Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ρωσία: Ρίχνει τις ευθύνες στους Ουκρανούς.Ουκρανικό μαχητικό ευθύνεται για την κατάρριψη του Μπόινγκ 777 !

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση και οι κατηγορίες για τις ευθύνες στο θέμα της κατάρριψης του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών στην Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά, ότι την ώρα της κατάρριψης, είχε στην ίδια εναέρια περιοχή ουκρανικό μαχητικό. Συγκεκριμένα σε σύνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωίας, στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, δήλωσε ότι: «Καταγράψαμε την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφος Su-25 στην κατεύθυνση του μαλαισιανού Boeing το οποίο βρισκόταν σε μια απόσταση 3 ως 5 χιλιομέτρων. Το Su-25 μπορεί να φθάσει σε ύψος 10.000 μέτρων. Διαθέτει πυραύλους αέρος-αέρος οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 12 χλμ. και εγγυώνται την καταστροφή οποιουδήποτε στόχου σε απόσταση έως και 5 χλμ».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου η ρωσική πλευρά αρνήθηκε ότι έχει παραδώσει αντιεροπορικά πυραυλικά συστήματα στους αυτονομιστές. Επίσης δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκε η εκτόξευση πυραύλων από το έδαφος και προκάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες, αμφισβητώντας «εάν έχουν» τέτοιες. 
Διαψεύδει η Ουκρανία

Ο Oυκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι την ώρα του δυστυχήματος ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας παρακολουθούνταν από διάφορα συστήματα ελέγχου. Όπως τόνισε: "Όλοι γνωρίζουν ότι την ώρα που σημειώθηκε η τραγωδία όλα τα ουκρανικά αεροσκάφη (που ήταν στην περιοχή) βρίσκονταν στο έδαφος".

ΗΠΑ: Να πιέσει η Ρωσία τους αυτονομιστές
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ώστε να αναγκαστούν να συνεργαστούν με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει την έρευνα για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines την περασμένη εβδομάδα κοντά στο Ντονέτσκ.
Σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι αντάρτες δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές να προσεγγίσουν το σημείο όπου έπεσε το Μπόινγκ 777 και μάλιστα κατά διαστήματα πυροβολούν στον αέρα. "Τι προσπαθούν να κρύψουν;" διερωτήθηκε.
Ο Ομπάμα τόνισε ότι ο Πούτιν και η Ρωσία έχουν ευθύνη να πείσουν τους αυτονομιστές να συνεργαστούν με τους επιθεωρητές και να σταματήσουν να την παρακωλύουν την έρευνα. Υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές χρειάζεται να έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους και, αναφερόμενος στο χάος που επικράτησε στην περιοχή μετά την πτώση του Μπόινγκ το χαρακτήρισε "προσβολή" για τις οικογένειες των θυμάτων.
"Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι υπέρ μιας αληθινής έρευνας όμως τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις: επαφίεται στη Ρωσία να επιμείνει ώστε οι αυτονομιστές να διασφαλίσουν στους ερευνητές άμεση και πλήρη πρόσβαση στο χώρο της συντριβής" της πτήσης ΜΗ17, σημείωσε. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει να στηρίζει τους αυτονομιστές, τότε το μόνο που θα επιτύχει είναι να απομονωθεί ακόμη περισσότερο και να αυξήσει το κόστος που υφίσταται.
Όπως είπε, ο ίδιος εξακολουθεί να προτιμά την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση και πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Επισήμανε όμως ότι η Μόσχα και ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική που ακολουθούν στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Κυρώσεις από τον Καναδά εναντίον ρωσικών συμφερόντων
Ο Καναδάς θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον ρωσικών συμφερόντων, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.
«Η κυβέρνηση του Καναδά θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον μιας ευρείας κλίμακας οντοτήτων που συνδέονται με διάφορους τομείς της Ρωσίας», εξήγησε ο Χάρπερ. Λεπτομέρειες για τις νέες κυρώσεις αναμένεται να δοθούν μετά τις διαβουλεύσεις που θα έχει ο Καναδάς «με τους εταίρους του της διεθνούς κοινότητας».
Η χώρα ζητεί «να εφαρμοστούν άμεσα νέα μέτρα» ώστε να μπορέσουν να έχουν «τη μέγιστη δυνατή ισχύ». Εξάλλου ο Χάρπερ υπογράμμισε ότι είναι «απαραίτητο οι ερευνητές να έχουν πλήρη πρόσβαση, χωρίς εμπόδια, στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών που καταρρίφθηκε».
Από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία και μετά την προσάρτηση τον Μάρτιο της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Καναδάς έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον 110 Ρώσων και Ουκρανών φιλορώσων.
Τα "μαύρα κουτιά"
Η κυβέρνηση της Μαλαισίας κατέληξε σε συμφωνία με τον Αλεξάντερ Μποροντάι, τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, για να περισυλλεχθούν τα πτώματα από τη συντριβή του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Μαλαίσιος πρωθυπουργός Νατζίμπ Ράζακ.

Σύμφωνα με τον Ράζακ, επετεύχθη επίσης συμφωνία για την παράδοση των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους σε μια ομάδα Μαλαίσιων ειδικών ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στην Ολλανδία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κουάλα Λουμπούρ ο πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι ανεξάρτητοι διεθνείς εμπειρογνώμονες έχουν λάβει εγγυήσεις για ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, ώστε να ξεκινήσουν την έρευνά τους.

Καταγγελίες για παραποιήσεις στα "μαύρα κουτιά"

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, δήλωσε τη Δευτέρα, ότι φιλορώσοι αντάρτες έχουν παραποιήσει τα μαύρα κουτιά —τις συσκευές καταγραφής των δεδομένων και των συνομιλιών στο πιλοτήριο—του μαλαισιανού επιβατικού αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17 και καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 298 επιβάτες.

Ο Γκρόισμαν είπε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αντάρτες θα παραδώσουν τα μαύρα κουτιά στις διεθνείς αρχές πολιτικής αεροπορίας, ωστόσο επισήμανε ότι «υπάρχουν πληροφορίες ότι οι καταγραφείς είχαν περιέλθει στην κατοχή τους όλες αυτές τις ημέρες και ότι έκαναν πράγματα σ' αυτούς».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως οι αντάρτες έχουν αλλοιώσει τις συσκευές καταγραφής, ο Γκρόισμαν απάντησε θετικά.
 

Πηγές: enet.gr, ΑΜΠΕ, Γαλλικό, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: