Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του Θανάση Παφίλη υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον ρ/ς ΒΗΜΑ FM .

Θα ήθελα να μου πείτε πόσο πολιτικές πιστεύετε ότι θα είναι αυτές οι περιφερειακές εκλογές. Ακούγεται αφελές το ερώτημα, κάθε εκλογή έχει πολιτικό χαρακτήρα. Να το πω πόσο έντονα επηρεασμένο,κατά την άποψή σας θα είναι το εκλογικό σώμα στην ανάδειξη του περιφερειάρχη από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
 
 
Να σας πω ότι δεν μπορεί κανένας να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Οι εκλογές - και οι περιφερειακές και για τους δήμους αλλά και οι ευρωεκλογές - έχουν τεράστια πολιτική σημασία. Ούτε μπορεί να τις χωρίσει κανένας στα τρία.
Άλλο ευρωκοινοβούλιο, άλλο περιφέρεια, άλλο δήμοι. Γιατί δεν μπορεί; Γιατί υπάρχει μια ενιαία πολιτική που ακολουθείται, που έχει τη γραμμή ΕΕ - κυβέρνηση - τοπική διοίκηση. Δηλαδή περιφέρεια - δήμος. Το ότι είμαστε σ'αυτά τα χάλια σήμερα, εννοώ ότι ο λαός βρίσκεται σε τραγικά αδιέξοδα, δεν είναι κάτι που ήρθε από τον ουρανό. Έχουμε μια πολιτική, η οποία ξεκινά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πηγάζει από την ΕΕ, εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις και αυτήν ακριβώς την πολιτική στο μέτρο που αναλογούσε την εφάρμοσαν και οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι των κομμάτων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχαν είτε σε κεντρικό επίπεδο, στα κεντρικά όργανα, είτε σε τοπικό επίπεδο.
 
Βέβαια, κ. Παφίλη, επειδή εσείς είστε έμπειρος, σε εκλογές περιφερειακές, διαπιστώνετε, αλλά νομίζω και από τα φετινά δημοσκοπικά δεδομένα, ότι η προσωπικότητα των υποψηφίων μετρά. Για παράδειγμα εσείς στην Περιφέρεια, σκοράρετε πάρα πολύ καλά και νομίζω πάνω από τον μέσο όρο του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα σε σχέση με άλλους συνυποψηφίους σας στο ΚΚΕ, ή σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό του κόμματος, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές. Αν υπάρχει ένας καλός δήμαρχος, ο οποίος είναι στην κατηγορία αυτή που λένε μνημονιακός, αλλά είναι καλός, δουλεύει καλά, γιατί να μην τον ψηφίσει ο άλλος και να στείλει το αντιμνημονιακό του μήνυμα στην κάλπη των ευρωεκλογών.
 
Καταρχήν εμείς δεν είμαστε του «αντιμνημονιακού» γενικά μετώπου. Ούτε συμφωνούμε με αυτή τη λογική, να φορτώνονται όλα στο μνημόνιο. Το μνημόνιο τι ήταν; Η απότομη εφαρμογή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα της πολιτικής της ΕΕ, η οποία ισχύει και σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα ίδια γίνονται παντού. Επομένως μην τα φορτώνουν όλα γενικά στο μνημόνιο, για να κρύψουν τις ευθύνες τους που έχουν στηρίξει την πολιτική της ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια. Και τώρα που αποκαλύπτεται η πολιτική της ΕΕ, αποκρουστική απέναντι στο λαό, ξαναδίνουν σανίδα, η μεν ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλώντας για μια καινούργια αφήγηση, ο δε ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπάρχει ευρωπαϊκό μνημόνιο, το οποίο ενσωματώνει όλα αυτά. Δεν αποφεύγω την ερώτησή σας. Ένας καλός δήμαρχος τι σημαίνει;
 
Καθαριότητα,παιδικοί σταθμοί...
 
Καθαριότητα λοιπόν και παιδικοί σταθμοί. Όλη η πολιτική που ακολουθείται, η επίσημη, από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι ανταποδοτικότητα στους δήμους, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών,φορολογία, χαράτσια καινούργια, αύξηση δημοτικών τελών δηλαδή, σε όλη την Ελλάδα με ελάχιστες εξαιρέσεις.
 
Υπάρχουν και εξαιρέσεις πάντως, το λέτε και εσείς...
 
Εξαίρεση είναι στην Πετρούπολη, ας πούμε. Όλα τα υπόλοιπα που λέτε, παιδικοί σταθμοί κλπ, παντού υπάρχουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Στην Πετρούπολη καταργήσαμε τα τροφεία, ας πούμε. Αν θέλαμε να έχουμε έναν καλό διαχειριστή αυτής της πολιτικής, δήμαρχο ή περιφερειάρχη, δεν χρειάζονταν εκλογές. Να γινόταν ένας διεθνής διαγωνισμός για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την πολιτική της ΕΕ. Λέμε λοιπόν ότι η προσωπικότητα παίζει ρόλο, αλλά η κάθε προσωπικότητα είναι ενταγμένη σε μια πολιτική. Και επειδή ορισμένοι προσπαθούν να το παίξουν, ότι ήρθαν από παρθενογένεση και να αποπροσανατολίσουν το λαό, εμείς τους κατηγορούμε, όχι γιατί δεν κάνανε καλή διαχείριση, αλλά γιατί εφάρμοσαν αυτή την πολιτική, η οποία είναι αντιλαϊκή και έχει δημιουργήσει αυτά τα χάλια. Άρα το ζητούμενο είναι τι περιφερειάρχη και τι δήμαρχο θα έχει ο λαός την επόμενη μέρα των εκλογών. Θα έχει έναν που θα εφαρμόζει πιστά την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της ΕΕ ή έναν που θα αντιστέκεται σ' αυτή την πολιτική και μαζί με τον λαό θα προσπαθεί να την αλλάξει, για να μπορέσει να δράσει μέσα στην Περιφέρεια και στο Δήμο, σε όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων. Ουσιαστικά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν γίνει στην πραγματικότητα σερβιτόροι στα ιδιωτικά συμφέροντα. Εδώ για να κάνεις ένα τοπικό έργο, με βάση και τις κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ, ακόμη κι αν μπορείς να το κάνεις μόνος, είσαι υποχρεωμένος να βάλεις 50% ιδιώτες. Θα το αλλάξουμε αυτό για να εξοικονομήσουμε χρήματα και να ελαφρυνθεί ο λαός ή θα ακολουθηθεί αυτή η πολιτική; Εμείς είμαστε της άποψης - και εδώ είναι η διαφορά μας με όλους τους υπόλοιπους - ότι θα διεκδικήσουμε μαζί με το λαό και θα παλέψουμε συνολικά για να αλλάξουν κατεύθυνση ορισμένα ζητήματα μαζί με τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα.
 
Θα σας κάνω ένα τελευταίο ερώτημα. Χθες ο κ. Τσίπρας έδωσε μια διακαναλική συνέντευξη και ρωτήθηκε για το ΚΚΕ. Και για πρώτη φορά μίλησε σε τόσο προσωπικό τόνο και είπε ότι τον πληγώνει η στάση του ΚΚΕ, τον στενοχωρεί προσωπικά και ότι την θεωρεί και καιροσκοπική. Συμπεριφέρεται το ΚΚΕ, είπε, σαν να έχει πάθει vertigo, σαν να μην αναγνωρίζει τους ταξικούς αγώνες που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο μνημόνιο.
 
Ο κ. Τσίπρας έχει δώσει εξετάσεις στο Τέξας, έχει δώσει στον ΣΕΒ. Όποιος διαβάσει την ομιλία του στο αμερικανικό επιμελητήριο που είναι ύμνοι στα μονοπώλια και στην ιδιωτική πρωτοβουλία θα καταλάβει το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο κ. Τσίπρας και ποιον ταξικό αγώνα κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Και με ποιον τους κάνει τους ταξικούς αγώνες; Με τον κ. Δασκαλόπουλο; Ο κ. Τσίπρας άλλα λέει στα μπαλκόνια κι άλλα λέει στα σαλόνια.Στα σαλόνια δηλαδή που είναι βιομήχανοι, επιχειρηματίες ή στα σαλόνια του Τέξας ή στα σαλόνια της Ευρώπης και των πανεπιστημίων δίνει εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και στα μονοπώλια και στην ΕΕ. Και από εκεί και πέρα κοροϊδεύει τον κόσμο όταν βγαίνει στις συνεντεύξεις για να μπορέσει να πάρει καμιά ψήφο απ'αυτούς που τον πήραν χαμπάρι ότι έχει συμβιβαστεί πλήρως, έχει υποταχθεί και ότι θέλει να διαχειριστεί - και αυτό θέλει να κάνει. Και το κόμμα του την ίδια πολιτική έχει.
 
Πηγή : KKE

Δεν υπάρχουν σχόλια: