Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Λιπόθυμος, καρδιοπαθής και, κατά τα ΜΑΤ, βίαιος!!

 
Λιπόθυμος καρδιοπαθής και γυναίκα με κάταγμα στο πόδι συνελήφθησαν από τα ΜΑΤ στις Σκουριές για «παράνομη βία». Η σύλληψη έγινε χθες, παραμονή Τσικνοπέμπτης. Σαν σήμερα πέρσι, πάνοπλοι αστυνομικοί είχαν εισβάλει στην Ιερισσό ρίχνοντας δακρυγόνα μέχρι και στο σχολείο του χωριού. Ο καρδιοπαθής δεν ήταν το μοναδικό θύμα των ΜΑΤ χθες.
 
Εσυραν άλλες δύο γυναίκες, προκαλώντας κάταγμα στο χέρι στη μία από αυτές. Τόσο ο καρδιοπαθής όσο και οι δύο γυναίκες κατηγορούνται για άσκηση παράνομης βίας και απείθεια. Και οι τρεις συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να οριστεί δικάσιμος.


Οι τρεις πήραν μέρος σε διαμαρτυρία για τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που κατασκεύασε η Ελληνικός Χρυσός, με τη δικαιολογία της «περιβαλλοντικής εκπαίδευσης». Οι συγκεντρωμένοι υποστηρίζουν ότι ο δρόμος έχει κατασκευαστεί με τοξικά υλικά από τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός, κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας προστασίας του περιβάλλοντος. Ενας ακόμη λόγος της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στη περιοχή Χοντρό Δέντρο, στο δρόμο για το εργοτάξιο των Σκουριών, ήταν ότι η Ελληνικός Χρυσός μετέφερε και τοποθετούσε προκάτ κατασκευές στο εργοτάξιο, κάτι που, σύμφωνα με τους αντιδρώντες στην εξόρυξη, ήταν παράνομο, καθώς δεν υπήρχε άδεια από την αρμόδια διεύθυνση πολεοδομίας ή από τη δασική υπηρεσία.
Περίπου 200 κάτοικοι των γύρω περιοχών συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στο συγκεκριμένο σημείο για να εμποδίσουν τη μεταφορά και τοποθέτηση των παράνομων προκάτ κατασκευών. Αλλά, όπως το συνηθίζει η Αστυνομία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που επιδόθηκαν στη γνωστή πλέον τακτική της επίθεσης κατά άοπλων και ανυπεράσπιστων διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, χτύπησαν ανθρώπους, έσυραν γυναίκες στο δρόμο, και μόνο η λιποθυμία του καρδιοπαθούς τούς έκανε να σταματήσουν και να καλέσουν ασθενοφόρο. Γιατρός που βρέθηκε στο σημείο έδωσε τις πρώτες βοήθειες και ο καρδιοπαθής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με περιπολικό. Παρ' όλα αυτά κατηγορείται για άσκηση παράνομης βίας. Τα ΜΑΤ προσήγαγαν ακόμη δύο γυναίκες, η μία με κάταγμα στο πόδι, οι οποίες, όπως και ο καρδιοπαθής, κατηγορούνται για άσκηση παράνομης βίας και απείθεια.
Οι γυναίκες συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαδηλωτών που είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα για να σταματήσουν τη διέλευση λεωφορείων με εργαζομένους που έβγαιναν από το εργοτάξιο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με ρίψη χημικών και με κλομπ, με αποτέλεσμα 3 άαπό αυτούς να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας.
 
Το χθεσινό περιστατικό, θυμίζει την περσινή εισβολή των ΜΑΤ, ακριβώς σαν σήμερα, στην Ιερισσό. Πάνοπλοι άντρες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ εισέβαλαν στο χωριό, ρίχνοντας δακρυγόνα μέχρι και στο σχολείο, με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να ερευνήσουν σπίτια «υπόπτων».
Οι εικόνες, που είχαν μεταδοθεί από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, ήταν φανερή απόδειξη του καθεστώτος και της αστυνομοκρατίας που επικρατεί στη ΒΑ Χαλκιδική το τελευταίο διάστημα. Μια περιοχή που ζει υπό αστυνομική κατοχή και οι κάτοικοί της αντιμετωπίζονται σαν εγκληματική οργάνωση.
 
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: