Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

 Tο βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκέμβρη του 2008 ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.


Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή ξεσήκωσε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα.

Η οργή για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου συναντήθηκε με την αγανάκτηση των εργαζομένων και της νεολαίας για τα γενικότερα προβλήματά τους που οξύνθηκαν λόγω της προσπάθειας της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της να τους φορτώσουν την καπιταλιστική κρίση. Ήταν η σπίθα που φούντωσε τις κινητοποιήσεις.

Δεκάδες χιλιάδες νέοι, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές για μέρες διαδήλωναν στους δρόμους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι, γεγονός που παραγνωρίζεται συνειδητά από διάφορες δυνάμεις.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστάτησαν για να πάρουν μαζική και οργανωμένη μορφή οι διαδηλώσεις και οι άλλες παρεμβάσεις. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη μέρα κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα, καταδικάζοντας τη δολοφονία και την κρατική καταστολή.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα κάλεσαν την εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την καταδίκη της καταστολής και να τη συνδέσει με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που την γεννάει.

Πέντε χρόνια μετά, ο δολοφόνος Επαμεινώνδας Κορκονέας βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο ειδικός φρουρός αναμένει την εκδίκαση της έφεσης που έχει καταθέσει κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Ο συγκατηγορούμενός του Βασίλης Σαραλιώτης σήμερα είναι ελεύθερος, αν και είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη του, το Εφετείο έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής και τον άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους.

Πηγή : 902.gr

3 σχόλια:

SocioCultural.gr είπε...

Δολοφονία Γρηγορόπουλου και Δεκέμβρης του 2008 http://dlvr.it/4SLbl8

Η συστημική στάση του ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του 08' http://dlvr.it/4SL5s1

Giannis Pit. είπε...

Έχω την εντύπωση ότι το ΚΚΕ για την υπόθεση της τακτικής του και της προσέγγισής του στα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008, οφείλει μια σοβαρή επανεξέταση.
Το αδικεί κατάφωρα συγκεκριμένη τακτική.

Red Star είπε...

Νομίζω πως για τον Δεκέμβρη του 2008 ,ήδη έχει πληρώσει το τίμημα το ΚΚΕ, όπως και άλλωστε και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.