Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Δύο Ελληνες πιλότοι νεκροί σε άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.Συνολικά δέκα άτομα σκοτώθηκαν από την πτώση μαχητικού F16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας εντός πίστας αεροπορικής βάσης.


Δύο Έλληνες πιλότοι και άλλα οκτώ άτομα σκοτώθηκαν χτες το απόγευμα, καθώς διθέσιο μαχητικό F16 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) κατέπεσε εντός πίστας στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, όπου μετείχε σε ΝΑΤΟική άσκηση.

Φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε σε ισπανικά ΜΜΕ, από το αεροδρόμιο του Αλμπαθέτε, μετά την κατάπτωση του ελληνικού μαχητικού

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της απογείωσης, το ελληνικό F16 παρουσίασε απώλεια ώσης, δεν πήρε ύψος, έγειρε δεξιά και έπεσε πάνω σε άλλα, σταθμευμένα αεροσκάφη ή και σε υπόστεγο. Προκλήθηκε κόλαση φωτιάς και σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Αμυνας, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν δέκα νεκρούς και περιέθαλψαν δεκατρείς τραυματίες, επτά εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση λόγω εγκαυμάτων. Εγκυρα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και οι δύο Ελληνες πιλότοι.

Για την Ισπανία αναχώρησε ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας Χρ. Βαΐτσης, με ομάδα εμπειρογνωμόνων.
Η εν λόγω άσκηση στο Αλμπαθέτε εντάσσεται στις αλλεπάλληλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις υψηλής επικινδυνότητας, εντός και εκτός συνόρων, στις οποίες συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όχι φυσικά για τα συμφέροντα του λαού, αλλά αυτά των ευρωατλαντικών μονοπωλίων.
Σημειωτέον, στη βάση Los Llanos είχαν μετασταθμεύσει ήδη από τις 19 Γενάρη τέσσερα αεροσκάφη και 41 άτομα προσωπικό της ΠΑ (7 πιλότοι και 34 τεχνικοί) από την 111 Πτέρυγα Μάχης και την Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP).
Το TLP λειτουργεί ως πολυεθνικό στρατηγείο με στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από δέκα κράτη του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Βασικός στόχος του είναι με τέτοια σχολεία «τελειοποίησης πιλότων», «να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα» των δυνάμεων των δέκα ΝΑΤΟικών κρατών για τη στήριξη βασικά των σχεδίων της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής ηγεσίας, του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR) και του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού της λυκοσυμμαχίας (SACT).
Αυτό το χαρακτήρα έχει, άλλωστε, και άλλη εν εξελίξει συνεκπαίδευση που γίνεται με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Σούδας, μονάδων της ΠΑ με την 480th Fighter Squadron, σχηματισμό των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (United States Air Forces in Europe, USAFE).
Και νέα συνεκπαίδευση με δυνάμεις των ΗΠΑ
Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτές τις ασκήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, θα συνεχιστεί και με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θεωρεί «αδιαμφισβήτητη» τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ: Σε αυτό το πλαίσιο, από αυτήν την Παρασκευή, 30 Γενάρη, έως και τις 14 Φλεβάρη, πραγματοποιείται συνεκπαίδευση και της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας - Διάσωσης (εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα) με την 37 Airlift Squadron της 86 Airlift Wing των ΗΠΑ, η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση του Ramstein στη Γερμανία και θα συμμετέχει με 4 αεροσκάφη C-130J και κλιμάκιο 140 ατόμων. «Σκοπός της συνεργασίας είναι η κοινή εκπαίδευση σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών με άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, καθώς και σε ρίψεις λέμβων», αναφέρεται από το ΓΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: