Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Από σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» - Ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Σε 48ωρες απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ


Σήμερα Τετάρτη 2 Ιούλη αρχίζει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», η οποία θα πωληθεί στη συνέχεια σε ιδιώτες. 
Η «μικρή ΔΕΗ» θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια περίπου 2.318 MW. Στις μονάδες της θα απασχολούνται συνολικά 3.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ ΑΕ και θα πάρει από τη μητρική εταιρεία πελατολόγια με 2 εκατ. καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η περιουσία της νέας εταιρείας θα δημιουργηθεί από τη «ΔΕΗ ΑΕ, με εισφορά στη νέα εταιρεία ποσοστού που προσεγγίζει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ ΑΕ και της πελατειακής της βάσεως».
Στη «μικρή ΔΕΗ» παραχωρούνται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη, υδροηλεκτρικές μονάδες και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής.
Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα
Στο θέμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (Δείτε εδώ video).  
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ
Σε σχόλιο για το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» και τις απειλές της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπουτης ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Απέναντι στο σχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" και τις κυβερνητικές απειλές, πρέπει να υπάρχει αγωνιστική απάντηση όλου του λαού, η οποία θα βάλει στο στόχαστρο τόσο την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας, την όποια υλοποιεί η κυβέρνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και τις επικίνδυνες θεωρίες που επαναφέρει η κυβέρνηση, ότι ο λαός δεν έχει δικαίωμα να αντιδρά και να αντιπαλεύει αντιλαϊκές αποφάσεις.
Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι δίκαιος, γι' αυτό και πρέπει να στηριχτεί από όλο το λαό που θα πληρώσει ακόμη πιο ακριβά την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της. Το δίκιο αυτού του αγώνα πηγάζει από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και δεν ταυτίζεται με τη στάση που κατά καιρούς έχουν κρατήσει διάφορες συνδικαλιστικές ηγεσίες, στηρίζοντας την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».
Περιοδείες και εξορμήσεις του ΚΚΕ
Με στόχο να οργανωθεί με μαζικούς όρους η αντίθεση των εργαζομένων στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συνολικά στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, που προωθείται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ διοργανώνουν παρεμβάσεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε υπηρεσίες και καταστήματα της ΔΕΗ στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, την Πρέβεζα, τη Δράμα και σε άλλες πόλεις.
Σύσκεψη από το ΠΑΜΕ σήμερα Τετάρτη 2 Ιούλη
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλεί σε μέτωπο και αγώνα ενάντια στην ΕΕ, στους μονοπωλιακούς ομίλους και τα κόμματά τους. «Να ορθώσουμε τώρα τείχος ανατροπής στα σχέδια της ΕΕ και κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι από τη μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις επιπτώσεις τις βιώνουν τα λαϊκά στρώματα με τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και πάνω από 350.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. (Διαβάστε την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΕΔΩ)
Σύσκεψη με θέμα την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και τις επιπτώσεις της στο λαό διοργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, σήμερα Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β).
Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του κλαδικού συνδικάτου Ενέργειας και του ΠΑΜΕ αύριο Πέμπτη στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Τσιμισκή (Εθν. Αμύνης) στις 8.00.
Σύσκεψη ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πραγματοποίησε την Τρίτη 1η Ιούλη το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων αγροτών και ΕΒΕ.
Ακόμα, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας καλεί όλους τους εργαζόμενους (μόνιμους, στα οκτάμηνα, στις εργολαβίες), συνολικά τους εργατοϋπαλλήλους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες να παλέψουν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις και να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που οργανώνει:
  • Σήμερα Τετάρτη, 2 Ιούλη
- Στις 8 μ.μ., στο συλλαλητήριο των φορέων στην κεντρική πλατεία Αμυνταίου.
- Στις 12 το βράδυ, στις πύλες των ΑΗΣ.

  • Την Πέμπτη, 3 Ιούλη
- Στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΣΕΕΕΝ στην Πτολεμαΐδα (10 π.μ., Παλιό Πάρκο) και στην Κοζάνη (10.30 π.μ., στον Πεζόδρομο).
  • Την Παρασκευή, 4 Ιούλη
- Στα συλλαλητήρια που θα γίνουν ταυτόχρονα στις 8 μ.μ., στις κεντρικές πλατείες της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας και της Κοζάνης. 
Απεργία από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ
Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 2 Ιούλη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την Πέμπτη στις 8 μ.μ. έξω από τα γραφεία της ΓΕΝΟΠ στη Χαλκοκοδνύλη. Η απόφαση για την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων ήταν ομόφωνη. 
Η «Αγωνιστική Συνεργασία» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οργάνωση της πάλης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που πλήττουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ανέδειξε τις ευθύνες που φέρουν οι δυνάμεις της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και αυτές που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ) στην Ομοσπονδία και τα σωματεία, καθώς στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική αυτή, είπαν «ναι» στα μέτρα που διευκόλυναν την προώθηση της ιδιωτικοποίησης.
Υπογράμμισε ότι η επιτυχία της απεργίας θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των εργαζομένων και όχι από το πόσες μονάδες θα κλείσουν (το οποίο έτσι κι αλλιώς θα συμβεί, αν η συμμετοχή είναι μεγάλη). Στο πλαίσιο αυτό τόνισαν την ανάγκη ενημέρωσης και καλής προετοιμασίας, με προοπτική τη σταδιακή κλιμάκωση του αγώνα τις μέρες της απεργίας, καθώς θα προχωράει η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου.
Απειλές από την κυβέρνηση
Πριν ακόμα ξεκινήσει η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, η κυβέρνηση εξαπολύει απειλές, μιλώντας ευθέως για ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης.
Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: