Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Άλλα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, άλλα έβαλαν για τίτλο στο σημερινό "Πρώτο Θέμα". Διαβάστε τη συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα.

 Συνέντευξη παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και στον δημοσιογράφο Μανόλη Γαλάνη.


Η συνέντευξη αυτή αναγγέλλεται από την 1η σελίδα της εφημερίδας με τον τίτλο «Δημήτρης Κουτσούμπας: ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ». Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ούτε προκύπτει από τις απαντήσεις του. Αντίθετα αυτό που αναφέρεται σαφώς είναι ότι τα κόμματα αυτά, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, συμπλέουν με τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου.


Διαβάστε τη συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα:

- Ποια είναι η Θέση του ΚΚΕ αναφορικά με τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών;

- Έτσι όπως εξελίσσεται αυτή η συζήτηση, είναι μία αντιπαράθεση, που συντηρείται κυρίως από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη, άσχετα εάν ο ένας λέει ότι θα γίνουν το 2016 και ο άλλος το 2014. Θυμίζει την ιστορία του παλιού δικομματισμού για το ποιος θα κάτσει στο σβέρκο του λαού. Θα δούμε πολλά τέτοια επεισόδια, για να κρυφτεί η ουσιαστική σύγκλιση των δύο κομμάτων στα βασικά ζητήματα που είναι και οι αιτίες της ταλαιπωρίας του λαού μας.

- Ποιους εκλογικούς στόχους έχετε θέσει εν όψει των ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών;

- Η πολιτική σε βάρος του λαού, είτε εφαρμόζεται σε επίπεδο Κομισιόν και κεντρικής κυβέρνησης είτε σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων. Γι' αυτό το ΚΚΕ πρέπει να βγει δυνατό παντού, και στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές. Για να μπορέσει σήμερα να διαμορφωθεί μια μαχητική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση, που θα αντιπαλεύει την ΕΕ, τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, το σάπιο κράτος, θα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα και θα ανοίγει ταυτόχρονα το δρόμο για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.

- Θα στήριζε το ΚΚΕ έναν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον χώρο της Αριστεράς;

- Το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει κανένα υποψήφιο -όπως κι αν αυτοπροσδιορίζεται αυτός στην πολιτική γεωγραφία- για έναν κρατικό θεσμό, όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας, που ανεξάρτητα από προσωπικές προθέσεις, λειτουργεί επικυρωτικά στην αντιλαϊκή πολιτική.

- Στην περίπτωση που μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μια προσωπικότητα από τον χώρο του ΚΚΕ για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τι θα κάνατε;

- Μα, νομίζω σας απάντησα ήδη. Φαντάζεστε ένα στέλεχος, μέλος, φίλο, συνεργαζόμενο με το ΚΚΕ να επικυρώνει αντιλαϊκά φιρμάνια της όποιας κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιων λοιπών «συνεργαζόμενων δυνάμεων» και μάλιστα με τη βούλα της ΕΕ και του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων;

- Ποιες αλλαγές θα επέφερε στη ζωή του μέσου Έλληνα μια πιθανή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;

- Από τη στιγμή που το κόμμα αυτό αποδέχεται το «μονόδρομο» της ΕΕ, το χρέος -έστω και «κουρεμένο»- το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη διαχείριση της κρίσης με τα κριτήρια διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου, τα μνημόνια διαρκείας θα είναι αναπόφευκτα, άσχετα αν θα ονομάζονται μνημόνια ή απλά «νομοθετικές ρυθμίσεις». Κάποια ψίχουλα προς την ακραία φτώχεια από τη διαχείριση της όποιας πιθανής ανάκαμψης, υπόσχονται, δε συνιστούν λύση, ούτε πραγματική ανακούφιση. Ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση υπόσχεται κάποια αντίστοιχα μέτρα. Πολύ περισσότερο που εμείς πιστεύουμε, με βάση την ανάλυση που έχουμε κάνει, ότι η όποια αναιμική ανάκαμψη θα δώσει τη θέση της πολύ γρήγορα σε νέα πιο βαθιά κρίση, με όξυνση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών και με νέους κινδύνους για το λαό.

- Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό της Αριστεράς με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ;

- Η κάθε κυβέρνηση είναι όργανο της εξουσίας. Βάθρο της εξουσίας είναι η κυριαρχία στην οικονομία, στην ιδιοκτησία των μέσων με τα οποία γίνεται η παραγωγή, οργανώνεται όλη η κοινωνία. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κυβέρνηση που θα εκφράζει τη θέληση, την ετοιμότητα για έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού, για κατάργηση της εκμετάλλευσης, για κοινωνικοποίηση του πλούτου, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, πραγματική λαϊκή εξουσία. Σε τέτοια διακυβέρνηση το ΚΚΕ θα δώσει το «παρών». Γι' αυτό σήμερα παλεύουμε για την δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

- Πώς αξιολογεί το ΚΚΕ τις εξελίξεις στο θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας ύστερα από την επανεμφάνιση και την προκήρυξη του Χριστόδουλου Ξηρού;

- Το ΚΚΕ δεν ξαφνιάζεται με τις εξελίξεις στο ζήτημα της τρομοκρατίας, την επιλογή δηλαδή των επιτελείων του συστήματος, της αστικής τάξης, διάφορων υπηρεσιών και μηχανισμών, να αξιοποιούν τέτοιες οργανώσεις και ομάδες, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την τρομοκράτηση του λαού, τη συκοφάντηση του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Ιδιαίτερα σήμερα που ο λαός μας πρέπει να σηκώσει κεφάλι, να οργανωθεί για να πάρει ανάσες και για να απαλλαγεί τελικά από τα βάσανά του. Γι' αυτό καλούμε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση το εργατικό λαϊκό κίνημα.

- Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν πυρά για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα και τη φορολόγηση των χριστιανών. Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας;

- Είναι ένα ακόμη επεισόδιο της κάλπικης αντιπαράθεσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψουν, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, την πραγματική σύμπλευσή τους με τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχει διατυπώσει την πάγια θέση του για το διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας, με απόλυτο σεβασμό στη θρησκευτική πίστη του καθενός και της καθεμιάς, όπως και το δικαίωμα του οποιουδήποτε να μην πιστεύει κάπου, να μην είναι οπαδός κάποιου θρησκευτικού δόγματος, να έχει άλλη θεώρηση της εξέλιξης της ζωής, του ανθρώπου.

- Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή έχετε θυμίσει τους στίχους «τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον». Σας ανησυχεί το υψηλό ποσοστό που καταγράφει η Χρυσή Αυγή στις δημοσκοπήσεις;

- Οι στίχοι του Φώντα Λάδη αποτυπώνουν την πραγματική ανάγκη το ίδιο το εργατικό λαϊκό κίνημα, με την πάλη του, να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή που γεννιέται και θρέφεται από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα και ανάλογα τι το εξυπηρετεί, μια την «μαζεύει» και μια την «ξαμολάει». Η ΧΑ είναι τσιράκι τμήματος της μεγαλοεργοδοσίας κι όσο αποκαλύπτεται αυτός ο πραγματικός της χαρακτήρας, όσο δυναμώνει η πάλη ενάντιά της, ως αναπόσπαστου μέρους της πάλης ενάντια στο σύστημα, τόσο θα αποδυναμώνεται και εκλογικά, θα απομονώνεται, θα πάψει να δηλητηριάζει το νου και την καρδιά των ανθρώπων.

- Έχετε την άποψη ότι πρέπει να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα αυτό;

- Η ΧΑ πρώτα απ' όλα πρέπει να καταδικαστεί στη συνείδηση του κάθε εργάτη, του κάθε λαϊκού ανθρώπου, του κάθε νέου. Αυτοί πρέπει να τη βγάλουν στο περιθώριο, «εκτός νόμου». Άλλωστε η αρνητική ιστορική πείρα -με το παράδειγμα του Χίτλερ στη Γερμανία και του Μουσολίνι στην Ιταλία- απέδειξε ότι το ίδιο το σύστημα, που θρέφει το ναζισμό, μπορεί τη μια να «τον βγάζει εκτός νόμου» και την άλλη να του ανοίγει το δρόμο ακόμα και για την εξουσία. Μην ξεχνάτε ότι το χρίσμα στον Χίτλερ το έδωσαν οι Γερμανοί τραπεζίτες και βιομήχανοι της εποχής.

- Σας έχει ασκηθεί κριτική ότι τη στιγμή που το ΚΚΕ γιόρταζε τα 95α γενέθλιά του πουλούσε τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό 902, που του παραχωρήθηκε από το κράτος, σε offshore εταιρεία.

- Έχουμε μιλήσει ολοκληρωμένα για την αναγκαστική επιλογή του ΚΚΕ να στερηθεί ένα βασικό μέσο διάδοσης των θέσεων του, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασής του και ιδιαίτερα της πρωταρχικής ανάγκης να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Βέβαια, μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι είναι «ψιλά γράμματα» αυτά μπροστά στο σκοπό τους να επιτεθούν στο ΚΚΕ, το οποίο ακολούθησε με μεγάλη σχολαστικότητα και κατά γράμμα ακριβώς ό,τι προβλέπει ο νόμος γι' αυτές τις μεταβιβάσεις.

- Γιατί επιλέξατε να μην πείτε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή ποιος ήταν ο αγοραστής του σταθμού;

- Δεν είναι έτσι. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε στη δημοσιότητα και στις δημόσιες αρχές όλα τα στοιχεία της μεταβίβασης της Ραδιοτηλεοπτικής. Άλλωστε, ο καθένας μπορούσε να τα πληροφορηθεί από τις δημόσιες πράξεις αγοραπωλησίας.

- Πώς συνάδει με την αντικαπιταλιστική ρητορική του ΚΚΕ η πρόσφατη υπαγωγή της Τυποεκδοτικής στο άρθρο 99, αξιοποιώντας ένα «καπιταλιστικό εργαλείο», όπως έχει χαρακτηριστεί  το μέτρο αυτό από το κόμμα σας;

- Είναι γνωστό ότι για να έχεις τυπογραφείο, είναι αναγκαίο να υπάρχει εταιρεία που υπόκειται στους νόμους που διέπουν τη λειτουργία των εταιρειών. Η Τυποεκδοτική ως εταιρεία λειτουργεί υποχρεωτικά μέσα σε αυτό το πλέγμα των νόμων, που ούτε τους έφτιαξε ούτε τους στηρίζει το ΚΚΕ. Μπήκε στο άρθρο 99 βάζοντας σαν προτεραιότητα να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, να κρατηθεί το τυπογραφείο. Η προσφυγή στο άρθρο 99 εξυπηρετεί αποκλειστικά την προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών σε τράπεζες και προμηθευτές.


Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: