Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Σαουδική Αραβία : Νέος μονάρχης, ίδια αντιδραστική πολιτική.

Κλείνοντας, για μία ακόμη φορά, τα μάτια στο αυταρχικό μοναρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, δεκάδες ξένοι ηγέτες ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ μετέβησαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, Ριάντ, αποτίοντας ύστατο αποχαιρετισμό στο βασιλιά Αμπντάλα που πέθανε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε ηλικία 90 ετών έπειτα από μακροχρόνια αναπνευστική λοίμωξη.


Οι δεκάδες ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που παρέστησαν στην κηδεία του Αμπντάλα είχαν προηγουμένως, με μηνύματά τους, εξυμνήσει τον «μεταρρυθμιστή», «ειλικρινή», «θαρραλέο» και με «αίσθημα ιστορικής ευθύνης» ηγέτη, αποσιωπώντας την ίδια ώρα τις βάρβαρες εκτελέσεις δεκάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών και τις φυλακίσεις εκατοντάδων αντιφρονούντων και γυναικών που τόλμησαν να παρακολουθήσουν αθλητικό αγώνα ή να οδηγήσουν μόνες τους αυτοκίνητο.

Ο διάδοχος του Αμπντάλα και νέος βασιλιάς της χώρας είναι πλέον ο 79χρονος ετεροθαλής αδελφός του, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ (εν συντομία Σαλμάν) που διεμήνυσε αμέσως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε και θα ακολουθήσει πιστά την πολιτική του προκατόχου του. Αφησε την κυβέρνηση σχεδόν ίδια, φροντίζοντας να αντικαταστήσει κυρίως τον υπουργό Αμυνας, διορίζοντας τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έναν από τα 13 παιδιά του.
Σε μία ένδειξη των ιδιαίτερα στενών στρατηγικών σχέσεων ΗΠΑ - Σ. Αραβίας ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως θα επισπεύσει την τρέχουσα επίσκεψή του στην Ινδία, μεταβαίνοντας στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη, για να συναντηθεί με τον νέο ηγέτη της χώρας, Σαλμάν.
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τις σχέσεις της Σ. Αραβίας με τη Γερμανία προκύπτει από χτεσινό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Bild am Sonntag», που ανέφερε πως το ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την αναστολή της πώλησης γερμανικών όπλων, πυρομαχικών και πολεμικών πλοίων και τεθωρακισμένων του στρατού στη Σαουδική Αραβία.

Πηγή : rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: