Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

2 χρόνια από τον θάνατο του Τσάβες. Ο λαός τιμάει τον ηγέτη του.

Χιλιάδες κόσμου απέτισε φόρο τιμής στον πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας Ουγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας, με την συμπλήρωση, την Πέμπτη, των 2 χρόνων (5 Μάρτη 2013) από το θάνατό του στα 58 του, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο. 


Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν το Στρατόπεδο ντε λα Μοντάνια στο Καράκας, όπου βρίσκεται και ο τάφος του. Επίσης, εκδηλώσεις τιμής γίνονται και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και όλο τον κόσμο.
Ο Τσάβες έβαλε το στίγμα του στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και διακρίθηκε για το νοιάξιμό του για τη φτωχολογιά, από όπου προέρχονταν και ο ίδιος. Ηταν πρώην στρατιωτικός και εξελέγη για πρώτη φορά το Δεκέμβρη του 1998, ενώ, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, επανεξελέγη το 2006 αλλά και το Δεκέμβρη του 2012.

Κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων που βρισκόταν στην εξουσία, στη Βενεζουέλα πάρθηκαν ορισμένα μέτρα που οδήγησαν στην άμβλυνση της ακραίας φτώχειας. Αντιμετωπίστηκε το θέμα του τεράστιου αναλφαβητισμού, σημαντικές ελλείψεις στη δημόσια Υγεία, με τη βοήθεια της σοσιαλιστικής Κούβας, αξιοποιήθηκαν καλύτερα τα έσοδα από το βασικό προϊόν της χώρας, το πετρέλαιο. Η Βενεζουέλα στήριξε την Κούβα, ενώ συμμετείχε και σε διάφορες καπιταλιστικές ενώσεις στη Λατινική Αμερική σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Τα επιτεύγματα για το λαό της χώρας από τη διακυβέρνηση Τσάβες και τη σημερινή κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο, που συχνά μπαίνουν στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, ταυτόχρονα δεν αναιρούν το γεγονός ότι η οικονομική εξουσία στη Βενεζουέλα εξακολουθεί να είναι στα χέρια των καπιταλιστών, γι' αυτό και κατά καιρούς οργανώνουν σαμποτάζ, τεχνητές ελλείψεις, ακόμη και απόπειρες πραξικοπήματος, με πιο χαρακτηριστική αυτή τον Απρίλη του 2002, που ανατράπηκε από το στρατό και το λαό σε διάρκεια 2 ημερών.

Πηγή : rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: