Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Αστρονόμοι ανακάλυψαν πλανητικό σύστημα 11,2 δισεκατομμυρίων ετών !

Το παλαιότερο πλανητικό σύστημα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων. 
Credit: Tiago Campante/Peter Devine
Η ηλικία του υπολογίζεται στα 11,2 δισεκατομμύρια έτη και περιλαμβάνει πέντε πλανήτες περίπου στο μέγεθος της Γης.
«Δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν κάτι παρόμοιο: Ένα αστέρι τόσο μεγάλης ηλικίας με πολλούς μικρούς πλανήτες τριγύρω του», ανέφερε ο Ντάνιελ Χάμπερ, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «The Astrophysical Journal».

Το πλανητικό σύστημα ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου «Κέπλερ» και βαφτίστηκε «Κέπλερ-444». Το άστρο του είναι ένας «κόκκινος νάνος», 25% μικρότερος από τον Ήλιο.
Οι πέντε πλανήτες του έχουν διάμετρο από 0,4 έως 0,7 φορές εκείνη της Γης, δηλαδή έχουν περίπου το μέγεθος του Ερμή ή της Αφροδίτης. Ο πιο απομακρυσμένος πραγματοποιεί μία περιφορά γύρω από το άστρο του σε 9,7 ημέρες, ενώ ο κοντινότερος ολοκληρώνει την περιφορά του σε 3,6 ημέρες.
Το «Κέπλερ-444» απέχει 117 έτη φωτός από τη Γη (ένα έτος φωτός ισοδυναμεί με 9.461 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) και θεωρείται το «γηραιότερο» πλανητικό σύστημα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για να γίνει καλύτερα κατανοητό το πώς σχηματίστηκαν οι πρώτοι πλανήτες του γαλαξία.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: