Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ιστορική στιγμή για την Κίνα.Προσσεληνώθηκε το κινεζικό διαστημικό όχημα.

Προσσεληνώθηκε το Σάββατο το «Chang'e 3» όπως λέγεται η σεληνάκατος που εκτόξευσε η Κίνα προς τον δορυφόρο της Γης, το οποίο μεταφέρει μέσα σε μία πυραυλάκατο το 6τροχο ρομπότ «Yutu» («Λαγός από νεφρίτη»).


Όπως μετέδωσαν το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα και η κρατική τηλεόραση, το κινεζικό σκάφος προσσεληνώθηκε στην περιοχή του κρατήρα του «Κόλπου της Ιριδος». Το Chang'e-3 είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη έπειτα από την εκτόξευσή του την 1η Δεκεμβρίου.

Το ρομπότ, βάρους 130 κιλών, φέρει δύο ηλιακούς συλλέκτες, ωστόσο εικάζεται ότι διαθέτει και μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου, όπως συμβαίνει και με το ρομπότ Curiosity της NASA στον Άρη. Η αποστολή «Chang'e-3» θεωρείται ένα ακόμα βήμα για μια επανδρωμένη κινεζική αποστολή στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία. Νωρίτερα, μέχρι το 2020, προγραμματίζεται να έχει συναρμολογηθεί και ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.
Σημειώνεται ότι η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που στέλνει με επιτυχία διαστημικό όχημα στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Οι τεχνολογίες επικοινωνίας και παρακολούθησης που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαστημική αποστολή θεωρείται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις δραστηριότητες του κινεζικού στρατού στο διάστημα.

Πηγή : www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: