Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κ.Κ.Ε. Σπύρου Χαλβατζή στη βουλή : Για τα τεράστια προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού.

Προς τον Υπουργό Υγείας



Με τους αντιλαϊκούς νόμους στην Υγεία, τα ήδη μεγάλα προβλήματα του Νοσοκομείου έχουν οξυνθεί. Οι προϋπολογισμοί του όλο και μειώνονται, όταν καλείται να περιθάλψει αυξανόμενο αριθμό ασφαλισμένων και ανασφάλιστων παιδιών. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Ενδεικτικά, καρδιολόγοι, προσωπικό στο παθολογοανατομικό, το φαρμακείο, νοσηλευτές αλλά και οι τραυματιοφορείς είναι μόλις 8, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.
Οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών δε συνοδεύτηκαν από προσλήψεις, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί παραπέρα η ήδη άσχημη κατάσταση και οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες περίθαλψης των μικρών ασθενών. Οφείλονται από 60 περίπου ρεπό στους τραυματιοφορείς. Οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια δουλεύουν στο υπόγειο, με φοβερό θόρυβο, σε χώρο γεμάτο ατμούς από τα σιδερωτήρια κι έντονη οσμή από τα απορρυπαντικά, ενώ δεν έχει  γίνει έλεγχος για τις συνθήκες αυτές και δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Ελλείψεις σημειώνονται και στην Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτισμού. Επιπλέον το μόνο Κέντρο Δηλητηριάσεων στη χώρα, που εδρεύει στο Νοσοκομείο, είναι υποστελεχωμένο.
Οι ελλείψεις αφορούν επίσης υγειονομικό υλικό. Υπάρχουν ελλείψεις και σε φάρμακα. Για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα το νοσοκομείο δεν έχει το φάρμακο για παιδιά με νανισμό, με αποτέλεσμα να μένουν παιδιά ακόμα και για 3 βδομάδες χωρίς θεραπεία.
Στις εφημερίες  στα επείγοντα η αναμονή είναι το λιγότερο 3 ώρες. Στις παιδιατρικές-παθολογικές κλινικές τα νοσηλευόμενα παιδιά συχνά ξεπερνούν τον αριθμό των κλινών, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε ράντζα. Επίσης το φαγητό των παιδιών είναι φτωχό, με κριτήριο το μειωμένο προϋπολογισμό και όχι τις ανάγκες των παιδιών. Ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις ανασφάλιστων γονιών που παίρνουν το παιδί τους μόλις παρουσιάσει βελτίωση και φεύγουν «κρυφά», χωρίς ιατρικές οδηγίες,  γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν. Αυξημένο είναι και το φαινόμενο των «κοινωνικών περιστατικών», δηλαδή παιδιών που παραμένουν για μήνες με εισαγγελική εντολή στις κλινικές με τα άρρωστα παιδιά, όχι για ιατρικούς λόγους, αλλά λόγω οικονομικών και άλλων προβλημάτων των οικογενειών τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει:
  • Για την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και να παρέχονται σε όλα τα παιδιά απολύτως δωρεάν όλες οι υπηρεσίες, φάρμακα, υγειονομικό και άλλο υλικό ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένα ή όχι.
  • Για την πρόσληψη μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων που χρειάζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο βουλευτής
Σπύρος Χαλβατζής

Πηγή : ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: