Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΔΕΗ: Νέες αυξήσεις στη χαμηλή οικιακή κατανάλωση.

Νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος λαϊκών νοικοκυριών, θα επιβληθούν από τις 25 Ιούλη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, από τις 25 Ιούλη 2014 καταργείται η κλίμακα οικιακής χρέωσης έως 800 κιλοβατώρες (kWh) το τετράμηνο και ενσωματώνεται στην επόμενη κλίμακα χρέωσης, γεγονός που οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση 11,1% στους λογαριασμούς του ρεύματος 2.160.000 καταναλωτών.
Συγκεκριμένα, για κατανάλωση 800 kWh/τετράμηνο, η αύξηση στο λογαριασμό θα διαμορφωθεί στα 3,8 ευρώ το μήνα ή 15,2 ευρώ το τετράμηνο.
Με προκλητικό τρόπο, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι οι νέες αυξήσεις στη χαμηλή κατανάλωση συνιστούν «δικαιότερη τιμολόγηση για όλους» και πως έτσι «αποτρέπει ένας πελάτης να επιβαρύνεται αδικαιολόγητα με ακριβότερες χρεώσεις προκειμένου ένας άλλος να απολαμβάνει φθηνότερες τιμές». Για να δικαιολογήσει τον παραπάνω ισχυρισμό, η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι από τα 2 εκατομμύρια παροχών που έχουν κατανάλωση 1 - 800 kWh / τετράμηνο, «αφορούν στην πλειονότητα εξοχικές και δεύτερες κατοικίες».
Όμως το γεγονός ότι οι αυξήσεις αυτές πλήττουν λαϊκά νοικοκυριά αναγνωρίζει και η ίδια η ΔΕΗ, αφού καλεί όσους έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 kWh / τετράμηνο στην πρώτη τους κατοικία να υποβάλουν αίτηση για «να εξεταστεί εάν πληρούν τους όρους ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» και να επωφεληθούν από τις... πενταροδεκάρες της σχετικής έκπτωσης.
Στην πραγματικότητα βέβαια, την ώρα που χιλιάδες και χιλιάδες νοικοκυριά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μένουν κυριολεκτικά στο σκοτάδι χωρίς καθόλου ρεύμα, είναι προφανές ότι οι νέες αυξήσεις θα χτυπήσουν ένα επίσης μεγάλο κομμάτι των λαϊκών νοικοκυριών που βρίσκεται στη χαμηλή κατανάλωση, καθώς αναγκάζεται να κάνει αιματηρές οικονομίες και σε αυτή τη στοιχειώδη ανάγκη.
Και μειώσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις
Η ΔΕΗ επιδιώκει να «χρυσώσει το χάπι» των νέων αυξήσεων, ανακοινώνοντας ταυτόχρονες μειώσεις σε κατηγορίες επαγγελματικών τιμολογίων: για πελάτες ενταγμένους στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ21 (όπου σύμφωνα με τη ΔΕΗ εντάσσονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις) ανακοινώθηκε μεσοσταθμική μείωση 3,4%, ενώ για τα επαγγελματικά τιμολόγια Γ22 (μεγάλα καταστήματα, μεσαίου μεγέθους βιοτεχνίες, κτίρια γραφείων κτλ.) και Γ23 (με νυχτερινή κατανάλωση) ανακοινώθηκαν μεσοσταθμικές μειώσεις 1% και 2,2%.
Οι διαφημιζόμενες μειώσεις βέβαια, σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση τις τεράστιες αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στα τιμολόγια του ρεύματος όλο το προηγούμενο διάστημα. Στην πραγματικότητα, αυτό που αποτελεί την κύρια «έγνοια» της κυβέρνησης είναι το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για παραπέρα μειώσεις στο ενεργειακό κόστος των επιχειρηματικών ομίλων, όπως απαιτεί επίμονα το ντόπιο κεφάλαιο, γεγονός που θα οδηγήσει και σε νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση άλλωστε, προϊδεάζει η ίδια η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, η οποία ξεκινά σημειώνοντας ότι οι νέες αυξήσεις πραγματοποιούνται «με στόχο την εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για κοστοβαρή τιμολόγια» και κλείνει προετοιμάζοντας για τις επόμενες αυξήσεις, αφού τονίζει με νόημα ότι -παρά τις τεράστιες αυξήσεις των προηγούμενων χρόνων- «το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα παραμένει από τα χαμηλότερα της ΕΕ»...
Χαρακτηριστικό των απαιτήσεων των εγχώριων μονοπωλίων είναι το γεγονός ότι την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις, με παρέμβασή της, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ζητά την εξαίρεση των βιομηχάνων από την αύξηση των τιμολογίων που προκύπτει από την αύξηση των χρεώσεων «Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας), που καταβάλλονται από το σύνολο των καταναλωτών.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: