Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Η “ελευθερία” του καπιταλισμού.

Αναδημοσίευση από το μπλογκ  "Υπερβολές"


Όταν οι υπερασπιστές του καπιταλισμού μιλάνε για ελευθερία, αναφέρονται στην ελευθερία της αγοράς, στην ελευθερία που έχουν οι καπιταλιστές στο να κατέχουν τα μέσα παραγωγής, στο ότι είναι ελεύθεροι να αρπάζουν τον πλούτο που παράγεται από τους ανθρώπους. Στον καπιταλισμό υπάρχει ελευθερία στο να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Η διεύρυνση της ανισότητας και της αδικίας, λαμβάνει χώρα μέσα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ελευθερίας. Η ελευθερία αυτή, είναι κατοχυρωμένη απ’ την, κομμένη και ραμμένη στα γούστα των καπιταλιστών, νομοθεσία του αστικού κράτους.

Για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στον καπιταλισμό δεν υπάρχει ούτε ελευθερία, ούτε πραγματική δικαιοσύνη. Λαός ελεύθερος είναι ο λαός που έχει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει ο ίδιος και δεν ζητιανεύει ξεροκόμματα από αυτούς που συσσωρεύουν πλούτο χωρίς στην πραγματικότητα να εργάζονται και εκμεταλλευόμενοι την αξία της εργασίας των ανθρώπων. Η ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης είναι μονόδρομος. Δεν βελτιώνεται, δεν γίνεται ανθρώπινο.

Πηγή : Υπερβολές

Δεν υπάρχουν σχόλια: