Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αργολίδας: Εικόνα μιας Ελλάδας που βουλιάζει το πλημμυρισμένο Άργος.

Λίγες μόνο ημέρες μετά την καταστροφική νεροποντή που έπληξε το Δήμο Άργους-Μυκηνών και οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν την καταμέτρηση των ζημιών που υπέστησαν οι περιουσίες τους. 



Το παζλ του τραγικού απολογισμού συμπληρώνει ο φρικιαστικός πνιγμός της 55χρονης Σέρβας Ροζίτα Μιλοσάβλεβιτς στον υγρό τάφο που μετατράπηκε το υπόγειο διαμέρισμα που διέμενε στο κέντρο της πόλης.

Οι πρώτες καταγραφές φανερώνουν εκτεταμένες ζημιές σε νοικοκυριά λαϊκών συνοικιών, σε χωράφια και καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς και σε υπόγεια διαμερίσματα και καταστήματα του κέντρου.
Σημαντικές ζημιές επίσης έχουν σημειωθεί σε σειρά αστικών υποδομών ζωτικής σημασίας.

Η ανεπάρκεια των μηχανισμών πρόληψης, αντιμετώπισης, και αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες έγιναν αντιληπτές από την πρώτη στιγμή. Οι περικοπές της κυβέρνησης Σαμαρά στα κονδύλια για έργα υλικοτεχνικής υποδομής και οι απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων -κατ’ εντολή των μνημονιακών δεσμεύσεων που επιβάλουν Ε.Ε. και ΔΝΤ- κατέστησαν ευκολότερο το καταστροφικό έργο της νεροποντής.

Η ευθύνη βαραίνει όμως πρώτιστα τη δημοτική αρχή του Δήμου Άργους-Μυκηνών και τη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στη διαχρονική αδιαφορία για εγγειοβελτιωτικά έργα ήρθε να προστεθεί η απουσία μέριμνας καθαρισμού του αποχετευτικού συστήματος και των δύο μεγάλων ποταμών που διασχίζουν το διευρυμένο δήμο.

Παιδαριώδης μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί η ιδιοτελής εκδήλωση πατριωτισμού από την πλευρά του δημάρχου Καμπόσου, ο οποίος επικαλείται αποθεματικό 3εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του δήμου τη στιγμή που βασικές υποδομές του δήμου παραλύουν, χωριά ερημώνουν, γεφύρια και δρόμοι γκρεμίζονται, σχολεία κλείνουν, απολύονται δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ από την άλλη αυξάνονται τα δημοτικά τέλη που έρχονται να φορτωθούν στην φοροεισπρακτική λεηλασία.

Παράλληλα, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για τη δημιουργία του Νέου Άργους, γύρω από την ανάπλαση της πλατείας Αγ. Πέτρου, φανερώνουν τον ψηφοθηρικό προσανατολισμό της διοίκησης του δήμου σε έργα βιτρίνας αντί των απαραίτητων εκείνων έργων για τη διασφάλιση των βασικών αναγκών και της ασφάλειας των κατοίκων.

Αλήθεια, ποιας πολιτικής δύναμης το χρίσμα φέρει ο δήμαρχος Καμπόσος; Πόση υποκρισία να διαμαρτύρεται για τις δημοτικές υπηρεσίες που κλείνουν και τους απολυμένους δημοτικούς υπάλληλους του Δήμου Άργους-Μυκηνών όταν αυτός και η δημοτική του παράταξη υπηρετούν τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο θάνατος της 13χρονης Σάρας στη Θεσσαλονίκη από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού την ίδια μέρα με τον χαμό της 55χρονης Ρόζας στο Άργος από τις πλημμύρες, όπως και ο πολλαπλασιασμός των θυμάτων από εναλλακτικές μορφές θέρμανσης το τελευταίο διάστημα (64 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο το διάστημα 2007-2012), όλοι τους μέλη των πιο φτωχών και αδύναμων εργατικών στρωμάτων της κοινωνίας, φανερώνουν ότι δεν πρόκειται για «μεμονωμένα ατυχήματα» αλλά έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των θυμάτων της φτώχειας που εντείνει η κυβερνητική πολιτική και την οποία υπερασπίζονται οι κάθε λογής «Καμπόσοι» ανά την Ελλάδα. Είναι οι ανθρωποθυσίες στο βωμό του Ευρώ και του μνημονίου.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αργολίδας αγωνίζεται για ένα «άλλο δρόμο» χωρίς Μνημόνια, Ευρώ, Ε.Ε. και θεωρεί αναγκαία την υλοποίηση δέσμης μέτρων ικανών να επαναφέρουν την ομαλή λειτουργία των υποδομών της πόλης και να διασφαλίσουν την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών:

- Να αποκατασταθούν οι ζημιές στα έργα υποδομών και να ξεκινήσουν άμεσα εγγειοβελτιωτικές δραστηριότητες για την προστασία από ανάλογα καιρικά φαινόμενα στο μέλλον.

- Να ολοκληρωθούν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών των πλημμυροπαθών σε νοικοκυριά, χωράφια, καλλιέργειες, μονάδες παραγωγής, καταστήματα, και σπίτια και να αποζημιωθούν στο ακέραιο από την πολιτεία.

- Να τεθούν οι πλημμυροπαθείς σε ειδικό καθεστώς φοροαπαλλαγών, ρυθμίσεων δανείων, διευκόλυνσης οφειλών προς το δημόσιο, μειωμένων τιμολογίων σε ΔΕΚΟ,  και να τύχουν των ανάλογων επιδομάτων αλληλεγγύης.

- Να συγκροτηθούν δομές λαϊκής αλληλεγγύης και αντίστασης από τους ίδιους τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της περιοχής μας για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα, στέγαση, τροφή, και ένδυση.


Πηγή : ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: