Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Δημοσκοπήσεις και σκοπιμότητες.Γράφει ο Τάσος Παππάς.

Ποιο είναι το επιχείρημα όσων λένε ότι ο λαός δεν θέλει πρόωρες εκλογές; 
Οι δημοσκοπήσεις. Σχεδόν απ’ όλες προκύπτει πράγματι ότι η πλειονότητα των πολιτών (τα ποσοστά κυμαίνονται) δεν επιθυμεί εκλογές στην παρούσα φάση. Άρα δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση το αίτημα, υποστηρίζουν οι αντίπαλοι των εκλογών.
Ας αφήσουμε κατά μέρος ότι ο λαός εκφράζεται αυθεντικά στις κάλπες και όχι στα τηλέφωνα των εταιρειών μέτρησης κι ας μπούμε στη λογική εκείνων που αποθεώνουν τα γκάλοπ.
Οι ίδιες έρευνες που επικαλούνται, λένε και ορισμένα άλλα πράγματα. Για παράδειγμα: Η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση (κοντά στο 80%). Είναι καταστροφική η πολιτική που εφαρμόζεται (70%). Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως ισχυρίζονται οι δανειστές και η κυβέρνηση (65%). Οι Έλληνες είναι οι πιο αισιόδοξοι στην Ευρώπη (85%). Προβλέπουν ότι το επίπεδο της ζωής τους θα επιδεινωθεί (75%). Τα ποσοστά αποδοχής των θεσμών (κυβέρνηση, Βουλή) είναι εξαιρετικά χαμηλά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καθόλου ελκυστική ως συλλογικότητα (70%). Και πολλά άλλα.
Συνεπώς, όταν διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις οφείλουν να βγάζουν συμπεράσματα από όλα τα ευρήματα και όχι μόνο από εκείνα που εξυπηρετούν τις κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες τους.
Επίσης, μπορούν να προτείνουν το εξής: Να πορεύονται η χώρα και το πολιτικό σύστημα με βάση τα αποτελέσματα των γκάλοπ και να «καταργηθούν» οι εκλογές ως μια περιττή, δαπανηρή και πολυτελή διαδικασία. Κατά τα άλλα οι ίδιοι τύποι αποθεώνουν το σοφό λαό. Μόνον όταν ετυμηγορία του είναι βολική γι αυτούς. Αν όμως επιλέξει λάθος κόμματα, γίνεται αυτοκαταστροφικός. Αυτό δεν θα το επιτρέψουν.
Πηγή : efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: