Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

 Επικίνδυνες εξελίξεις στην Κριμαία - Κινητοποιεί τους εφέδρους η Ουκρανία.

 Πολεμικό κλίμα διαμορφώνεται με επίκεντρο την Κριμαία λόγω των επεμβάσεων ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας, προκειμένου να εδραιώσουν την επιρροή τους στην Ουκρανία.


Συνεχίζονται κινήσεις των ενόπλων στην Κριμαία

Το Κίεβο οδεύει προς το να απολέσει πλήρως τον έλεγχο της Κριμαίας, όπου χιλιάδες ένοπλοι με στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά έχουν αποκλείσει Ουκρανούς στρατιώτες μέσα στα στρατόπεδά τους.

Περίπου 1.000 ένοπλοι άνδρες απέκλεισαν σήμερα την είσοδο μιας μονάδας Ουκρανών συνοριοφρουρών στην Κριμαία για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης σε ανακοίνωσή του. «Η 36η ταξιαρχία συνοριοφρουρών στην Περεβάλν αποκλείστηκε από περίπου χίλιους ένοπλους άνδρες και περίπου 20 φορτηγά. Υπάρχει κίνδυνος επίθεσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητα των ενόπλων.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης περίπου 400 τουφεκιοφόροι του ναυτικού παραμένουν αποκλεισμένοι από το πρωί στη βάση τους στη Φεοντόσια, ένα λιμάνι περίπου 200 χλμ. από τη Συμφερόπολη, από «Ρώσους στρατιωτικούς» που απαίτησαν να τους παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Σύμφωνα με ουκρανική στρατιωτική πηγή, δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν ανοικτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστόπολη, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Αυτομόλησε ο Αρχηγός του Ναυτικού της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, ο ναύαρχος Ντένις Μπερεζόφσκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι δηλώνει πλέον πίστη στις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας, κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο επιτελείο του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη.

Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι είχε ονομαστεί την Παρασκευή αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής, τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

«Δηλώνω πίστη στους κατοίκους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. . . Ορκίζομαι να εκτελώ της διαταγές της ανώτατης διοίκησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας», είπε ο ναύαρχος. Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, χαιρέτισε μια «ιστορική εξέλιξη» και τόνισε ότι ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι δέχθηκε να τεθεί «υπό τις διαταγές των νόμιμων αρχών της χερσονήσου», μιλώντας κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για «μαζικές αυτομολήσεις»

Για μαζικές αυτομολήσεις Ουκρανών στρατιωτών κάνουν λόγο τα ρωσικά ΜΜΕ. Το «Russia Today» και το «RIA Novosti» υποστηρίζουν ότι Ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία «εγκαταλείπουν μαζικά τις στρατιωτικές τους μονάδες και παραδίδουν το οπλοστάσιό τους στις τοπικές φιλορωσικές αρχές και ενόπλους». 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ιντερφάξ το πρωί της Κυριακής, Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από βάση ραντάρ και κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία. Οι στρατιώτες, υποστηρίζει το δημοσίευμα, κάλεσαν τους Ουκρανούς ένστολους να «σταθούν στο πλευρό της "νόμιμης ηγεσίας" της Κριμαίας». 

Κινητοποιεί τους εφέδρους η Ουκρανία

Η Ουκρανία θα κινητοποιήσει όλους τους εφέδρους της ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα του εδάφους της, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, την ώρα που το Κίεβο καταγγέλλει «ρωσική στρατιωτική επίθεση».

«Το υπουργείο Άμυνας αναμένεται να καλέσει απ' όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, Αντριι Παρούμπιι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, «να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια του εδάφους της Ουκρανίας», μετά την «παραβίαση από τη Ρωσία διμερών συμφωνιών, κυρίως όσον αφορά το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας». Ο Παρούμπιι δήλωσε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να βοηθήσουν στην εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν

Συνεχίζει τις προειδοποιήσεις ο Μπαράκ Ομπάμα προς τη Ρωσία. Σε τηλεφωνική συνομιλία του με το Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων στην Κριμαία και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση σχετικά με την 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε εναντίον μιας αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία. «Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Συνάντηση πρεσβευτών των χωρών του ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα Κυριακή για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η συνεδρίαση του βορειοατλαντικού Συμβουλίου (αποτελείται από τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ) θα πραγματοποιηθεί στη 13.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδος) και θα ακολουθήσει η συνάντηση της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στις 4μ.μ. (5μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

Το Σάββατο το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς να αναλάβει επίσημα δράση, όπως αναμενόταν. Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ και τα άλλα σημαίνοντα μέλη του ΣΑ να τη βοηθήσουν να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα.

«Μπορούμε να τερματίσουμε την επέκταση αυτής της επιθετικότητας» είπε ο Γιούρι Σεργκέγιεφ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, στους δημοσιογράφους. Νωρίτερα πάντως ο Ουκρανός πρεσβευτής δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Κριμαίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη στην Ουκρανία, διεθνών παρατηρητών από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ώστε να ανακοπεί η κλιμάκωση της κρίσης. «Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία παραβιάζουν την κυριαρχία της Ουκρανίας και απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επικοινωνίες μεταξύ ΗΠΑ – Καναδά – Γαλλία

Το βράδυ του Σαββάτου ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ, όπου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις δύο ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ προειδοποίησε ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο Καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ολάντ

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος Ολάντ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν ταχεία και αποφασιστική δράση για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση στην Κριμαία και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε επίσης για την κατάσταση στην Κριμαία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Συνεχείς οι αντιδράσεις από ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προειδοποίησε ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία. «Αν η Ρωσία λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τη διευθέτηση των εντάσεων, η επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με τη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι βαθιά», προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τζον Κέρι ενημέρωσε επίσης για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών κυρίως ευρωπαϊκών κρατών ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους», προκειμένου να «είμαστε ενωμένοι στις εκτιμήσεις μας» για την κατάσταση.

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σχετίζεται με τα όσα ειπώθηκαν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού και του Ρώσου υπουργού Άμυνας.

Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13.00 (ώρα Βρυξελλών, 14.00 ώρα Ελλάδας).

Στην Ουκρανία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος 

Σε μια ξεκάθαρη απόπειρα να διεκδικήσει ρόλο στο επικίνδυνο ενδοϊμπεριαλιστικό παιχνίδι για τον έλεγχο της Ουκρανίας, μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και ΕΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στην Ουκρανία.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: