Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

40ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ : Με τα συνθήματά του πάντα επίκαιρα !

 Ξεκίνησε χτες ο τριήμερος γιορτασμός στο ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων


 Οι πύλες άνοιξαν νωρίς το πρωί, όπως κάθε χρόνο. Το μήνυμα της εξέγερσης πιο φλογερό από ποτέ. Σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σε συνθήκες που ο λαός δέχεται απανωτά χτυπήματα από την εξουσία του κεφαλαίου, είναι εξαιρετικά επίκαιρα και χρήσιμα τα συμπεράσματα από τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη του '73, συνολικά από την αντιδικτατορική πάλη κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, που είχαν επιβάλει μαζί η πλουτοκρατία και το ΝΑΤΟ.
Και εξακολουθούν να αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για την αξία της οργανωμένης πάλης του λαού και της νεολαίας.
Οι διαφορές με τις πρώτες μέρες προηγούμενων χρόνων γιορτασμού του Πολυτεχνείου εμφανείς. Η χτεσινή δεν ήταν «νεκρή» μέρα. Σύλλογοι και Σωματεία Εργαζομένων, οικογένειες, συνταξιούχοι, σχολεία, παρέες έδωσαν το «παρών» από τις πρώτες ώρες. Γιατί «δεν είναι ζωή αυτή που ζούμε». Γιατί «το δίκιο είναι μαζί μας», γιατί «αδράνεια τέλος». Για «να μάθουν τα παιδιά μου Ιστορία», «να μυηθούν στην αντίσταση και στον αγώνα»... Η αίθουσα στο κτίριο Γκίνη, όπου προβάλλεται κάθε χρόνο το χαρακτηριστικό ντοκιμαντέρ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεσημέρι ήταν γεμάτη. Οχι από σχολεία. Αλλά από παρέες από παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων. Χωρίς πειράγματα κι αστεία, προσηλωμένοι σε όσα έβλεπαν, προβληματισμένοι, το «έψαχναν», αναζητούσαν την αλήθεια και τη διέξοδο. Γιατί «αν και η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, δίνει συμπεράσματα που ισχύουν για σχετικά ανάλογες καταστάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και ιστορικά γεγονότα όπως το Πολυτεχνείο μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μπόλιασμα, να μείνουν ζωντανά. Γιατί αυτό το χώμα είναι και δικό μας και πάντα λευτερωνόταν με ανυπακοή και πάλη ταξική.


Σήμερα κι αύριο συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων στον χώρο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή, με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: