Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΚΚΕ(μ-λ): Συνέχιση, κλιμάκωση, αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Χαλκιδικής!

Ο μακρόχρονος δίκαιος αγώνας του λαού της Χαλκιδικής ενάντια στην μονάδα εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές συνεχίζει να συγκεντρώνει την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Γιατί έχει γίνει συνείδηση πως ο αγώνας αυτός έχει συνδεθεί με τα ευρύτερα αιτήματα για  ελευθερία και ανεξαρτησία ενάντια στις πολυεθνικές της εκμετάλλευσης και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και λεηλασίας του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Ο αγώνας αυτός δέχτηκε την πιο σκληρή καταστολή και τρομοκρατία, αντιμετώπισε ποικίλες επιθέσεις και συκοφαντίες αλλά παρόλα αυτά συνέχισε να αποτελεί μια  από τις κορυφαίες λαϊκές αντιστάσεις στις αντιλαϊκές πολιτικές. Όχι μόνο δεν κάμφθηκε αλλά συνέχισε και συνεχίζει να συσπειρώνει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους στην Χαλκιδική και να υποστηρίζεται  από ένα  πανελλαδικό και διεθνές κίνημα αλληλεγγύης. Άντεξε γιατί τα αιτήματα του ήταν δίκαια και ζωτικά για όλη την περιοχή της Χαλκιδικής αλλά και γιατί βασίστηκε στην ενότητα στην βάση.

Δεν σταμάτησε στις πρώτες δυσκολίες, δεν ακολούθησε τον δήθεν εύκολο δρόμο της ανάθεσης, δεν συμβιβάστηκε. Μπόρεσε να συσπειρώσει χιλιάδες αγωνιστές, να δημιουργήσει μαζικές  επιτροπές και πρωτοβουλίες, να δεχθεί την στήριξη του κινήματος  αλληλεγγύης.
Ο αγώνας του λαού της Χαλκιδικής πρέπει  να δικαιωθεί πλήρως.  Πρέπει να νικήσει! Μια νέα φάση αγώνων βρίσκεται μπροστά μέχρι την τελική δικαίωση, δηλαδή το σταμάτημα της καταστροφής του βουνού και του δάσους στον Κάκκαβο, το  διώξιμο των εγκληματιών χρυσοθήρων και την πλήρη ακύρωση κάθε σχεδίου εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και σε όλη την περιοχή. Κρίσιμη προϋπόθεση είναι η συνέχιση και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η μαζικοποίηση   του αγώνα, η διεύρυνση του κινήματος αλληλεγγύης. Η σύνδεση του με τις αντιστάσεις που οργανώνονται και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ενάντια στα σχέδια καταστροφής των μεταλλευτικών πολυεθνικών.
Η Ελντοράντο Γκόλντ, η πολυεθνική του κέρδους και του θανάτου, που συνεχίζει την καταστροφή του βουνού και του δάσους στις Σκουριές, επιχειρεί να εκβιάσει βάζοντας μπροστά εργαζόμενους, επιστρατεύει την ξένη πολιτική παρέμβαση, συνασπίζεται με την  ελληνική οικονομική ολιγαρχία, καλεί σε συναγερμό τα κατευθυνόμενα καθεστωτικά ΜΜΕ. Για την υπεράσπιση της πολυεθνικής σπεύδει μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός Σαμαράς και όλο το αστικό πολιτικό κατεστημένο για υποστήριξη.  Είναι ολοφάνερο πως για όλους αυτούς  η υλοποίηση των σχεδίων της Ελντοράντο έχει αποκτήσει μεγάλη πολιτική σημασία και ξεπερνά τα όρια της συγκεκριμένης  “επένδυσης.”
Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις, αρνούμενη να πάρει σαφή θέση, στην πραγματικότητα αφήνει να προχωρούν οι εργασίες και να δημιουργούνται ανεπανόρθωτα τετελεσμένα.  Και όχι μόνο αυτό. Αλλά και δύο φορές με την αστυνομία και τα ΜΑΤ εμπόδισε τους κατοίκους να διαδηλώσουν στο βουνό τους, αφήνοντας  ανενόχλητη την ίδια στιγμή την εταιρία να  οργανώνει και να σκηνοθετεί  τις “αντιδράσεις” των εργαζόμενων.
Το ΚΚΕ(μ-λ) χαιρετίζει τον συνεχιζόμενο αγώνα του λαού της Χαλκιδικής και καλεί σε συνέχιση και διεύρυνση της υποστήριξης του. Μόνος αυτός, στηριγμένος στην πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να νικήσει, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια  του. Δεν έχει να περιμένει τίποτε από υποσχέσεις  και  καθησυχασμούς. Όπως και παλιότερα έτσι και τώρα ο δρόμος του μαζικού αγώνα είναι η μόνη εγγύηση για την νίκη!
  • Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι εργασίες που καταστρέφουν το βουνό, το δάσος, τα ρέματα και τον υδροφόρο ορίζοντα.
  • Παλλαϊκή  κινητοποίηση και διεκδίκηση για να ματαιωθεί η λεγόμενη επένδυση και η σύμβαση του θανάτου.
  • Να παύσουν όλες οι δικαστικές-αστυνομικές διώξεις στους αγωνιζόμενους κατοίκους.
  • Όχι στο «χρυσό» θάνατο της Χαλκιδικής και στην λεηλασία του ορυκτού πλούτου από τις ξένες πολυεθνικές και τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες — συνεργάτες τους.
Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: