Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Κυπριακό: Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία

Ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων (πηγή: ΑΡ)

Με επιστολή προς τις Βρυξέλλες, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις για το Κυπριακό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η τουρκική πλευρά έστειλε επιστολή με ημερομηνία 26 Γενάρη 2015 και την υπογραφή του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ στην εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία Κάτι Πίρι, στην οποία αναφέρει ότι από το 1963 δεν υπάρχει καμιά κυβέρνηση που να εκπροσωπεί νόμιμα όλο το νησί και κάνει λόγο για «δύο λαούς» οι οποίοι καλούνται να εγκαθιδρύσουν ένα «νέο συνεταιρισμό», στη βάση της δήλωσης της 11ης του Φλεβάρη 2014.

Ο Βολκάν Μποζκίρ ζητά από την Κ. Πίρι στην επόμενη έκθεσή της να περιλάβει υποδείξεις «όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (ώστε) να συμβάλουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο».
Αφού ο Μποζκίρ ισχυρίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «έχει πάψει να υφίσταται από το 1963», τονίζει πως «οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα να ορίσουν και να κηρύξουν μονομερώς ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα ανοικτά των ακτών του νησιού και να επιδοθούν σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, παραβλέποντας τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες».
Ο Τούρκος υπουργός διαμαρτύρεται ότι οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς «βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου» και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως «οι «δύο λαοί» στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού πώς να αξιοποιήσουν τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε από τα Κατεχόμενα με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου τόνισε ότι «εάν ο Τσίπρας θέλει πραγματικά να συμβάλει θετικά και ειρηνικά για τη χώρα του και την περιοχή, πρέπει να αποδεχθεί ότι όσο κυρίαρχοι είναι οι Ελληνοκύπριοι στην Κύπρο είναι και οι Τουρκοκύπριοι και να αλλάξουν με ριζοσπαστικό τρόπο την πολιτική τους στο Κυπριακό».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε ότι «το Διεθνές Δίκαιο, η διεθνής νομιμότητα, οι αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ, σύμπασα η διεθνής κοινότητα, πλην της Τουρκίας, αναγνωρίζουν ένα κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και μία κυριαρχία, αποτελούμενο από δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή. Καλά θα κάνει ο κ. Έρογλου να ευθυγραμμισθεί επιτέλους με τη διεθνή έννομη τάξη και να συνεισφέρει στην επίλυση του Κυπριακού, προσφέροντας έτσι τις καλές του υπηρεσίες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: