Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Σινική Θάλασσα.Πέταξαν 2 αμερικάνικα βομβαρδιστικά (χωρίς σχέδιο πτήσης), πάνω από τα νησιά που διεκδικούν Κίνα και Ιαπωνία.

Νέα επεισόδια είχαμε σήμερα στην ένταση που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας - Ειρηνικού, που είναι πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Πρόσφατη εστία έντασης αποτέλεσε η απόφαση της Κίνας να προχωρήσει στην ανακήρυξη ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας, στην ανατολική Σινική Θάλασσα, στην περιοχή των διαφιλονικούμενων νησιών Ντιαόγου (κινεζικά) ή Σενκάκου (ιαπωνικά). Την Τρίτη οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πτήσεις με δύο βομβαρδιστικά στην περιοχή, χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στο Πεκίνο ότι δεν αναγνωρίζουν τη ζώνη και ότι δεν προτίθενται να παραχωρήσουν ζωτικό έδαφος στην Κίνα.

Σε μία ανάλογη ενέργεια προχώρησαν σήμερα η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι έχουν αποστείλει αεροσκάφη τους στη νέα ζώνη εναέριου ελέγχου, επίσης χωρίς να ενημερώσουν τις κινεζικές αρχές, έπειτα από υπέρπτηση που πραγματοποίησαν στην αρχή της εβδομάδας στην ζώνη αυτή αμερικανικά βομβαρδιστικά.
Πάντως, όπως ανακοίνωσε χτες η Κίνα, ξεκίνησε «προγραμματισμένα ναυτικά γυμνάσια», κατεβάζοντας στη Νότια Σινική Θάλασσα το αεροπλανοφόρο Λιαονίνγκ. Η Ιαπωνία από την πλευρά της προχώρησε σε σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, παραχωρώντας στον πρωθυπουργό της χώρας, Σίνζο Αμπε αυξημένες εξουσίες σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στην επικείμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Πεκίνο την επόμενη βδομάδα, ενώ οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, καλούνται από τις αμερικανικές αρχές να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια των πτήσεων πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα.
Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: