Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα.

Με τη συνάντηση με τον Σαλβαδόρ Βαλντές Μέσα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και αντιπρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της κυβέρνησης της Κούβας, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναντήσεις που είχε στην Κούβα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ
με τον Σαλβαδόρ Βαλντές Μέσα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας
Η συνάντηση έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, στην Πλατεία της Επανάστασης. Σε αυτήν έγινε ανταλλαγή απόψεων για την εμπειρία από την πάλη των δύο κομμάτων στις δύο χώρες, με κύριο καθήκον την ιδεολογική πολιτική δουλειά και την οργανωτική ισχυροποίηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Ο Β. Μέσα αρχικά μετέφερε τη μεγάλη εκτίμηση του ΚΚ Κούβας για τη συμβολή του ΚΚΕ τόσο στη σταθερή αλληλεγγύη του στην Κούβα, όσο και για τη συνεισφορά του στην πάλη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και τις διεθνείς αγωνιστικές οργανώσεις, όπως η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα δύσκολα και σύνθετα καθήκοντα που έχει να αντιμετωπίσει το ΚΚ Κούβας αυτήν την περίοδο, τρία χρόνια μετά την πραγματοποίηση του 6ου Συνεδρίου και της Εθνικής Συνδιάσκεψης και την ανάγκη να παίξει τον πρωτοπόρο ιδεολογικοπολιτικό ρόλο του, όπως και την ανάγκη οι νέες γενιές να γνωρίσουν τις αγωνιστικές παραδόσεις του Νησιού της Επανάστασης και να αποτελέσουν τους νέους άξιους συνεχιστές της.
Από την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε τη μεγάλη αξία που έχει η ανταλλαγή εμπειριών που εμπλουτίζει την πείρα και τη δράση και των δυο κομμάτων, υπογράμμισε τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς το ΚΚ Κούβας και τον κουβανικό λαό και αναφέρθηκε σε πλευρές της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος της Ελλάδας και τις προτεραιότητες που βάζει το Κόμμα στην οργάνωση της εργατικής τάξης, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος, Όσκαρ Μαρτίνες Κόρντοβες. Από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και ο Δ. Καραγιάννης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».
Συνάντηση στο Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των λαών
Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με την ηγεσία του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), γεμάτη έντονα συναισθήματα, αφού συμμετείχαν και συγγενείς των 5 Κουβανών ηρώων, τρεις εκ των οποίων (Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο) εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.
Ξεχωριστή στιγμή η παρουσίαση από τον αντιπρόεδρο του ICAP, Έλιο Γκάμες Νέιρα, της μητέρας του Αντόνιο, Μίρτα Ρόντριγκες, η οποία, παρά τη μεγάλη της ηλικία, στα 82, δίνει καθημερινά τη μάχη και δε λείπει από κανένα μετερίζι για την οριστική απελευθέρωση όλων των αγωνιστών. Η ίδια σημείωσε γεμάτη συγκίνηση ότι δεν αρκεί να γυρίσει το παιδί της στην Κούβα, πρέπει να γυρίζουν όλοι και ο Χεράρδο, που είναι και αυτός που εκτίει την πιο βαριά ποινή, των δύο φορές ισόβια.
Επίσης, η Λίζα Παλμέιρο, σύζυγος του Ραμόν, υπογράμμισε την ανάγκη να διπλασιαστεί η προσπάθεια από το κίνημα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί στην αμερικανική κυβέρνηση και στην προσπάθεια να σπάσει το τείχος της σιωπής γύρω από την υπόθεση των 5 Κουβανών αγωνιστών, που δε διέπραξαν απολύτως κανένα έγκλημα. Αντιθέτως, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους, προσπαθούσαν να αποτρέψουν εγκλήματα εναντίον της, που οργανώνονται από την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι και έχουν τη στήριξη των αμερικανικών κυβερνήσεων. Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη, ειδικά το Σεπτέμβρη του 2015, με τη συμπλήρωση των 17 χρόνων της άδικης σύλληψης και φυλάκισης των αγωνιστών, να διοργανωθεί μια πολύ μεγάλη διεθνής συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή πολιτικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, όπως και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα εντείνει την προσπάθεια για την ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης, την πολύμορφη δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα, ώστε να τερματιστεί αυτή η κατάφωρη αδικία ενάντια στους Κουβανούς αγωνιστές. Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, Ε. Γκάμες, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη μεγάλη συμβολή του στο κίνημα αλληλεγγύης στην Κούβα και υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναμένεται να επιστρέψει αύριο στην Ελλάδα, ενώ για την επίσκεψη του ΚΚΕ υπήρχε αναλυτικό ρεπορτάζ στο χτεσινό φύλλο της «Γκράνμα», του οργάνου της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: