Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Δρέσδη : Διαδηλωτές της Pegida επιχείρησαν να επιτεθούν σε πρόσφυγες.

Στη γερμανική Δρέσδη, το κίνημα «εναντίον της ισλαμοποίησης της Δύσης» (Pegida) πραγματοποίησε ξανά συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας, συγκεντρώνοντας περίπου 6.000 άτομα. 

Μετά το τέλος της όμως, για πρώτη φορά, μικρή ομάδα διαδηλωτών της -περίπου 100- αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε σκηνές προσφύγων και αλληλέγγυους που έχουν κατασκηνώσει σε κεντρικό σημείο.
Η γρήγορη επέμβαση της αστυνομίας απέτρεψε τα χειρότερα, με την ένταση να περιορίζεται σε αντεγκλήσεις με τους ένστολους.

Θολά συνθήματα και λάϊκισμός: Το Pegida των «θορυβημένων πολιτών» στη Γερμανία
Για άλλο ένα βράδυ Δευτέρας, το ξενοφοβικό κίνημα διοργάνωσε συγκέντρωση στη Δρέσδη στην πλατεία της Νόιμαρκτ. Το «παρών» έδωσαν περίπου 6.000 άτομα, και μεταξύ των κεντρικών ομιλητών ήταν ξανά ο Λουτς Μπάχμαν, o οποίος είχε αναγκαστεί στο τέλος Ιανουαρίου να παραιτηθεί μετά το σάλο που είχε προκαλέσει η φωτογραφία του με «πόζα» Χίτλερ.

Την ίδια στιγμή, στην κοντινή πλατεία μπροστά από την Όπερα βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία και συγκέντρωση αλληλευγγύης σε πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει στο σημείο.
Για την κατασκήνωση στην πλατεία της Όπερας είχε βγει διαταγή που επέτασσε την απομάκρυνση των σκηνών μέχρι το βράδυ της Δευτέρας -πράγμα που δεν είχε γίνει- αλλά επέτρεπε την καθιστική διαμαρτυρία (πράγμα που οι διαδηλωτές ωστόσο θεωρούν αδύνατο χωρίς σκηνές σε αυτές τις καιρικές συνθήκες).
Αφού ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση της Pegida στη Νόιμαρκτ, όπως και η συναυλία στην πλατεία της Όπερας, περίπου 100 συμμετέχοντες στην πρώτη κινήθηκαν προς την πλατεία της Όπερας. Σχεδόν ταυτόχρονα, η ισχυρή δύναμη της αστυνομίας που ήταν παρούσα κινήθηκε για να σχηματίσει κλοιό μεταξύ τους και την συγκέντρωση προσφύγων και αλληλέγγυων.
Οι διαδηλωτές της Pegida κινήθηκαν προς τις σκηνές των προσφύγων, φωνάζοντας «ξήλωμα, ξήλωμα».
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, πέραν των αντεγκλήσεων με την αστυνομία αλλά και με μέλη της αντίπαλης συγκέντρωσης, «έφυγαν» και μερικές φωτοβολίδες και μπουκάλια, όμως τα πνεύματα δεν οξύνθηκαν περαιτέρω εξαιτίας της παρουσίας της αστυνομίας.
Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης πως δεν θα διέλυε το βράδυ της Δευτέρας την κατασκήνωση στην πλατεία της Όπερας.
Η προσέλευση στις συγκεντρώσεις της Pegida στη Δρέσδη είχε υποχωρήσει αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες -στο απόγειό της, συγκέντρωσε 17.000 άτομα- αλλά παρατηρείται ξανά μία ασθενής αυξητική τάση: Οι 6.000 της Δευτέρας ήταν κατά περίπου 2.000 περισσότεροι εκείνων της προηγούμενης εβδομάδας.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί επίσης απόπειρες «εξαγωγής» της Pegida και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κατά κανόνα χαμηλή προσέλευση. Τη Δευτέρα, ανάλογη συγκέντρωση είχε διοργανωθεί και στην Αμβέρσα του Βελγίου, στην οποία σύμφωνα με το ολλανδικό NOS συγκεντρώθηκαν λίγες εκατοντάδες άτομα.
Πηγή : dialogos.com.cy 

Δεν υπάρχουν σχόλια: