυτό. Ξεκάθαρα: Μακάρι να ήταν αυτό το ερώτημα!
Το νέο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ
Το κόμμα πολιτική – απάτη που  λέγεται ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε αυτό το ερώτημα, στο δημοψήφισμα. Επέλεξε να θέσει σε ψηφοφορία μόνο την πρόταση των δανειστών και συνέχισε τη διαπραγμάτευση, βάζοντας στο τραπέζι ένα νέο διετές μνημόνιο αξίας 29,2 δισεκατομμυρίων!
Τα ελάχιστα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης έγιναν μνημόνιο αξίας 8 δισεκατομμυρίων και στη συνέχεια διετές μνημόνιο 29,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης τους, να φτάσουν να προτείνουν ένα«αριστερό» μνημόνιοδιαστρεβλώνοντας κάθε έννοια και ιστορικό βάρος που έχει η λέξη «Αριστερά» στην ΕλλάδαΔεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το έκανε και όταν ήταν …μικρός, πριν γίνει κόμμα εξουσίας. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα που μπορούμε να ασχοληθούμε άλλη φορά. 
«ΟΧΙ» στην κάλπη
Ποιο είναι τελικά το ερώτημα του δημοψηφίσματος; Όπως στα περισσότερα δημοψηφίσματα το πολιτικό και κοινωνικό φορτίο του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ» δεν χωρίζεται στα δύο. Το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για τη βασιλευομενη (αστική) δημοκρατία, στην Ελλάδα, ήταν το ίδιο «ΟΧΙ» για όλουςΕυτυχώς «ΟΧΙ»! Ας πάμε σε κάτι πιο ευρωενωσιακό. Το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα στη Γαλλία, για το ευρωσύνταγμα, ήταν ενιαίοΕυτυχώς «ΟΧΙ»!
Ποιο είναι τελικά το ερώτημα του δημοψηφίσματος; Όλοι οι επίσημοι και ανεπίσημοι εκφραστές του συστήματος μας λένε πως ερώτημα είναι «μέσα η έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Το ξαναλέμε: Μακάρι να ήταν αυτό το ερώτημα. Το κόμμα – πολιτική απάτη που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ – και αφού συνέχισε τις διαπραγματεύσεις- καλεί σε «ΟΧΙ» για καλύτερη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα (για να το ακούσουν οι «εταίροι» και όχι μόνο) πως το «ΟΧΙ» του ΣΥΡΙΖΑ «δε σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη», εννοώντας φυσικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Αναφερθήκαμε στην αρχή στην υπόθεση της μετατροπή του πολιτικού μηνύματος και στη ριζοσπαστικοποίηση του, για την επόμενη μέρα. Εδώ είμαστε λοιπόν…
Ποιο είναι τελικά το ερώτημα του δημοψηφίσματος; Θα δώσει ο καθένας, προσωπικά, το νόημα που θέλει; Η αλήθεια είναι πως ο καθένας μπορεί να έχει ένα σκεπτικό. Το επίσημο ερώτημα, όμως, είναι αυτό που θα γράφεται στα ψηφοδέλτια: Ναι ή όχι στη συγκεκριμένη πρόταση των δανειστών.
Θα αγνοήσουμε, όμως, τις κοινωνικές διεργασίες, την πολιτική συζήτηση, τη σύγκρουση ιδεών; Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει την απάντηση, με την πρόταση για νέο μνημόνιο. Δεν καλεί πια σε «ΟΧΙ», για να διαπραγματευτεί, το μνημόνιο των 8 δισεκατομμυρίων, αλλά σε «ΌΧΙ», για να παζαρέψει, το μνημόνιο των 29 δισεκατομμυρίων!
Μετά και τη νέα απάτη του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση των 29 δισεκατομμυρίων ευρώ,το «ΟΧΙ» της ρήξης μπορεί να είναι πιο ισχυρό. Περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο μνημονιακά μέτρα υπάρχουν, με ή ακόμα και χωρίς μνημόνια! 
«ΟΧΙ» την Κυριακή, «ΟΧΙ» και τη Δευτέρα
Το «ΟΧΙ» δεν το χαρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το δικαιούται. Το «ΟΧΙ» μπορεί να είναι και «ΟΧΙ» στα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Το «ΟΧΙ» μπορεί να μετατραπεί σε εκκωφαντική απάντηση στους εκπροσώπους τους «ΝΑΙ», εκείνους που διέλυσαν τα πάντα και τώρα κλαψουρίζουν πάνω στα συντρίμμια. Το «ΟΧΙ» μπορεί να είναι η απάντηση στους δανειστές. Το «ΟΧΙ» μπορεί να είναι ένα καθολικό «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα «ΟΧΙ» που δεν ακυρώνεται από κανέναν. 
To «ΟΧΙ» της ρήξης είναι το μοναδικό που θα παραμείνει την επόμενη μέρα και θα είναι στους δρόμους. Θα απαντήσει και θα απαντά ξεκάθαρα στο ερώτημα που θέτουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του «ΝΑΙ»: Μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση; ΈΞΩ! ΈΞΩ, όχι γενικά, με προοπτική, με άλλο δρόμο ανάπτυξης, μαζί με το λαό, με επιλογή του λαού.
Αναδημοσίευση από τον ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: