Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

"Εμείς θεωρούμε ότι είναι πιθανό το ΚΚΕ να βρεθεί στην τρίτη θέση και θα είναι νίκη για το λαϊκό κίνημα..."Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο ACTION 24.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο ACTION 24.




Πιστεύετε ότι αυτό το «όχι» που λέτε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κατανοητό στον κόσμο της αριστεράς; Γιατί υπάρχει το ζήτημα ότι δεν μπαίνετε καν σε μια συζήτηση, αποκλείετε ακόμη και τη πιθανότητα να μπείτε σε μια συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση. Άρα αποκλείετε κάθε πιθανότητα χωρίς ακόμη να ξέρετε τις προγραμματικές του θέσεις και αναρωτιέμαι ότι μήπως αυτό σε ένα κόσμο της αριστεράς ακόμη και σε κομμουνιστές μήπως είναι ένας λόγος για τον οποίο το ξανασκέφτονται;

«Κοιτάξτε, μιλάμε με βάση αυτά που λέει ως πρόγραμμα και τι προτείνει στο λαό για να τον ψηφίσει.
Ας πούμε το πρόγραμμα στη ΔΕΘ - το οποίο ξεκίνησε από πρόγραμμα 100 ημερών και έγινε πρόγραμμα 4ετίας και βάλε - λέει συγκεκριμένα πράγματα, έχει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες δεν βρίσκονται στην κατεύθυνση την αριστερή, τη ριζοσπαστική, την ανατρεπτική, που οδηγεί σε πραγματική αλλαγή της κατάστασης στη χώρα σε όφελος των εργαζομένων, σε όφελος της πλειοψηφίας του λαού. Με βάση αυτό μιλάμε. Και βεβαίως όταν ένα κόμμα ψηφίζεται γι' αυτά τα ελάχιστα που λέει ότι θα κάνει - αυτά έχουμε συνηθίσει από τα κόμματα που παίζουν στο δικομματικό παιχνίδι - μετά τις εκλογές ακόμη και τις όποιες παροχές τάζει ή κάποια ψίχουλα τα παίρνει στη συνέχεια, πίσω. Ο κ. Τσίπρας για παράδειγμα κάνει κριτική στη ΝΔ γιατί δεν υλοποίησε το πρόγραμμα του Ζαππείου και λέει «μακάρι να το είχε υλοποιήσει». Δηλαδή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα - στην ουσία αυτό λέει, στον ελληνικό λαό και αυτό πρέπει να κατανοήσει - είναι το πρόγραμμα της ΝΔ του Ζαππείου. Αυτό λέει και απ' αυτή τη σκοπιά κάνει κριτική. Όμως αυτό το πρόγραμμα στην ουσία δεν οδηγεί σε διέξοδο από την κρίση, δεν οδηγεί σε ανακούφιση τα λαϊκά στρώματα. Εμείς θέτουμε για παράδειγμα ότι «καταργώ μνημόνιο σημαίνει καταργώ εφαρμοστικό νόμο», «βάλε το ζήτημα στη βουλή της κατάργησης όλων των εφαρμοστικών νόμων για τους οποίους ματώνει σήμερα ο ελληνικός λαός, όπου κι αν δουλεύει ο καθένας», «βάλε ζήτημα ότι πρέπει να ξεκινήσει η ανάκτηση των απωλειών που είχε ο λαός».

Έστω ότι κατεβαίνουν αυτές οι προγραμματικές θέσεις...

«Μα δεν θα το πει αυτό το πράγμα».

Αν κατέβει με αυτές την προγραμματική θέση «καταργώ όλους τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου την πρώτη μέρα» θα το ψηφίσετε;

«Όχι δεν θα ψηφίσουμε, ούτε ανοχή θα δώσουμε διότι είναι κοροϊδία. Κοιτάξτε για να μην μπερδεύεται και κάποιος που μας ακούει. Δε μιλάμε για ένα νόμο, για παράδειγμα ας πάρουμε ως υποθετικό σενάριο - δεν θα συμβεί εμείς λέμε και ξέρετε ότι στις προβλέψεις μας, στην πλειοψηφία έχουμε πέσει μέσα όλα τα προηγούμενα χρόνια - φέρνει ένα θετικό, φιλολαϊκό νόμο για ψήφιση στη βουλή, αυτό θα το ψηφίσει το ΚΚΕ όπως το κάνουμε και σήμερα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ούτε ότι παίρνεις κυβερνητικές ευθύνες και γίνεσαι άλλοθι, γιατί σας έλεγα πριν ότι δεν είναι μόνο η προσπάθεια εκβιασμού κάποιων ψηφοφόρων ριζοσπαστών, αριστερών. Το κύριο ζήτημα εδώ είναι ότι θέλει το ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση, μια οποιαδήποτε κυβέρνηση για να το γενικεύσω, ως άλλοθι ακριβώς επειδή ξέρει ότι έχει κύρος μέσα στο λαό, ότι του έχουν εμπιστοσύνη και το θέλουν ως άλλοθι για να μπορέσουν να περάσουν ουσιαστικά αντιλαϊκές πολιτικές και να συνεχίσουν τη μετάλλαξή τους.»

Να έρθουμε σ' αυτό που προτείνετε εσείς. Με τον κόσμο γύρω να αλλάζει ραγδαία και μάλλον προς το χειρότερο, η Ελλάδα να βρίσκεται - εσείς πιστεύετε κακώς - στην ΕΕ, ποιες συμμαχίες θα βρει εκτός ΕΕ, τι θα σημαίνουν αυτά για το λαό και τι θα σημαίνει για τον εργαζόμενο που υποστηρίζετε εσείς να είναι εκτός ευρώ, εκτός ΕΕ. Ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί μας, με ποιους θα συνεργαστούμε και με ποια χώρα θα μοιάζει η Ελλάδα αν εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα σαν το δικό σας;

«Κατ' αρχήν ένα το κρατούμενο που έχουμε τώρα, ως πείρα, που το ζει ο λαός μας είναι τι του πρόσφερε η ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια και το ισοζύγιο είναι από αρνητικό, έως καταστροφικό για την ίδια την παραγωγική δύναμη που λέγεται άνθρωπος, που λέγεται εργάτης, που λέγεται αγρότης, αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας, βιοτέχνης, μικροεπιχειρηματίας, που λέγεται νέος, γυναίκα της λαϊκής οικογένειας. Είναι αρνητικό αυτό το ισοζύγιο. Άρα αυτή η φράση πρέπει να υπάρχει στη σκέψη όλων μας και όλων των ανθρώπων που μας ακούν και μας βλέπουν διότι είναι καθοριστικό κριτήριο επιλογής ποιο κόμμα θα ψηφίσεις στις εκλογές. Δεύτερο ζήτημα, η Ελλάδα δεν είναι «ψωροκώσταινα», αυτό το παραμύθι έχει τελειώσει και έχει αποδειχτεί προ πολλού, τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, το ξέρουμε πολύ καλά. Έχει τεράστιες, αναξιοποίητες όμως, παραγωγικές δυνατότητες, έχει ορυκτό πλούτο, έχει ισχυρή βιομηχανία, τεχνογνωσία, έχει πολυάριθμο εργατικό επιστημονικό τεχνικό δυναμικό. Εργοστάσια υπάρχουν, ορυκτός πλούτος υπάρχει, άρα πρέπει να δεις για ποιον θα το αξιοποιήσεις αυτό και πως αξιοποιείται σήμερα. Γιατί αυτό που σας λέω το «αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες»  το λένε κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, το λέει και η κυβέρνηση και λέει ότι έχουμε τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες όμως αυτή η αυτοδύναμη πορεία της Ελλάδας θα μπορεί να σηματοδοτήσει πάρα πολλά πράγματα, αλλά με μια προϋπόθεση. Άμα το δείτε σήμερα σε ένα κλειστό κύκλωμα, σε αυτό το σύστημα, που εμείς λέμε έχει σαπίσει, σε αυτό το κράτος, που επίσης έχει σαπίσει, σε αυτό το διεθνές ευρωπαϊκό περιβάλλον που λέγεται ΕΕ με δεσμεύσεις και όλα αυτά μένουν ακίνητα και έχουμε μόνο εναλλαγή κάποιων κυβερνήσεων στην εξουσία όπως κι αν ονομάζονται, τότε δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρξει άλλη εξουσία. Εμείς θεωρούμε και λέμε στο λαό, να σκεφτεί το εξής: Αυτή τη στιγμή την πραγματική εξουσία στη χώρα μας, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες την έχει μια τάξη, θέλετε να την πείτε αστική τάξη, πλουτοκρατία, μονοπώλια, κεφάλαιο κάπως έτσι...»

Πάντως ο κ. Τσίπρας το ονομάζει και κλεπτοκρατία

«Καλά αυτό είναι απότοκο μιας εξουσίας και ενός συστήματος που σαπίζει, το κλέψιμο υπάρχει αλλά είναι απόρροια.»

Ποιος είναι ο πήχης για το κόμμα σας και τι προβλέπετε για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Να επαναλάβω το εξής: πολλά χρόνια τώρα εμείς δεν κάνουμε αριθμητικές προβλέψεις ούτε στόχους κατάταξης κομμάτων όπως άλλα κόμματα...»

Δεν έχει σημασία για εσάς η θέση που θα πάρετε;

«Τα πάντα έχουν σημασία κι αν θα είμαστε πρώτο κόμμα έχει σημασία, αλλά καταλαβαίνετε πως το λέω, δεν το λέω εκχυδαϊσμένα. Γίνεται μια πάλη, ένα αγώνας προεκλογικά να πείσουμε με τις θέσεις μας - όπως κάνουν όλα τα κόμματα - τουλάχιστον να ερεθίσουμε τη σκέψη, τον προβληματισμό των ανθρώπων και σ' αυτούς που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας και έχουν διαφωνίες, για να εκφραστεί αυτό στην κάλπη.»

Ναι, αλλά ας πούμε ότι είστε τρίτο κόμμα, τι θα κάνετε την εντολή. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει.

«Να το διευκρινίσω αυτό μιας και με ρωτήσατε. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πιθανό το ΚΚΕ να βρεθεί στην τρίτη θέση και θα είναι νίκη για το λαϊκό κίνημα, θα είναι νίκη για το λαό μας διότι όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο μπορεί να ασκεί απ' τη θέση της εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης και μέσα στη βουλή και μέσα στο κίνημα αποτελεσματική πολιτική, να βρίσκεται στο πλάι του λαού μας, να διεκδικεί, να πιέζει, να καθυστερεί αντιλαϊκά μέτρα και βεβαίως να ανοίγει ένα δρόμο καλύτερο έτσι ώστε πραγματικά να έρθουν καλύτερες μέρες αύριο. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η θέλησή μας και το λέμε έντιμα, καθαρά στον ελληνικό λαό.»

Είστε τρίτο κόμμα και φτάνει σε εσάς η εντολή, τι θα κάνετε με την εντολή;

«Κατ' αρχήν πριν φτάσουμε στην τρίτη εντολή θα έχει προηγηθεί η πρώτη - θα δούμε ποιος θα την έχει - θα έχει προηγηθεί επίσης και η δεύτερη που είναι αν θέλετε καθοριστικές εντολές. Εκεί θα φανεί εάν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο είτε ξεχωριστά με βάση τον πρώτο κορμό και κάποια άλλα κόμματα ή με βάση τον δεύτερο και κάποια άλλα κόμματα. Άρα στην τρίτη εντολή θα είναι κάπως δρομολογημένα τα πράγματα, υπάρχουν οι διαδικασίες που προβλέπονται. Εμείς ξεκαθαρίζουμε από τώρα και προεκλογικά και μετεκλογικά - κάτι που δεν κάνουν άλλα κόμματα και αυτό είναι και στοιχείο εντιμότητας και συνέπειας που πρέπει να αναγνωρίσει ο λαός στο ΚΚΕ - θα λέμε αυτό που λέμε και τώρα, δηλαδή ότι δεν θα δώσουμε ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ και βεβαίως θεωρούμε ότι πολύ καλά μπορεί να γίνουν κυβερνήσεις και συνεργασίες άλλωστε υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι.»

Είπατε στον κ. Τσίπρα ότι «λίγη τσίπα δεν βλάφτει». Αυτό προέρχεται επειδή δίνουν κάποιες δημοσκοπήσεις ότι 1 στους 10 ψηφοφόρους του ΚΚΕ πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ;

«Όπως και το αντίθετο, 1 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο ΚΚΕ και μάλιστα είναι και μεγαλύτερο, γιατί σε απόλυτο αριθμό ψήφων είναι εκεί. Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα, εμείς δεν το είπαμε γι' αυτό το λόγο. Δεν έκανα αυτή τη δήλωση απαντώντας εκλογικίστικα ή ψηφοθηρικά. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να το έκανε γι' αυτό το λόγο. Απάντησα στο εξής συγκεκριμένο: όταν κάλεσε - και πραγματικά θρασύτατα - το ΚΚΕ ότι του είναι αδιανόητο να μη στηρίξει ή να μη μπει σε κυβέρνηση ή να δώσει ανοχή σε μια κυβέρνηση της αριστεράς, απάντησα πολύ απλά «ότι δεν έχει τσίπα», διότι το αδιανόητο είναι να ζητά ένα κόμμα που λέγεται κιόλας αριστερό ή ο ίδιος λέει ότι είναι αριστερός να πάμε μαζί για να σώσουμε το ευρωπαϊκό «κοινό σπίτι», την ΕΕ, το ευρώ, τους μονοπωλιακούς ομίλους, όλους αυτούς δηλαδή που κατά τη γνώμη, όχι μόνο του ΚΚΕ, αλλά ευρύτερων δυνάμεων τουλάχιστον του 30% του ελληνικού λαού στο οποίο απευθυνόμαστε και τα βλέπει αυτά, ευθύνεται γι' αυτή την κρίση. Εκεί λοιπόν είναι το αδιανόητο και αυτό το αδιανόητο δεν το βλέπει ο κ. Τσίπρας και γι' αυτό δεν έχει και τσίπα.»

Πηγή : KKE

Δεν υπάρχουν σχόλια: