Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Πετυχημένη η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις Βρυξέλλες



Συμμετείχαν συνδικάτα εργαζομένων στις πολυεθνικές του Εμπορίου και συζητήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έγινε στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ευρωπαϊκή σύσκεψη εργαζομένων στις πολυεθνικές στο Εμπόριο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικάτα του Βελγίου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Τσεχίας και της Τουρκίας. Οι συνδικαλιστές που πήραν μέρος αλληλοενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους στον κλάδο του Εμπορίου, αντάλλαξαν απόψεις και πείρα για την οργάνωση της δράσης τους και συζήτησαν για κοινές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβουν.


Σε ανακοίνωσή του για τη συνδικαλιστική σύσκεψη και τα συμπεράσματα που κατέληξε, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

« Από τη σύσκεψη βγαίνουν ορισμένα κοινά συμπεράσματα όπως:
  • Η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται σε όλα τα κράτη, είτε έχουν μνημόνια είτε δεν έχουν.
  • Κατακτήσεις και θεμελιώδη δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, παίρνονται τώρα πίσω με δικαιολογία "την έξοδο από την κρίση". Οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, στη Δημόσια Υγεία, Παιδεία, η μαζική ανεργία, η μείωση των μισθών και των συντάξεων δεν έχουν προσωρινό, αλλά μόνιμο χαρακτήρα.

Στη σύσκεψη συμφωνήσαμε σε ορισμένες κοινές δράσεις που θα βοηθήσουν να κάνουμε τον αγώνα μας πιο αποτελεσματικό. Οπως:

  • Κατ' αρχάς πιστεύουμε ότι πρέπει να δυναμώσουν οι σχέσεις ανάμεσα στις οργανώσεις. Να υπάρχει συχνή ανταλλαγή πληροφοριών για τις εξελίξεις στις χώρες και πώς σε κάθε χώρα αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, της Ευρωπαϊκής ένωσης.
  • Να έρθουμε σε επαφή και με άλλα συνδικάτα του κλάδου. Στόχος μας είναι η δημιουργία αγωνιστικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο του Εμπορίου.
  • Να διαμορφώσουμε πλαίσιο κοινής πάλης για να συντονίσουμε κοινούς αγώνες για την κυριακάτικη αργία, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του Εμπορίου».

Η ευρωπαϊκή σύσκεψη για τους εργαζόμενους στις πολυεθνικές στο Εμπόριο απέστειλε μηνύματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που απεργούν στην COCA-COLA στην Ελλάδα, στους εργαζόμενους στις μεταφορές στη Μεγάλη Βρετανία που είναι σε κινητοποιήσεις και στους αγρότες της Ελλάδας που βρίσκονται στα μπλόκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: