Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Έκλεισαν τα «Sprider stores» με 800 εργαζόμενους.

Σε κινητοποιήσεις από χτες οι υπάλληλοι στο κατάστημα του Πειραιά

«Τόσα χρόνια από τον ιδρώτα μας έβγαζαν τα κέρδη τους. Δύο φορές τον τελευταίο χρόνο μας έκαναν μειώσεις στο μισθό. Τώρα μας πετάνε στο δρόμο σαν λεμονόκουπες. Έχω τρία παιδιά να θρέψω. Πρέπει να το πληρώσουν».

Η Βάσω, είναι ανάμεσα στους 35 εργαζόμενους του εμπορικού καταστήματος του Πειραιά της γνωστής αλυσίδας «Sprider store», που προχτές στις 6.30 το απόγευμα άκουσαν από τα μεγάφωνα: «Περάστε έξω. Το κατάστημα κλείνει». Το ίδιο συνέβη και με τους άλλους 800 περίπου συναδέλφους τους στα 44 συνολικά καταστήματα της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα, μετά την ένταξή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Από προχτές, οι εργαζόμενοι του καταστήματος του Πειραιά, σηκώθηκαν στο πόδι. Στο πλευρό τους βρέθηκε από την πρώτη ώρα το ταξικό Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά. Μπήκε μπροστά για να οργανώσει την πάλη τους και ξεκίνησαν την περιφρούρηση του εμπορεύματος που βρίσκεται στις αποθήκες, για να μην το αρπάξει η εργοδοσία. Από χτες το πρωί ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας και κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα διεκδικώντας τους μισθούς δύο μηνών, που τους οφείλει η εταιρεία.
Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το κλείσιμο των καταστημάτων της Sprider έρχεται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας και συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της. Κερδοφορία και ανάπτυξη που στηρίχτηκε στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις χώρες που έκανε τις εισαγωγές και στην εξίσου άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων εδώ στην Ελλάδα (4ωρα, μισθοί 350 ευρώ, απλήρωτη δουλειά, εντατικοποίηση της δουλειάς κ.λπ.)
Από τις εξελίξεις στα Sprider, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και συνολικά πρέπει να διδαχτούν να βγάλουν συμπεράσματα. Πολλοί εργαζόμενοι μαζί και οι εργαζόμενοι τωνSprider θυσίασαν οικειοθελώς τα δικαιώματά τους, μισθούς, επιδόματα, απλήρωτη δουλειά κλπ., με την αυταπάτη, την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα βοηθούσαν την επιχείρηση και οι ίδιοι ίσως να μην έχαναν τη δουλειά τους. Πουθενά όπου έγινε αυτό δε σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Παντού έκλεισαν.
Η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ είναι στο πλάι των εργαζομένων σταSprinder με τα κλαδικά της σωματεία στη Βέροια, στη Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Χαλκίδα, Αττική, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, προκειμένου να διεκδικήσουν και να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους, να πάρουν όλοι επίδομα ανεργίας, να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη».


Δεν υπάρχουν σχόλια: