Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Γκάλοπ της Marc : Μπροστά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές με διαφορά 4,2 % από τη Ν.Δ.Το Κ.Κ.Ε τέταρτο κόμμα με 5,1 % (στο 7,3 % σε όσους έχουν αποφασίσει).Σε ελεύθερη πτώση το ΠΑ.ΣΟ.Κ με 4 %,οι Ανεξ.Έλληνες με 3,1 % κ η ΔΗ.ΑΡΙ. με 3 %.Σχολιάζει ο Red Star.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δίνει νέα δημοσκόπηση της Marc, για λογαριασμό του lay-out.gr

Συγκεκριμένα για τις Ευρωεκλογές ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α παίρνει ποσοστό 21,7 % (Με αναγωγή το ποσοστό του φτάνει το 31 %  περίπου).Η Ν.Δ ακολουθεί με 17,5 % ( με αναγωγή 25 % περίπου).Στη τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 8,7 % ( 12,5 % περίπου στους αποφασισμένους).

Το Κ.Κ.Ε είναι τέταρτο με 5,1 % ( με αναγωγή 7,3 %) και είναι το μόνο κόμμα μαζί με την Χρυσή Αυγή που παρουσιάζει άνοδο σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012,αλλά το ποσοστό του υστερεί κατά μια μονάδα από τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009.

Ακολουθούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ με μεγάλη πτώση στο 4 % (5,5 % με αναγωγή περίπου).Σημαντική πτώση και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες που φτάνουν το 3,1 % ( 4,4 % με αναγωγή)  και  για τη Δημ.Αριστερά που συγκεντρώνει 3 % (  4,3 % με αναγωγή).Οι Οικολόγοι Πράσινοι ακολουθούν με 1,5 % ( 2,1 %) και ο ΛΑ.Ο.Σ. με 1 % ( 1,4 %).Τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα μαζί συγκεντρώνουν συνολικά 4,6 % (δηλαδή 6,5 % με την αναγωγή περίπου).

Στη πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές (που όπως φαίνεται θα γίνουν αργότερα από τις ευρωεκλογές), το σκηνικό αλλάζει.Στον πίνακα παρακάτω θα δείτε τη πρόθεση ψήφου, εγώ θα σας δώσω τη προβολή της πρόθεσης ψήφου χωρίς τους αναποφάσιστους και τη σύγκριση της με την αντίστοιχη των ευρωεκλογών.


Πρώτος παραμένει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με ποσοστό  29,8 % , υστερεί δηλαδή 1,2 μονάδες σε σχέση με το 31 % των ευρωεκλογών.Η Ν.Δ. αντιθέτως είναι ανεβασμένη στο 27 % + 2% από τη πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Έτσι ενώ στις ευρωεκλογές ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α φαίνεται να κερδίζει άνετα με 6 μονάδες, στη περίπτωση των βουλευτικών εκλογών η διαφορά μειώνεται στις 2,8 %.


Στη τρίτη θέση βρίσκουμε τους νεό-ναζί της Χ.Α. με 10 % δηλαδή 2,5 μονάδες κάτω από τη πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών.Ξεκάθαρα φαίνεται κάποιοι που θα ψηφίσουν Χ.Α. για διαμαρτυρία στις ευρωεκλογές, σε πιθανές βουλευτικές εκλογές θα προτιμήσουν τη Ν.Δ ή κάποιο άλλο κόμμα.

Το ΚΚΕ που στις ευρωεκλογές αγγίζει το 7,3 % σύμφωνα με τη Marc πάντα, πέφτει στο 6,6 % στις βουλευτικές εκλογές.

Αντίθετα το ΠΑ.ΣΟ.Κ που συγκυβερνά με τη Ν.Δ. φαίνεται να τα πηγαίνει πιο καλά σε περίπτωση εθνικών εκλογών έχοντας το ίδιο ποσοστό με το ΚΚΕ, δηλαδή 6,6 %, δηλαδή 1,1 μονάδα παραπάνω από τη πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές.

Ανάλογα ευρήματα έχουμε και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Δημοκρατική Αριστερά, που μάλλον οι πολίτες τα θεωρούν κόμματα που θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν με τη Ν.Δ και το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φτάνουν το 5,9 % από το 4,4 % στις ευρωεκλογές και η ΔΗΜ.ΑΡΙΣΤΕΡΑ. το 5,5 % (4,3 % στις ευρωεκλογές).

Τέλος οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,3 % και ο ΛΑ.Ο.Σ. με 1,4 % έχουν παραπλήσια ποσοστά με τις ευρωεκλογές. Τα λοιπά μικρά κόμματα συγκεντρώνουν 4,8 % δηλαδή 1,7 μονάδες λιγότερο από το άθροισμα της πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές.

Γενικά , αν και οι ευρωεκλογές θα γίνουν σε 3 μήνες περίπου, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει πολύ μεγάλο και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο από το ποσοστό των αναποφάσιστων για τις εθνικές εκλογές.Η ίδια τάση υπάρχει για την αποχή και τα άκυρα λευκά.Επομένως όλα είναι πιθανά να συμβούν στις ευρωεκλογές.

Ιδιαίτερα για το Κ.Κ.Ε που συγκεντρώνει 5,1 % , από την δεξαμενή του 30 % της αδιευκρίνιστης ψήφου ,μπορεί και πρέπει να αλιεύσει σημαντικό ποσοστό, καθώς είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που είναι ενάντια στον ευρωμονόδρομο και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Αστικής τάξης.Ένα ποσοστό καλύτερο ακόμα και από το  8,3 % των ευρωεκλογών του 2009, που θα του δώσει το δικαίωμα να εκλέξει 2 ευρωβουλευτές.


Red Star



Δεν υπάρχουν σχόλια: