Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ταϊλάνδη: Εισβολή διαδηλωτών στα κτίρια κρατικών υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στην Ταϊλάνδη, ένα μήνα μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Το Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στα κτίρια των κυριότερων κρατικών υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, ενώ η αστυνομία έχει ενισχύσει την παρουσία της στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ.

 
Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα του Οργανισμού Τηλεφώνου και στην Υπηρεσία Επικοινωνιών της χώρας, που διαχειρίζονται τις τηλεπικοινωνίες του εσωτερικού και του εξωτερικού αντίστοιχα.
Οι δύο υπηρεσίες βρίσκονται στη βόρεια Μπανγκόκ, μια περιοχή όπου έχουν την έδρα τους πολλά υπουργεία και υπηρεσίες.
 
Ο υπουργός Ενημέρωσης και Επικοινωνιών Ανούντιτ Νοκορντάπ δήλωσε ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν κινδυνεύουν αφού υπάρχουν εφεδρικά συστήματα «ώστε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».
 
Την Κυριακή οι διαδηλωτές σκοπεύουν να καταλάβουν ή να περικυκλώσουν 10 κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ αυτών το αρχηγείο της εθνικής αστυνομίας, τα γραφεία του υπουργικού συμβουλίου, τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εμπορίου, Παιδείας, Οικονομίας και Εργασίας, δήλωσε ο Εκανάτ Φομπάν, εκπρόσωπος του Πολιτικού Κινήματος για τη Δημοκρατία. Στόχος των διαδηλωτών είναι να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα.
 
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και να διατηρήσει την τάξη. «Θα αποφύγουμε τη χρήση βίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πράχα Προμνόκ. «Όμως αν διαδηλωτές προσπαθήσουν να εισβάλλουν στα κυβερνητικά κτίρια, ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να τους σταματήσουμε» προειδοποίησε.
 
Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δρα υπεράνω νόμου, αφού ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Φέου Τάι αρνήθηκαν να δεχθούν την απόφαση της 20ής Νοεμβρίου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε την πρόταση του κόμματος να γίνει η Γερουσία πλήρως αιρετό σώμα. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την κυβέρνηση δίνοντάς ισχυρή υποστήριξη στη βόρεια Ταϊλάνδη.
 
Πηγή: left.gr (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια: