Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Μαζικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Κλιμακώνονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα.

 Σε πορεία προς τη Βουλή εξελίχθηκε η μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσε χτες το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, ενάντια στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών. 


Στο συλλαλητήριο της Αθήνας καλούσαν με ανακοινώσεις τους η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Με συνθήματα όπως «Εξω οι εταιρείες από την Υγεία, δωρεάν να είναι τα νοσοκομεία» και «Δώστε βιβλιάρια σε όλον το λαό, η Υγεία είναι αγαθό», εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, Λαϊκές Επιτροπές, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Αττική ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και πορεύτηκαν μέχρι τη Βουλή, όπου συζητιέται σήμερα και ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ.

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, η Ολγα Σιάντου, μέλος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ξεκίνησε με αναφορά στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς και την ανάγκη να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη από τα Συνδικάτα και τις Λαϊκές Επιτροπές. Κάλεσε ακόμα τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις να σταθούν με κάθε τρόπο στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών.

Για την Υγεία, είπε ότι δεν είναι πολυτέλεια, αλλά λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος. Απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο οδηγεί σε νέα υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, με επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υπάρχουν σήμερα, σ' ένα «βασικό πακέτο» επιπέδου φτωχοκομείου.
Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα της Υγείας αποτελούν σταθερό μέτωπο πάλης για τα ταξικά συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, για το ΠΑΜΕ, για τις ταξικές δυνάμεις στα σωματεία. Η Υγεία είναι ταξικό, είναι πολιτικό πρόβλημα και κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά μόνος του, αλλά μόνο μέσα από την καθημερινή οργανωμένη μαζική δράση των σωματείων ενάντια στην εργοδοσία και το κράτος, είπε.
Κάλεσε σε πάλη για δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας σε όλους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Για ένα σύγχρονο, ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πανελλαδική ανάπτυξη, κεντρικό σχεδιασμό, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κινήματος οργανωμένου, μαζικού, ταξικά προσανατολισμένου, που να παλεύει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες και ταυτόχρονα να ανοίγει την προοπτική να γίνει ο λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει παίρνοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του.

Στη Θεσσαλονίκη


Μαζική ήταν η συμμετοχή και στο συλλαλητήριο για την Υγεία στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, μίλησε η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με θύματα τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και κατήγγειλε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν τις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα για στήριξη της αυριανής πανυγειονομικής απεργίας και της συγκέντρωσης που οργανώνει το ΠΑΜΕ Υγείας στις 11 το πρωί στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: