Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Κώστα Τσαλικίδης : Πλήρωσε με τη ζωή του την προσπάθειά του να μπει τέλος στην παρανομία. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

  Κραυγή αγωνίας εκπέμπει η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή" της Κυριακής.


"Πλήρωσε με τη ζωή του την προσπάθειά του να θέσει τέρμα στην παρανομία που έπεσε στην αντίληψή του" είναι η πεποίθηση των δικών του ανθρώπων, που αφηγούνται επίσης πως η έρευνα κουκουλώθηκε εξαιτίας πολιτικών πιέσεων. Σημαντικό επίσης για εκείνους το γεγονός ότι αγνοήθηκε το πόρισμα της ΑΔΑΕ. Η συνέντευξη με την οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη έχει ως εξής:


* Με αφορμή τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ, ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα η υπόθεση Τσαλικίδη. Αυτό είναι κάτι που σας ικανοποιεί;

Για εμάς, που από τη ζωή μας λείπει ο Κώστας, κατ' αρχάς η επικαιρότητα είναι και υπενθύμιση πάντα ενός μεγάλου πόνου. Δευτερευόντως, ναι, είμαστε ικανοποιημένοι που αναφαίνεται και πάλι η πραγματική διάσταση της απώλειας της ζωής ενός αθώου ανθρώπου, ότι δηλαδή το ειδικό πολιτικό βάρος αυτής της υπόθεσης είναι και αυτό που αποτελεί τον λόγο της συσκότισής της μέχρι σήμερα.

* Η δικαστική έρευνα για τον θάνατο του συγγενή σας πού βρίσκεται;

Πέρυσι, μετά από προσφυγή των συνηγόρων μας, δόθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα κ. Λακαφώση εντολή επανεξέτασης της υπόθεσης που ξεκίνησε με την εκταφή της σωρού του Κώστα, ενώπιον 5 ιατροδικαστών. Ατυχώς, ο ένας εξ αυτών,καθηγητής Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αριστείδης Τσατσάκης, συνελήφθη αργότερα για συμμετοχή σε οργάνωση έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών τοξικομανίας. Το σκέλος της δικής του έρευνας ακυρώθηκε από τον εισαγγελέα και δόθηκε εντολή για νέες τοξικολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων πιθανόν να είναι έτοιμα και τώρα, αλλά δεν τα γνωρίζουμε, καθώς η έρευνα είναι απόρρητη. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα λοιπόν, οκτώ χρόνια μετά να μην έχουμε ακόμη καμιά σαφή απάντηση για την κατάληξη του Κώστα.

* Τι συμπεραίνετε λοιπόν από την πορεία των ερευνών μέχρι σήμερα; Καταλογίζετε απροθυμία στην εξουσία (εκτελεστική, δικαστική) για την αποκάλυψη της αλήθειας;

Θεωρούμε ότι εκείνο που έβλαψε ουσιαστικά και αμετάκλητα ίσως την υπόθεση είναι η αρχική απόφαση των τότε δικαστικών λειτουργών το 2005, δηλαδή ένα έτος πριν τις αποκαλύψεις, να υποκύψουν σε συγκεκριμένες πολιτικές πιέσεις και να μην ειδοποιήσουν την ΑΔΑΕ που ήταν η αρμόδια αρχή για θέματα υποκλοπών. Αυτό είχε ως συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος έρευνας, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε τότε η πολιτική βούληση να αποκαλυφθεί τι πραγματικά συνέβη και στον Κώστα και στην υπόθεση των υποκλοπών. Βεβαίως αν υπήρχε κατόπιν μετά το 2006 η πολιτική και δικαστική βούληση να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που αναλογούσαν, ήταν εξαιρετικά ορατό ποιοι ήταν αυτοί. Ωστόσο, καταλήξαμε να πάρουμε τον φάκελο της δικογραφίας το 2010, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Κώστα, τότε που είχε παρέλθει ο χρόνος να κινηθούμε μέσω της δικαιοσύνης. Χαρακτηρίζοντας άλλωστε την υπόθεση του θανάτου του Κώστα και των υποκλοπών ως θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, αυτό μας στέρησε κάθε πιθανότητα να κινηθούμε στα χρονικά όρια που προβλέπει ο νόμος κατά των πιθανών ηθικών αυτουργών του θανάτου του Κώστα. Για μια ακόμη φορά θα θέλαμε να εμπιστευθούμε το έργο του κ. Λακαφώση που ερευνά τώρα την υπόθεση, έχοντας επίγνωση πλέον των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην έρευνα αυτή.
Τέλος, αυτό που προσδοκούμε σε κάθε περίπτωση, είτε μέσω της δικαστικής οδού είτε εξαιτίας του ότι η υπόθεση επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο, είναι να λάμψει η αλήθεια. Για να αποδεσμευτεί το όνομα του Κώστα από μια βρόμικη και δυσώδη υπόθεση των πολιτικών και μη που την εξύφαναν. Δεν άξιζε και δεν αναλογούσε στον άνθρωπο Κώστα Τσαλικίδη ζωντανό ή νεκρό. Κυρίως να αναφανεί η διάσταση της ηρωικής του πράξης να επιχειρήσει να θέσει τέρμα σε μια παρανομία που την πλήρωσε με τη ζωή του.

Πηγή : avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: