Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Νταβούτογλου στην Αθήνα και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 


Η φράση του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον ίδιο θετικό τρόπο», είναι πέρα για πέρα αποκαλυπτική για την κατάσταση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Δηλαδή:

Θα συνεχιστούν από τη μια οι εκατέρωθεν διακηρύξεις περί «υψηλού επιπέδου» διμερών σχέσεων κι από την άλλη η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από την Τουρκία, οι «γκρίζες ζώνες», η παραβίαση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, καθώς και η αξιοποίηση κατά το δοκούν των μειονοτικών ζητημάτων.

Θα συνεχιστεί η συνεργασία για την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματιών των δύο χωρών, μαζί και η αντιπαράθεση, οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών κρατών, που διαπλέκονται στην περιοχή μας, λόγω των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το φυσικό αέριο, γενικότερα για τις ενεργειακές πηγές.

Επιπλέον, οι θετικές αναφορές των δύο υπουργών εξωτερικών στο σχέδιο Ανάν, το οποίο έχει απορριφθεί από το λαό της Κύπρου, δείχνουν τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν στο Κυπριακό ζήτημα. Ετοιμάζεται λύση μακριά από τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού.

Ακόμη, η επιδίωξη να αξιοποιηθεί η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, για την μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση της Τουρκίας με την ιμπεριαλιστική ΕΕ, δεν είναι προς όφελος των λαών των δύο χωρών κι έχει καταδικαστεί από το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας.

Σ' αυτές τις συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάπτυξη της πάλης των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που είναι και ο μόνος δρόμος, που μπορεί να δυναμώσει τη φιλία των λαών, να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ειρήνη και την ισότιμη και αμοιβαία συνεργασία.

Πηγή : ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: