Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.Ζεσταίνει τις μηχανές της η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη.

 KΚΕ: Καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια


Ζεσταίνει τις μηχανές της η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη «EUFOR RCA», που έστησε η ΕΕ για την επέμβασή της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τις συνέπειες των εμφύλιων συρράξεων που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Ενεργό ρόλο παίζουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), κατόπιν των ενεργειών της κυβέρνησης για γεωπολιτική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής, όπου υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζονται να αποσταλούν έως και χίλιοι στρατιώτες από κράτη της ΕΕ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει με το (χαρακτηρισμένο ως Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΕΣΕΕΕ) στρατηγείο της Λάρισας, το οποίο θα λειτουργήσει ως Κέντρο Επιχειρήσεων της αποστολής. Παραχωρεί, επίσης, επιτελείς και τον Κινητό Επικοινωνιακό Κόμβο του στρατηγείου για την επικοινωνία ανάμεσα στο στρατηγείο και το πεδίο επιχειρήσεων στην Αφρική.
Καθώς καταρτίζονται ήδη τα σχέδια επέμβασης, το στρατηγείο της Λάρισας επιθεώρησε την Τετάρτη η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ. Εγινε ενημέρωση επί των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στρατηγείου και για την εξέλιξη των διαδικασιών ανάπτυξης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Σημειωτέον, καθώς διευρύνεται σε όλα τα πεδία η εμπλοκή των ελληνικών ΕΔ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ πραγματοποίησε «Σύσκεψη» στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού. Επιθεώρησε, επίσης, τον ευρωενωσιακό «Σχηματισμού Μάχης» HELBROC, στην έδρα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Στο «Σχηματισμό» που τέθηκε σε «ετοιμότητα» για το α' εξάμηνο του 2014 συμμετέχουν δυνάμεις από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία. Τέλος, επισκέφθηκε το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς. Το ΠΚΕΕΥΕ αποτελεί ένα από τα 15 τέτοια Κέντρα Εκπαίδευσης διεθνώς για στελέχη που στέλνονται σε «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις.
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Το ΚΚΕ έφερε, για άλλη μια φορά, το θέμα στη Βουλή, καθώς σε Ερώτηση των βουλευτών του Θ. Παφίλη και Λ. Κανέλλη προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, τονίζεται μεταξύ άλλων:
«Η επιχείρηση είναι ενταγμένη στη βαθύτερη διείσδυση της ΕΕ και με στρατιωτικά μέσα στην Αφρική. Στόχος αυτής της διείσδυσης είναι η εξασφάλιση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους σε όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με πρόσχημα τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τις εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν, η ΕΕ έχει αναπτύξει στην Αφρική 16 αποστολές "διαχείρισης κρίσεων", εκ των οποίων οι 7 στρατιωτικές.
(...) Η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει, για μια ακόμα φορά, τη χώρα μας σε επικίνδυνες πολεμικές αποστολές και σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς προς όφελος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει αυτούς τους σχεδιασμούς, καταδικάζει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και απαιτεί να μη δοθεί καμία διευκόλυνση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την προώθηση αυτών των σχεδίων. Να κλείσει η βάση της Σούδας και να μη διατεθεί το Στρατηγείο της Λάρισας για τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης».

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: