Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Σοφιανού υποψήφιου δημάρχου Αθήνας & μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση της Τ.Ο. Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε σε εκδήλωση της Τ.Ο. Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής.


Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με την συνομιλία Μπαλτάκου - Κασιδιάρη, τόνισε:

«Θέλουν να χρησιμοποιηθεί (σ.σ. η συνομιλία) για να αθωωθεί η δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής».
Η εγκληματική δράση της «Χρυσής Αυγής» δεν είναι σενάριο, δεν είναι σκευωρία. Είναι εγκληματικές ενέργειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με βάση τους νόμους που αντιμετωπίζουν τα κακουργήματα και πρέπει να πάει μέχρι το τέλος.

Δεύτερον, αποδεικνύεται ότι η «Χρυσή Αυγή» έχει γερές πλάτες μέσα στο σύστημα, είναι γέννημα θρέμμα αυτού του συστήματος που γέννησε και τα ινδάλματά τους, όπως ο Χίτλερ. Αποδεικνύεται ότι έχουν πλάτες όταν κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανταλλάσει φιλικά απόψεις μαζί τους. Η απομόνωση των ναζιστών πρέπει να γίνει υπόθεση του μαζικού εργατικού λαϊκού κινήματος».

Τόνισε ότι η αναφορά στα υπαρκτά προβλήματα των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων και η παράθεσή τους, όπως τα λουκέτα, οι 400.000 ανασφάλιστοι και ο ανύπαρκτος τζίρος δίνουν πείρα, αλλά από μόνη της η πείρα δεν οδηγεί σε πολιτικά συμπεράσματα.

«Η οργή πολλές φορές «βράζει και χύνεται». Χάνεται η ανάγκη να συγκρουστεί με την κυριαρχία των μονοπωλίων που και από τη δική του πείρα ο επαγγελματίας, ο έμπορος καταλαβαίνει ότι τον συμπιέζουν, του παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από τα όποια περιθώρια είχε να συνεχίσει να δουλεύει στον κλάδο του.

Χρειάζεται να δουλέψουμε στην κατεύθυνση να γκρεμιστούν ιδεολογήματα και να ξεπεραστούν αυταπάτες ότι περάσαμε τον κάβο, τώρα έρχεται η ανάπτυξη και κάπως θα τα κουτσοβολέψουμε. Ότι μπορεί η υγιής επιχειρηματικότητα να δώσει μια λύση.

Θυμίζουμε τις συνέπειες που έφεραν οι μονόδρομοι: Η ΕΕ, η οικονομία της αγοράς και η κρίση της, τα χρέη που έχει δημιουργήσει η διαχείριση αυτής της οικονομίας, το ποιος πλήρωσε όλα αυτά τα χρόνια. Φως στο τούνελ δεν υπάρχει, και δεν το λέμε καταστροφολογώντας, αλλά δείχνοντας την τάση, ότι δηλαδή ακόμα και αυτή η όποια ανάκαμψη θα βρει όχι μόνο εργαζόμενους με μισθούς πείνας, αλλά και επαγγελματίες με ακόμα χειρότερους όρους να προσπαθούν να επιβιώσουν. Θα βρει ακόμα πιο ενισχυμένες και απελευθερωμένες αγορές για να μπορούν να τα μονοπώλια να παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, και να επαληθεύεται τελικά ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

Αναφέρθηκε ακόμα στην λογική ο επαγγελματίας να θεωρείται επιχειρηματίας:

«Η αλλοίωση δεν είναι τυχαία. Έχουμε δηλαδή το στυλοβάτη της καπιταλιστικής οικονομίας να ταυτίζεται με τον επαγγελματία που προσπαθεί με τη δουλειά στο μαγαζί του, με την ενασχόλησή του στον ένα ή στο άλλο κλάδο να μπορεί να ζήσει την οικογένειά του και να σταθεί στα πόδια του».

Μιλώντας για τα πρόσφατα μέτρα που πάρθηκαν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, σημείωσε:

«Όλα αυτά τα μέτρα ολοκληρώνουν, σε μια σειρά κλάδους, ένα ασφυκτικό πλαίσιο που μέσα εκεί θα κινείται η μικρή ατομική επιχείρηση, που με ακόμα πιο άνισους όρους θα βρεθεί απέναντι στην υπεροπλία των πολυκαταστημάτων, των μεγάλων αλυσίδων σε όλα τα επίπεδα».

Τέλος, κάλεσε τους ΕΒΕ να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και στις τρεις κάλπες, προσθέτοντας ότι «η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι καθήκον και αυτού του ανθρώπου που βλέπει καχύποπτα την ΕΕ, αφού είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εκφράσει ανατρεπτικά και ριζοσπαστικά την αντίθεση με αυτήν», ενώ τόνισε ότι και με τη δική τους συμβολή «μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά η δύναμή του ΚΚΕ για την επόμενη μέρα. Η δική μας αντίληψη είναι ότι πρέπει με ενιαίο τρόπο να εκφραστεί η ψήφος και στις τρεις κάλπες», επισημαίνοντας ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι στο ίδιο κάδρο με την ΕΕ καθώς το μοντέλο «δήμος-επιχειρηματίας» είναι ευρωενωσιακό. Και συνέχισε:

«Το πώς θα αναπτυχθούν οι λεγόμενες τοπικές κοινωνίες δεν αφορά τα επιμέρους αλλά την κυρίαρχη επιλογή. Μέσα π.χ. από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ προσανατολίζονται, διαμορφώνονται, καθορίζονται οι όροι για τη δική τους ανάπτυξη, την κερδοφορία των λίγων.

Ξέρουμε ότι ο κόσμος ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια. Δίνουμε όμως τη μάχη για το ενιαίο κριτήριο στην ψήφο γιατί αυτό διαμορφώνει και μία συνείδηση η οποία δεν ενσωματώνεται, που μπορεί να αντιδρά».


Πηγή : KKE

Δεν υπάρχουν σχόλια: