Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Σαν Σήμερα στο k.k.4ever.18 Δεκεμβρίου...Από το αρχείο του k.k.4ever οι ειδήσεις των τελευταίων ετών.Γράφει ο Red Star.

18 Δεκεμβρίου  

1878:  Γεννιέται ο Ιωσήφ Στάλιν


4 χρόνια και ,online το k.k.4ever ,και από σήμερα και κάθε μέρα θα ρίχνουμε μια ματιά στο κοντινό παρελθόν, μέσω του αρχείου του μπλογκ μας.Στο τέλος της ανάρτησης θα αναφέρουμε και κάποια ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα που έγιναν πριν το 2009, σαν σήμερα.
2009

Ξεκινάμε με την 18η Δεκέμβρη 2009. Τα Τέμπη είναι κλειστά εξαιτίας κατολισθήσεων που είχαν θύμα έναν Ιταλό επικεφαλή μηχανικό της κοινοπραξίας που κατασκεύαζε τον δρόμο.Ο τότε υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, μεταβαίνει για σύσκεψη στην Λάρισα.

@@@ "Κλειστή επ’ αόριστον εξαιτίας κατολισθήσεων, παραμένει η οδική δίοδος των Τεμπών, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται από την παλιά εθνική οδό, μέσω Ελασσόνας. Χθες το πρωί στο σημείο σκοτώθηκε ο 62χρονος Iταλός επικεφαλής μηχανικός της κοινοπραξίας, Σέρτζιο Σάνι, που κατασκευάζει το οδικό τμήμα, όταν καταπλακώθηκε από βράχο, ενώ αλλά δύο άτομα τραυματίσθηκαν. Τα αίτια της πτώσης δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί, ωστόσο εκτιμάται εκτιμάται πως πρόκειται για έναν συνδυασμό των συνεχών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών και των έργων που γίνονται στην περιοχή για την κατασκευή της σήραγγας.Ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθούν οι πιθανές ευθύνες των εμπλεκόμενων σχετικά με τη λήψη των μέτρων ασφαλείας.O Υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, μεταβαίνει στη Λάρισα όπου θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης στην Περιφέρεια σε συνέχεια των χθεσινών αλλεπάλληλων συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα και Αθήνα για τη συντήρηση του εναλλακτικού οδικού δικτύου, μετά τις βραχοπτώσεις στην ΠΑΘΕ, στο ύψος των Τεμπών..."

2010

 Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών βγάζει δελτίο τύπου "Για την βεβήλωση του μνημείου της δολοφονημένης ΚΝίτισσας του Παντείου Σωτηρίας Βασιλακοπούλου από 60 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΑΑΚ".Ας θυμηθούμε την σχετική ανακοίνωση :

@@@ " Καταγγέλλουμε τη φασιστική βεβήλωση του μνημείου της δολοφονημένης φοιτήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου Σωτηρίας Βασιλακοπούλου από 60 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΑΑΚ το πρωί της Παρασκευής 17/12/2010.
Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ήταν μέλος της ΚΝΕ και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από την εργοδοσία και το κεφάλαιο στην προσπάθεια της να μοιράσει προκηρύξεις έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ το 1980.
Αυτές οι πρακτικές, δηλαδή η βεβήλωση μνημείων δολοφονημένων κομμουνιστών, λαϊκών αγωνιστών είναι εχθρικές προς το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα.
Είναι ξένες και απεχθής προς το λαό μας και έχουν καταδικαστεί εδώ και χρόνια.
Αυτό που έγινε την Παρασκευή στο Πάντειο είναι αυτό που στη χώρα μας έχουν τολμήσει να το κάνουν, και μάλιστα ανεπιτυχώς, μόνο οι εθνικιστικές-ρατσιστικές ομάδες της Χρυσής Αυγής. Τώρα βρέθηκε και η ομάδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΑΑΚ.
Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων, κάθε φορέα, όλους τους φοιτητές-σπουδαστές, όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Να στηρίξουν στην πράξη την επανατοποθέτηση της πλάκας στη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου που πρεσβεύει στην πράξη το επίκαιρο σύνθημα «φοιτητές-εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά»."

2011

 Στην τελική ευθεία μπροστά στο συλλαλητήριο της Τρίτης 20 Δεκέμβρη 2011, μπαίνουν οι ταξικές δυνάμεις σε κάθε κλάδο και εργοστάσιο, γειτονιά και συνοικία, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στα συλλαλητήρια καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. To k.k.4ever αναδημοσιεύει σχετικό άρθρο του Ριζοσπάστη

@@@" Την ώρα που η ανεργία καλπάζει συνεχώς και ασταμάτητα η πάλη για ουσιαστική προστασία των ανέργων είναι υπόθεση ζωής. Κάθε εργάτης είναι και υποψήφιος άνεργος.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μπροστά στο συλλαλητήριο στις 20 Δεκέμβρη, αλλά και για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο διοργανώνει σήμερα, Κυριακή 18 Δεκέμβρη, έκτακτη Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), στις 9.30 π.μ.
Χαρακτηριστικές για τον κλάδο είναι μερικές από τις μαρτυρίες που κατέγραψε ο «Ρ»:

Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, 50 χρονών, μας λέει: «Είμαι 16 μήνες άνεργος. Κι αν είσαι άνεργος δεν μπορείς να επιζήσεις, δεν μπορείς να προσφέρεις στην οικογένειά σου, ούτε τα απαραίτητα. Εχω δύο παιδιά, ο ένας 23 ο άλλος 15 ετών. Ο μεγάλος προχτές ορκίστηκε από την Πάντειο και δεν μπορεί να βρει δουλειά, ούτε για γκαρσόνι. Ο μικρός πάει στο Λύκειο και μου είπαν να πληρώσω τα βιβλία των ξένων γλωσσών. Σε λίγο θα μας ζητήσουν για πετρέλαιο. Πώς, με τι; Λίγο από τη σύνταξη της πεθεράς μου και του πατέρα μου, που και αυτές τις κόψανε - με 600 ευρώ τι να πρωτοκάνεις; Και όπως βλέπετε και η προηγούμενη κυβέρνηση και οι παλιότερες και αυτή, το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα βρούνε λεφτά να δώσουν στο κεφάλαιο. Για τους εργάτες τίποτα. Για να μπορέσει η οικοδομική δραστηριότητα να ανακάμψει πρέπει να υπάρχει ενιαίος δημόσιος κατασκευαστικός φορέας που θα κάνει τα έργα που πρέπει. Μόνο έτσι θα βρούμε δουλειά και μόνο έτσι θα πληρώνονται τα έργα όπως πρέπει να πληρώνονται και δε θα πηγαίνουν στους διάφορους μεγαλοκατασκευαστές, αλλά και θα γίνονται τα έργα που πρέπει να γίνονται, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά κλπ».
Ο Στανισλάβ Οζουγκ, από την Πολωνία, είναι αποκαλυπτικός: «Τι σημαίνει ανεργία; Σημαίνει πως δεν μπορείς να βρεις δουλειά, δεν έχεις λεφτά, δεν ξέρεις τι να κάνεις. Οταν έχεις μια άσχημη κατάσταση, με απλήρωτα τα νοίκια, δεν μπορείς να στηρίζεις την οικογένειά σου, δεν μπορείς ούτε να βγεις έξω, ούτε να πας κάπου, ούτε να πάρεις ένα εισιτήριο. Αυτή είναι η κατάσταση του ανέργου. Εγώ είμαι 60 χρονών και είμαι στο μεροκάματο. Είμαι νέος για σύνταξη και γέρος για δουλειά. Ποιος θα με πάρει για δουλειά; Και η κατάσταση προχωράει προς το χειρότερο. Δεν ξέρεις καν τι θα σου συμβεί αύριο».
Ο Καντέτ Ματά από τη Συρία, μετανάστης, έχει εφτά χρόνια στην Ελλάδα, και τον τελευταίο χρόνο είναι άνεργος. «Και τώρα πώς να τα βγάλω πέρα; Από τους φίλους ό,τι μπορούν κι αυτοί. Μένω στο σπίτι ενός φίλου. Από το δικό μου με έδιωξαν πριν δύο μήνες γιατί δεν μπορούσα να πληρώσω το ενοίκιο. Ο ιδιοκτήτης μου είπε πως θα καλέσει την αστυνομία και εγώ έφυγα. Κι εγώ τώρα δεν μπορώ ούτε να πάω πίσω στην πατρίδα μου με όλα αυτά που γίνονται εκεί», μας λέει.
Πολύμορφες παρεμβάσεις
Σήμερα Κυριακή 18 Δεκέμβρη: Συσκέψεις οργανώνουν η Επιτροπή Ανέργων Εμποροϋπαλλήλων, στην Αθήνα στις 11 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5β). Η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας στις 7 μ.μ., στα γραφεία Συνταξιούχων και Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Αριστείδου 92). Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο Αγρίνιο, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Επίσης, τοΕργατικό Κέντρο Λάρισας στις 11 το πρωί, οργανώνει στην ισόγεια αίθουσά του εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων - μερικώς απασχολούμενων, ηλικίας μέχρι 15 χρόνων.
Αύριο Δευτέρα 19 Δεκέμβρη: Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ της οδού Δωδεκανήσου στο κέντρο της πόλης, προγραμματίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 10 το πρωί. Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο προχωρά σε μέρα κλαδικής δραστηριότητας, με κορύφωση τη σύσταση επιτροπών ανέργων στα ταξικά σωματεία, ενώ αύριο έχει αποφασιστεί Μέρα Παλλεσβιακής εξόρμησης. Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ. έξω από τον ΟΑΕΔ Καλλιθέας (Δημοσθένους και Φιλαρέτου).
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι έξω από τον Οίκο Ναύτη
Ξεχωριστή είναι η κινητοποίηση που προετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών. Την Τρίτη, 20 Δεκέμβρη, στις 11.30 το πρωί οι άνεργοι ναυτεργάτες, με φασολάδα, κρεμμύδι και κρασί, θα στρώσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους έξω από τον Οίκο Ναύτη στην πλατεία Τερψιθέας στον Πειραιά. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 10.30 το πρωί, θα γίνει σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, την οποία διοργανώνουν από κοινού η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ)."

2012 

Κλείνουμε με την περσινή μέρα, 18 Δεκέμβρη 2012 με το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την έκθεση της Κομισιόν & τη θέση της συγκυβέρνησης...Και ακόμα μια φορά το ΚΚΕ ένα χρόνο πριν πέφτει μέσα σε όσα λέει...Αναλυτικά το σχόλιο της ΚΕ του ΚΚΕ στις 18 Δεκέμβρη του 2012.

 @@@ "Για να δοθεί η επόμενη δόση, του Γενάρη, που κι αυτή θα πάει στις τράπεζες και άλλα μονοπώλια, πρέπει τα λαϊκά στρώματα να φορτωθούν με νέες εξοντωτικές αυξήσεις στη ΔΕΗ και φορολογικά μέτρα.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση προς όφελός τους εντός της ΕΕ. 
Όσο πιο γρήγορα απορρίψουν την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων τόσο γρηγορότερα θα βάλουν τέλος στην εκμετάλλευση και τη ληστεία. "

Ακόμα πιο παλιά...Σαν Σήμερα 18 Δεκέμβρη

1878
Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Γεωργία , πριν 135 χρόνια ο μεγάλος Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν.

1913
Γεννιέται ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός και καγκελάριος της χώρας από το 1969 - 1974, Βίλι Μπραντ.

 1917
  Στις 18 Δεκέμβρη 1917, η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την ποτοαπαγόρευση.
Η περίοδος της ποτοαπαγόρευσης διήρκεσε από το 1920 έως το 1933 , όταν κηρύχθηκε παράνομη με συνταγματική πρόνοια η παρασκευή, διακίνηση, εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση αλκοολούχων ποτών.

1956
Σαν σήμερα πριν 57 χρόνια, η Ιαπωνία γίνεται μέλος των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε)

1997
 Για επιτυχίες της οικονομικής πολιτικής και αυξήσεις του εισοδήματος, μίλησε σαν σήμερα πριν 16 χρόνια στην βουλή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας , Γιάννος Παπαντωνίου !


Red Star

Δεν υπάρχουν σχόλια: