Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Θανάσης Παφίλης : Με ισχυρό ΚΚΕ και αγώνες ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA»Σε παρέμβασή του χτες στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ του ΚΚΕ, τόνισε:

Για τη συζήτηση σχετικά με την απλή αναλογική:

«Ακριβώς τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι πρώτος νόμος που θα κάνω είναι η απλή αναλογική, όμως είπε ότι επειδή πρέπει να κάνω την αλλαγή - αυτή που δεν έγινε ποτέ - θέλω να διατηρήσω αυτό το νόμο. Τα ίδια κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, όχι μόνο εκεί αλλά σε όλα.

Για εμάς όμως το πιο σημαντικό είναι ο λαός να μην πέσει σ' αυτήν την παγίδα του αποπροσανατολισμού, να παρακολουθεί το δικομματικό καβγά στο όνομα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλα τα υπόλοιπα, αλλά να βγει στο δρόμο να διεκδικήσει, να πει "στοπ" φτάνει μέχρι εδώ. Ευκαιρία είναι το Σάββατο στο Σύνταγμα, που πάνω από 900 φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, αγροτικοί, επαγγελματικοί σύλλογοι στηρίζουν αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο. Είναι η ώρα ο λαός να σταματήσει να παρακολουθεί το ποιος θα του κάνει τη ζωή πιο δύσκολη, μετά τις εκλογές ή και τώρα από αυτή την κυβέρνηση, και ο ίδιος να βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις και να σταματήσει να παγιδεύεται σε ψεύτικα διλήμματα. Γιατί όλα αυτά που λέγονται, κατά τη γνώμη μας, δεν έχουν βάση. Λένε ότι θα βγούμε στις αγορές και θα φύγουμε από την επιτήρηση. Και αν βγούμε τι θα γίνει; Υπάρχει επιτήρηση της ΕΕ, ναι ή όχι; Υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο, υπάρχει ο έλεγχος των προϋπολογισμών, υπάρχει ένα μνημόνιο των μνημονίων που λέγεται ΕΕ και όποιος αποδέχεται την ΕΕ υποχρεωτικά θα εφαρμόσει και αυτές τις αποφάσεις; Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν κυρώσεις, δε σου δίνει κονδύλια, σου βάζει πρόστιμα και επομένως καταλήγουμε ότι μέσα στην ΕΕ δεν μπορείς να αλλάξεις ριζικά πολιτική...»
-- Ναι, αλλά μπορείς να βελτιώσεις τη θέση σου.
«Πώς θα τη βελτιώσεις, ο Ολάντ τη βελτίωσε; Ο συσχετισμός είναι συγκεκριμένος, τι θα παλέψεις, έχετε δει να γίνεται καμιά συζήτηση, σε όλες αυτές τις κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, για να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους; Εχετε δει καμιά κόντρα για να πουν θα σας δώσουμε πίσω αυτά που σας πήραμε; Οχι, αυτό που συζητάνε είναι το πόσα περισσότερα θα πάρουν απ' τους εργαζόμενους και το πώς θα εξοικονομήσουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις».
Εικόνες από το μέλλον στην Περιφέρεια Αττικής
-- Κύριε Παφίλη, τι γίνεται στην Περιφέρεια;
«Στην Περιφέρεια έγινε η μεγάλη "ανατροπή" και η μεγάλη "αλλαγή". Εφερε η κ. Δούρου τον προϋπολογισμό του κ. Σγουρού με κάποιες μικροβελτιώσεις, ακριβώς στην ίδια λογική. Αυτό που αλλάζει είναι ένα κονδύλι το οποίο το βάζει για να αντιμετωπίσει υποτίθεται την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και σ' αυτό το κονδύλι το ποσοστό είναι 70% - 30%, δηλαδή 70% στις επιχειρήσεις και 30% για την ανεργία και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης...».
-- Αρα τι συμπέρασμα βγάζετε;
«Το συμπέρασμα είναι ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική. Είναι ο προάγγελος, είναι η γεύση, είναι εικόνα από το μέλλον».
-- Ναι, αλλά δεν είναι ηττοπαθής η άποψη ότι δεν αλλάζει τίποτε;
«Εγώ την κουβέντα την ξεκίνησα ότι είναι η ώρα να βγει ο λαός στο δρόμο. Μπορείς να διεκδικήσεις και να αλλάξεις μερικά πράγματα, μέχρι να ανατρέψεις συνολικά μόνο με μια προϋπόθεση: Οτι θα βγει ο λαός στο δρόμο και θα υποχρεώσει την οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις. Γι' αυτό λέμε ότι χρειάζεται ένα ισχυρό κίνημα που μπορεί να αποσπάσει. Υπογράφτηκαν φέτος συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις, για παράδειγμα στο Μετρό, κάτω από την κινητοποίηση και τις απεργίες των εργαζομένων. Μπορείς να ανατρέψεις μερικά πράγματα, όμως συνολικά θέλει ανατροπή όλης της πολιτικής. Δεν αναρωτιέστε γιατί κανένας απ' τους δύο δε λέει ότι θα γυρίσουμε στο 2009; Οτι κανείς στην ΕΕ δε λέει ότι θα γυρίσουμε στο 2009;
Γι' αυτό λέμε ότι ο λαός πρέπει να βγει στο δρόμο, να διεκδικήσει και όχι να περιμένει πότε θα γίνουν εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27%. Πότε κατέβασε τον κόσμο στο δρόμο; Προϋπόθεση λοιπόν για να μπορέσει να αναπτυχθεί το κίνημα είναι να είναι ισχυρό το ΚΚΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: