Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

"Ένα 25 - 30% λένε οι δημοσκοπήσεις τάσσεται με την άποψη που προτείνει το ΚΚΕ, δηλαδή αποδέσμευση από την ΕΕ."...Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον τ/ς ΣΚΑΪ .

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον τ/ς ΣΚΑΪ 





Δεν θα σας εκπλήξω με την πρώτη μου ερώτηση. Είναι η πρώτη φορά ιστορικά που ένα κόμμα της Αριστεράς φτάνει κοντά στην ανάληψη της εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ σας βοηθά χείρα βοηθείας και εσείς δεν τη δίνετε. Γιατί δεν τη δίνετε;

Δεν είναι η πρώτη φορά. Είχαμε και το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ που τότε ήταν κόμμα της Αριστεράς. Και μάλιστα με πολύ πιο προωθημένα συνθήματα απ' ότι έχει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.
Οι τηλεθεατές θυμούνται πολύ καλά ότι μιλούσε προεκλογικά «στις 18 θα έχουμε σοσιαλισμό», πήγαινε για «σοσιαλιστική αλλαγή». Μιλούσε για «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «έξω οι βάσεις του θανάτου», μιλούσε για «κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας». Βέβαια ως συνθήματα. Αλλά σήμερα αυτό το κόμμα που ονομάζεται αριστερό και λέει ότι είναι αριστερό κόμμα, δεν έχει ούτε καν εκείνα τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ. Δεν συζητώ το ζήτημα της σύνθεσης των ψηφοδελτίων του, γιατί πλέον είναι ένα ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Από το 3-4% που είχε ο Συνασπισμός, ο παλιός, που θα μπορούσε κανείς να τον προσδιορίσει στον αριστερό χώρο, όπως ήταν, σήμερα με το 27 - 30% - και δεν λέω από τον απλό κόσμο που τον ακολουθεί, τον ψηφίζει, αλλά κυρίως από τα στελέχη που έχει ενσωματώσει, από γνωστά λαμόγια μέχρι άλλους οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στις αντιλαϊκές πολιτικές και στο χάλι που βρίσκεται σήμερα η χώρα, οι οποίοι έχουν ψηφίσει όχι μόνο ένα - υπάρχουν στελέχη, υποψήφιοι σήμερα που έχουν ψηφίσει ένα και δύο και τρία μνημόνια - που έχουν στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Τι εννοείτε γνωστά λαμόγια;

Δεν θα 'θελα να μπω σε συζητήσεις προσώπων διότι ξέρουμε και συνδικαλιστές που έπαιξαν άσχημο ρόλο στην υπονόμευση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ξέρουμε άλλους που συμμετείχαν ουσιαστικά και στήριξαν κυβερνήσεις - δεν σημαίνει ότι ήταν λαμόγια φυσικά - όμως οι πολιτικές τους οδηγούσαν σε βαρβαρότητα, σε ανέχεια τον ελληνικό λαό. Ήταν στελέχη που θήτευσαν στην κυβέρνηση του κ. Σημίτη που μας έβαλε στην ευρωζώνη, στην ΟΝΕ, με τεράστιες θυσίες που πλήρωσε τότε ο ελληνικός λαός. Ήταν άλλοι που θήτευσαν στην κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου με τα γνωστά αποτελέσματα. Πολιτικά εκτιμώ αυτό το ζήτημα. Απ' αυτή την άποψη δεν θεωρούμε ότι αυτό το κόμμα, που αυτοπροσδιορίζεται ως Αριστερά, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε έναν άλλο δρόμο. Άλλωστε ξέρετε κα Κοσιώνη, η Αριστερά και παραδοσιακά και ως συνείδηση πάντα ήταν ενάντια σε οργανισμούς που έκαναν επεμβάσεις στους λαούς, ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην ΕΟΚ παλιότερα. Η προδικτατορική ΕΔΑ για παράδειγμα ήταν ενάντια στην ΕΕ,  την αποκαλούσε μάλιστα «λάκκο των λεόντων». Ήταν υπέρ της κοινωνικοποίησης του πλούτου της χώρας και βεβαίως ήταν σε μια ανατρεπτική πολιτική. Αυτά έχουν διαγραφεί από το πρόγραμμα και τις διακηρύξεις.

Παρ' όλα αυτά Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια φιλολαϊκή ατζέντα. Παρουσιάζει μια ατζέντα ρήξης με το σημερινό ευρωπαϊκό κατεστημένο, με τα μνημόνια, με μέτρα που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού και σας λέει ελάτε να συμβάλετε σ' αυτή την προσπάθεια. Είναι γνωστό κ. Γενικέ ότι δεν συμμαχούν σε κυβερνήσεις, κόμματα, πρόσωπα που κατ' ανάγκη συμφωνούν αλλά συμφωνούν πάνω σε μια ατζέντα, πάνω σε πέντε πραγματάκια τα οποία μπορούν να οδηγήσουν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας ότι πράγματι μπορούν να γίνουν συνεργασίες, να συμφωνήσουν και να στηρίξουν μια κυβέρνηση ή να δώσουν ανοχή κόμματα που μπορούν να συμφωνήσουν όντως σε μια ατζέντα, διότι έχουν μια κοινή κατεύθυνση σε βασικά τουλάχιστον ζητήματα. Για να το πω παραστατικά, είναι διαφορετικό πράγμα εσύ να θες να ταξιδέψεις - εμείς για παράδειγμα - στην Κρήτη με αεροπλάνο και ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα να θέλουν να πάνε Βρυξέλλες ή οπουδήποτε, στο Βόρειο Πόλο και μάλιστα με λεωφορείο. Είναι διαφορετικά πράγματα εντελώς. Και το λέω αυτό γιατί όταν μπαίνεις στη λογική της διαπραγμάτευσης του μνημονίου, γιατί τέτοιο πράγμα είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος, είτε το θεωρείς βιώσιμο είτε μη  βιώσιμο, συζητάς με τους εταίρους, αυτούς που θα σε δανείσουν, τι μέτρα θα πάρεις εσύ και πόσα θα σε δανείσουν εκείνοι. Άρα λοιπόν είναι φυσιολογικό επόμενο - αυτό λέμε εμείς - να πάρεις μέτρα για τον ελληνικό λαό.

Να σας πω ένα συγκεκριμένο πράγμα. Λέει ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιδιώξει κούρεμα του ελληνικού χρέους. Εσείς αν έχω καταλάβει καλά θα θέλατε να κουρευτεί το ελληνικό χρέος. Σ' αυτή την προσπάθεια δεν θα τον συνδράμετε; Σε περίπτωση που πείσει τους ευρωπαίους. Σήμερα όλοι το απορρίπτουν - το κούρεμα όχι τη διευθέτηση. 

Δεν είναι λύση αυτή. Στο κούρεμα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν - και συμφωνούν - και άλλα κόμματα και η ΝΔ. Δε νομίζω να είναι κανένα απ' τα κόμματα που βρίσκονται στη λογική της διαπραγμάτευσης και της αναγνώρισης του χρέους, ως χρέος της χώρας, του ελληνικού λαού, και συζητούν με τους εταίρους που δεν θα ήθελε κούρεμα του χρέους. Άλλο ζήτημα βάζουν τα άλλα κόμματα. Εάν δεν δεχτούν οι εταίροι το κούρεμα, τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Και εκεί υπάρχουν οι εναλλακτικές που προτείνουν οι ίδιοι, για επιμήκυνση κλπ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει μονομερής και ολοσχερής διαγραφή του χρέους. Αυτή είναι η άποψη μας και άλλωστε έχουμε πει ότι σε τέτοια κυβέρνηση, σε τέτοια διακυβέρνηση το ΚΚΕ θα έδινε το παρών του. Σε κυβέρνηση που θα προέβαινε σε μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους που σημαίνει σύγκρουση με την ευρωζώνη, με την ΕΕ, με τέτοιους οργανισμούς, με τους «εταίρους» δηλαδή, που σημαίνει αποδέσμευση, αυτό είναι στις προγραμματικές μας θέσεις και δεσμεύσεις. Αποδέσμευση απ' την Ένωση, βεβαίως όμως όχι έτσι στα ξαφνικά και χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Να υπάρχει μια τέτοια κυβέρνηση, μια λαϊκή εξουσία, όπου πρωταγωνιστής θα είναι ο λαός με σχέδιο, πρόγραμμα κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό για το πού θα κατανείμει τους πόρους, να έχει στα χέρια της τα εργαλεία. Γι' αυτό μιλούμε για κοινωνικοποίηση του πλούτου, κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων, έτσι ώστε να μπορείς να πάρεις σε στρατηγικούς τομείς τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, όπως είναι η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Την αγροτική οικονομία να μπορείς εσύ ως κράτος, ως εξουσία να την ελέγχεις, για να μπορεί και ο αγρότης να παράγει και να θρέφει τον πληθυσμό της χώρας σου και να κάνεις και ισότιμες επωφελείς ανταλλαγές με άλλες χώρες.
Αλλά αυτό συνιστά ένα συνολικό πρόγραμμα σύγκρουσης και ρήξης αλλά βεβαίως και χάραξης ενός δρόμου που θα έχει ανάπτυξη, θα έχει κατανομή του εργατικού δυναμικού σε όλη τη χώρα, που σημαίνει εξάλειψη της ανεργίας και σταθερή δουλειά για όλους.

Εσείς είστε πολύ σταθεροί και πολύ συνεπείς στις απόψεις σας. Έξω από την ΕΕ, έξω από το ευρώ. Το Grexit και η επιστροφή στη δραχμή προβάλλεται και είναι, όπως βλέπουμε και στην κοινή γνώμη, ως ένα φόβητρο, ως ένα φάντασμα κακό που μπορεί να κατασπαράξει τη χώρα. Και το φοβάται αυτό ο κόσμος. Νιώθει ότι θέλει να βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά του ευρώ. Εσείς λοιπόν, πώς πιστεύετε ότι με τη ρητορική μας μπορείτε να πείσετε τον κόσμο στην κατεύθυνση που περιγράφετε, τη στιγμή που δεν είναι κάτι που επιθυμεί ο ελληνικός λαός.

Στη δική μας ανάλυση το Grexit  δεν έχει να κάνει κυρίως με επιλογές, ούτε ελληνικών κυβερνήσεων, ούτε με επιμέρους επιλογές. Βεβαίως μπορούν να συμβούν πάντα τα «ατυχήματα», όπως λένε. Όμως το κύριο ζήτημα, επειδή γίνεται μια συζήτηση στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις κυβερνήσεις αυτή τη στιγμή, είναι ότι υπάρχει η άποψη σε ισχυρούς κύκλους της αστικής τάξης, των μονοπωλίων, των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μιλάει για ΕΕ, για Ευρώπη δύο ταχυτήτων, που μιλάει για έξοδο κάποιων χωρών.

Όμως ο ελληνικός λαός φαίνεται δεν θέλει, φοβάται.

Ένα 25 - 30% λένε οι δημοσκοπήσεις τάσσεται με την άποψη που προτείνει το ΚΚΕ, δηλαδή αποδέσμευση από την ΕΕ. Ότι η ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες. Είναι το κομμάτι του λαού μας που έχει την πείρα αυτή και την έχει βιώσει όλα αυτά τα τριάντα χρόνια διότι εντός της ΕΕ, εντός της ευρωζώνης, εντός του ευρώ βρεθήκαμε σ' αυτό το χάλι και σ' αυτή την κατάντια ως ελληνική οικονομία, ως λαός. Με αυτές τις πολιτικές, δεν ήμασταν εκτός ΕΕ. Κάναμε θυσίες, πληρώναμε, κατεβαίνανε και τότε τα μεροκάματα, όχι τόσο όσο στην κρίση, παίρνανε πίσω παλιές κατακτήσεις των εργαζομένων για να μπούμε στο ευρώ και το κάναμε ως θυσία διότι το ευρώ και η ΕΕ θα μας ανακούφιζε αλλά το αποτέλεσμα ήταν να έρθει μια τεράστια οικονομική κρίση, μια καταστροφική πορεία εντός του ευρώ. Άρα αυτός ο κόσμος που λέει ότι πρέπει να βγούμε από την ΕΕ και το ευρώ ακουμπά σ' αυτή την πείρα. Φυσικά εδώ το ζήτημα είναι διαφορετικό, διότι αν απλώς βγεις και πεις «βγαίνω από το νόμισμα» ή κόβω κάποια ευρουλάκια όπως είπε μια υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προχτές. Πρόκειται για αστείο πράγμα, για γελοιότητα αν δεν ήταν δραματικό και τραγωδία. Διότι αυτό το ζήτημα πέρα του ότι καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί με κόψιμο κάποιου νομίσματος ή με ένα άλλο νόμισμα να λύσεις ως δια μαγείας τα προβλήματα της οικονομίας, δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα διότι είναι φανερό - και ένας φοιτητής ενός οικονομικού τμήματος και όχι ο λαός μας - καταλαβαίνει ότι αυτό θα σήμαινε  πληθωρισμός, αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα που σημαίνει ότι θα εξαφανιζόταν κι αυτά τα λεφτά απ' αυτά τα ελάχιστα που έχει σήμερα ο εργαζόμενος, ο κόσμος. Άρα λοιπόν είναι άλλο αυτό, κι άλλο αυτό που λένε κάποιες δυνάμεις και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το plan B του κ. Αλαβάνου ότι να φύγουμε μόνο από το ευρώ και να μείνουμε στην ΕΕ και να είναι εδώ ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, να είναι εδώ τα μονοπώλια. Αν δεν έχεις συνολικό σχέδιο αλλαγών και ανατροπών, τότε θα κάνεις - να το πω απλά λαϊκά - μια τρύπα στο νερό.

Αν εσείς τα λέτε καλά και οι άλλοι τα λένε λάθος, εάν εσείς προτείνετε κάτι που θα δώσει διέξοδο στον ελληνικό λαό που έχει πονέσει, έχει φτύσει αίμα τα τελευταία χρόνια, γιατί ακούνε περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και του δίνουν τέτοια ποσοστά που μπορεί να τον φέρουν στην εξουσία και όχι σε εσάς.

Γιατί δυστυχώς έχουμε μάθει κάθε φορά προεκλογικά- έτσι παίζεται το δικομματικό παιχνίδι στην Ελλάδα, δυστυχώς θα ξαναπώ - και έχουμε μάθει και τον ελληνικό λαό κάπως έτσι να σκέφτεται, ανάμεσα πάντα σε δυο μονομάχους, σε δυο κοκορομάχους, πείτε το όπως θέλετε, τον πρώτο ή τον δεύτερο που φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει κυβέρνηση και δεν βλέπει προγράμματα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεύτερος, όντας πέμπτος, έκτος όμως...

Ναι, αλλά είχαμε μια περίοδο κρίσης, ανάπτυξης του κινήματος και οριστικής κατάρρευσης τότε του ΠΑΣΟΚ, που ήταν ο δεύτερος εταίρος.

Γιατί δεν πήρατε εσείς αυτόν τον κόσμο και τον πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως ήταν διαπαιδαγωγημένος και στο επίπεδο που υπήρχε το κίνημα, η ανάπτυξή του - γι' αυτό εμείς επιμένουμε για την ανασυγκρότηση του κινήματος, έτσι ώστε ο άλλος μέσα από τους αγώνες και να διαπαιδαγωγείται και να διαμορφώνει άποψη για τα πολιτικά πράγματα και να βλέπει ποιοι πραγματικά είναι δίπλα του- βρέθηκε σε μία τέτοια κατάσταση, όπου του φάνηκε πιο συγγενικό κόμμα, να το πω έτσι. Και μάλιστα με κορώνες αντιμνημονιακές, ανατρεπτικές, με κορώνες και συνθήματα που θύμιζαν το παλιό ΠΑΣΟΚ, εκείνο το αριστερό, που σας έλεγα πιο πριν και λέει «να εδώ μήπως κάνουμε κάτι, που φαίνεται και πιο εφικτή αυτή η λύση». Διότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκρυβε πραγματικές θέσεις που έχει κι απ' το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», απ' την «κατάργηση του μνημονίου με ένα άρθρο» - θα σας θυμίσω τι έλεγε το 2012, που τον ψήφισε ο κόσμος- που σημαίνει «καταργώ αμέσως εφαρμοστικούς νόμους», έφτασε σήμερα να λέει ότι «διαπραγματεύομαι, θα δω το μνημόνιο, θα συνεχίσω τη Δανειακή Σύμβαση» - γιατί αυτό είναι το μνημόνιο. Και βέβαια ξέρουμε ότι μνημόνια είναι το σύμφωνο για το ευρώ, το σύμφωνο σταθερότητας, η συνθήκη του Μάαστριχ. Όλα αυτά μνημόνια είναι, τα οποία πλέον τα αποδέχεται και τα αποδέχεται και προεκλογικά, καταλαβαίνετε τι θα κάνει μετεκλογικά.

Να σας ρωτήσω και λίγο διαφορετικά: Αν είναι οι άνθρωποι που σας πιστεύουν να μη σας δουν ποτέ σε μία κυβέρνηση, γιατί να σας ψηφίσουν, γιατί να ψηφίσουν ΚΚΕ;

Μα δεν υπάρχει κόμμα - και εμείς το λέμε καθαρά- που δεν θέλει να κυβερνήσει. Εμείς ιδρυθήκαμε, υπάρχουμε, παλεύουμε, μαζί με το λαό, ακριβώς για να οδηγήσουμε το λαό, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, στην κυβέρνηση, στην εξουσία αυτού του τόπου. Και βέβαια εκεί το ΚΚΕ, όταν δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που σας είπα πριν, το πρόγραμμα δηλαδή που προτείνουμε στον ελληνικό λαό - όχι στα μέλη μας. Το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει και θα συμμετέχει σε μία τέτοια κυβέρνηση. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε κυβερνήσεις που θεωρούμε ότι την άλλη μέρα ουσιαστικά θα συνεχίσουν από εκεί που τα παράτησαν οι προηγούμενοι.

Εσείς ποιο ποσοστό του ΚΚΕ θα θεωρούσατε επιτυχία κ. Γενικέ;

Αυτό θα σας έλεγα τώρα, ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να είναι στη θέση της ισχυρής, της δυνατής αντιπολίτευσης σήμερα. Έτσι όπως είναι οι συνθήκες, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις συνολικής σύγκρουσης, ανατροπής, με βάση φιλολαϊκά προγράμματα, για να συμμετέχει ή να δείχνει ανοχή σε μία κυβέρνηση.

Πιστεύετε ότι μπορείτε να καταφέρετε την 3η θέση;

Αυτό που φαίνεται και από δημοσκοπήσεις, αλλά το βλέπουμε και εμείς στον κόσμο, είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα το ΚΚΕ να βρεθεί στην 3η θέση. Θα την αξιοποιήσει, γι' αυτό να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός, άλλωστε έχει και γνώση και πείρα αρκετή. Θα βρεθούμε δίπλα του, θα παλεύουμε μέσα στη βουλή, θα ασκούμε την απαραίτητη πίεση, θα διεκδικούμε μαζί του, θα είμαστε στους αγώνες, θα οργανώνουμε τη λαϊκή συμμαχία, χωρίς να χωρίζουμε τον κόσμο σε «αριστερούς», «δεξιούς», «κεντρώους», ή δεν ξέρω τι, με βάση τι ψήφιζαν μέχρι χτες ή τι ψηφίζουν σήμερα, για να κάνουμε ακριβώς αυτή την πραγματική, τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός.

Θα ήθελα το σχόλιό σας για το εξής: Βλέπουμε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής να βρίσκονται -στις δημοσκοπήσεις πάντα, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα δείξει η κάλπη- γύρω στο 5-6%...

Προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι πολύ πιο κάτω, αλλά...

Το ερώτημά είναι πως ερμηνεύετε εσείς αυτή τη δυναμική της ΧΑ, τη στιγμή μάλιστα που έχουν γίνει οι αποκαλύψεις που έχουν γίνει και τη στιγμή μάλιστα που η ηγεσία της και κεντρικά, κορυφαία στελέχη της βρίσκονται στον Κορυδαλλό;

Δυστυχώς αυτό το ζήτημα θα πρέπει να το σκεφτούν και όσοι μας ακούν σήμερα και όσοι ακόμα -αυτοί οι λιγότεροι τελοσπάντων απ' ότι αρχικά- δεν έχουν συνειδητοποιήσει το τι κόμμα, τι οργάνωση είναι η ΧΑ. Δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε ακροδεξιό, αντιδραστικό, οτιδήποτε μπορεί να πει κανείς, κόμμα. Μιλάμε για μια ναζιστική, φασιστική, εγκληματική οργάνωση, η οποία όχι μόνο δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση με τους τσαμπουκάδες, με τις άναρθρες κραυγές, με όλα αυτά που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια μέσα στη βουλή, αλλά κυρίως προβαίνει σε άνανδρες επιθέσεις ενάντια σε εργαζόμενους, ενάντια στο λαό μας, προβαίνει σε δολοφονίες. Δηλαδή πρόκειται για μία κατάσταση η οποία πρέπει να πλήρως να συνειδητοποιηθεί, δεν είναι δύναμη που μπορεί να δώσει το παραμικρό, την παραμικρή ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στο λαό μας. Πρόκειται για την μαύρη αντίδραση, η οποία εμφανίστηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ευθύνονται σε αυτό και άλλα πολιτικά κόμματα που τη δημιούργησαν ή την ενθάρρυναν στο να δημιουργηθεί. Έχουν ακόμα ευθύνες δυστυχώς και κάποια κόμματα, τα οποία έχουν χαμηλούς τόνους απέναντί της, δυστυχώς προσβλέποντας ότι θα πάρουν αυτά τις ψήφους, αλλά οι ψήφοι, η συνειδητοποίηση απ' αυτό τον κόσμο, δεν γίνεται με το να χαϊδεύεις αυτιά φασιστών, ναζιστών, εγκληματιών.

Δύο τελευταία ερωτήματα κ. Κουτσούμπα. Πρώτον, είχατε ταχθεί κατά των πρόωρων εκλογών. Θέλω να μου πείτε αν θεωρείτε πως αυτές οι εκλογές συνιστούσαν, συνιστούν ένα ρίσκο αυτή τη στιγμή για τη χώρα;

Για την ακρίβεια ήμασταν όχι κατά των πρόωρων εκλογών, αλλά δεν θεωρούσαμε ότι το κύριο ήταν οι εκλογές αυτή τη στιγμή και μάλιστα με το πρόσχημα ή με το επιχείρημα να μην βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πάμε σε εκλογές, έτσι όπως το παρουσίαζαν άλλες δυνάμεις. Και βεβαίως δίναμε τη μάχη να οργανωθεί ο λαός, να βγει στους δρόμους, να κινητοποιηθεί, να παλέψει, να διεκδικήσει ό,τι μπορεί για κατακτήσεις σήμερα, να ανοίξει ένα δρόμο αύριο. Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι πρέπει αυτό να πάρει υπόψη του ο κόσμος και να αξιοποιήσει την ψήφο του στην κάλπη την επόμενη Κυριακή. Έτσι ώστε να ενισχύσει τη μόνη δύναμη, που πραγματικά μιλά καθαρά, μιλά ανοιχτά, έντιμα, ξέρει ότι έχει ανιδιοτέλεια και ότι μπορεί με σταθερότητα την επόμενη μέρα των εκλογών, διότι η επόμενη μέρα είναι που θα τα κρίνει όλα αυτά. Άρα πηγαίνοντας στην κάλπη, όταν ρίχνει την ψήφο, να σκέφτεται τι ξημερώνει τη Δευτέρα των εκλογών.

Εσείς βλέπετε ρίσκο σ' αυτές τις εκλογές, γιατί πολλοί ήταν εκείνοι που άσκησαν κριτική στη σημερινή κυβέρνηση ότι το έπαιξε κορώνα -γράμματα;

Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει για το λαό μας είτε βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε βγει κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με κορμό τη ΝΔ είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με διάφορους άλλους πρόθυμους από τα άλλα κόμματα που υπάρχουν ήδη. Γιατί κυβέρνηση θα βγει, όμως ο λαός μας δεν πρόκειται να ανακουφιστεί. Ούτε καν με αυτά τα ψίχουλα ελεημοσύνης που του δίνονται. Από τη μια τσέπη θα τα δίνουν, από την άλλη θα τα παίρνουν.

Το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών πώς το ακούτε;

Δεν το βλέπω. Με βάση τις εκτιμήσεις που έχουμε συζητώντας και επικοινωνώντας με τον κόσμο όλη αυτή την περίοδο και από τις δημοσκοπήσεις αλλά κυρίως από τα προγράμματα των κομμάτων και τις θέσεις τους, αυτά που λένε προεκλογικά, μπορεί να μην ανησυχεί ο λαός μας, θα βγει κυβέρνηση την άλλη μέρα. Θα βγει κυβέρνηση, το πιο πιθανό συνεργασίας, με βάση τα δεδομένα είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ. Υπάρχει η πρώτη, δεύτερη εντολή, εκεί θα τα βρούνε. Κατά τη γνώμη μου υπάρχει και η δυνατότητα αντικειμενικά λέω, όχι υποκειμενικά να γίνει και κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Δηλαδή βλέπετε ακόμα και αυτό;

Βεβαίως, αφού τα μεγάλα ζητήματα και τα καθοριστικά για την ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι τι θέση έχεις για την ΕΕ και την ευρωζώνη, τι θέση έχεις για το ΝΑΤΟ, τι θέση έχεις για το χρέος, για τη διαπραγμάτευσή του, για τη δανειακή σύμβαση κλπ. Σ' αυτά συμφωνούν. Τώρα στα ψίχουλα ή κάποια που μπορεί να δώσουν πάλι μπορεί να τα βρει μια κυβέρνηση διότι έχουν ίδια προγράμματα. Το απορρίπτουν προεκλογικά, όπως απέρριπταν και το 2012 θα θυμάστε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και μάλιστα σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και με άσχημες εκφράσεις. Τώρα δεν είναι έτσι η κατάσταση. Ίσως δεν είναι ώριμο ακόμη, πολιτικά εννοώ, όμως με πυρήνα είτε τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τη ΝΔ και βεβαίως με Ποτάμι, με το κόμμα του κ. Βενιζέλου, το κόμμα του κ. Παπανδρέου, το κόμμα του κ. Καμένου, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα σήμερα και ποιοι θα μπουν στη Βουλή απ' όλους αυτούς, μένει να το δούμε την Κυριακή το βράδυ οπότε να συζητήσουμε και πιο συγκεκριμένα για το τι θα γίνει. Πάντως μπορεί να γίνει μια τέτοια κυβέρνηση. Το θέμα είναι τι θα προσφέρει μια τέτοια κυβέρνηση στο λαό. Γι' αυτό λέμε ΚΚΕ δυνατό, ισχυρό, όσο γίνεται πιο πάνω με βάση τις σημερινές συνθήκες, και στη Βουλή έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε πραγματικά στο πλάι του λαού για την επόμενη μέρα.

Πηγή : ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: