Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Οι Αμερικάνοι μελετούν ακόμα και κυρώσεις κατά της Ουκρανίας.Απροκάλυπτες πλέον οι πιέσεις ΗΠΑ και ΕΕ.

 Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου είναι σε εξέλιξη η ενδοαστική αντιπαράθεση ουσιαστικά για την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου (ΕΕ ή Ρωσίας). 


Και χτες συνεχίστηκαν οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Μετά την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «
Πιστεύουμε πως υπάρχει τρόπος η Ουκρανία να εξέλθει (από το αδιέξοδο) και πως είναι ακόμη δυνατό να διασωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Θέλουμε να δούμε τον πρόεδρο να ηγείται της προσπάθειας αυτής, η οποία θα απαιτήσει τη λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Γιανουκόβιτς, η Νούλαντ. Παράλληλα, «επέπληξε» το Κίεβο για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, όπως έκανε και η Αστον που έσπευσε να φωτογραφηθεί και με τους φιλοευρωενωσιακούς διαδηλωτές. Οι τελευταίοι μετά την επέμβαση της Αστυνομίας και χτες το βράδυ που διέλυσε τα μπλόκα σε κυβερνητικά κτίρια έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο έχουν καταλάβει.
Χτες το βράδυ, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σημειώνεται ότι «όλες οι επιλογές πολιτικής, περιλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ουκρανίας, βρίσκονται στο τραπέζι».
Πάντως, η κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς προτείνει διάλογο με την αντιπολίτευση και την ίδια στιγμή παζαρεύει και με τη Ρωσία και με την ΕΕ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ, ισχυρίστηκε ότι η χώρα έχει ανάγκη από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, για να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, ώστε να περιορισθούν «οι συνέπειές της στην ουκρανική οικονομία». Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση έδειξε ότι δεν προτίθεται να μπει στη λογική του «πλειστηριασμού»: «Πιστεύουμε ότι η ευημερία και το μέλλον της Ουκρανίας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο δημοπρασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί από τις Βρυξέλλες. Ενας από τους ηγέτες της φιλοευρωενωσιακής αντιπολίτευσης, ο Β. Κλίτσκο, απέρριψε την πρόταση διαλόγου, λέγοντας ότι «με την αστυνομική βία που επιλέγει η κυβέρνηση κλείνει ο δρόμος για συμβιβασμό». Ωστόσο, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης που είχε στηριχτεί ανοιχτά από τη Ρωσία, όσο και από την αντιπολίτευση τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: