Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Αύριο βουλευτικές εκλογές στο Λουξεμβούργο.Το Κ.Κ.Λουξεμβούργου θέλει να ξεπεράσει το 1,4 % του 2009.

 Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται αύριο στο Λουξεμβούργο, στο φόντο της κρίσης που έχει χτυπήσει και το συγκεκριμένο και επονομαζόμενο Μεγάλο Δουκάτο που εμφανίζεται να έχει το υψηλότερο ΑΕΠ στην ΕΕ και κατώτατο μισθό στα 1.921 ευρώ (όριο φτώχειας τα 1.639 ευρώ), αλλά βέβαια το κόστος διαβίωσης είναι ιδιαίτερα υψηλό.



Επίσης η ανεργία έφθασε αυτό το καλοκαίρι σχεδόν στο 7% του ενεργού πληθυσμού και μεταξύ των νέων ανέρχεται σε 19%.


Ενδεικτική της κατάστασης είναι η πρόσφατη έκθεση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας που υπογραμμίζει ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης «επιδεινώθηκαν οι ανισότητες στο βιοτικό επίπεδο», καθώς συμπιέσθηκαν τα εισοδήματα και η αγοραστική δύναμη, που είναι κατά 5% κατώτερη απ' ό,τι ήταν το 2009.

Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε συνθήκες φτώχειας έχει υπερβεί το 15%, με πολύ έντονες τις ανισότητες μεταξύ των ντόπιων (7%) και των ξένων, από τους οποίους περισσότεροι από το ένα τρίτο είναι Πορτογάλοι που απασχολούνται παραδοσιακά στον οικοδομικό τομέα.

Περίπου 150.000 άνθρωποι περνούν κάθε μέρα τα σύνορα για να εργασθούν στο Λουξεμβούργο, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς είναι Γάλλοι και περίπου 40.000 είναι Βέλγοι.

Η στέγαση αποτελεί ένα άλλο μεγάλα πρόβλημα για τα λαϊκά στρώματα. Οι τιμές των ακινήτων έχουν εδώ και 10 χρόνια εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ αρκετοί άνθρωποι υπήκοοι του Λουξεμβούργου έχουν εγκατασταθεί από την άλλη πλευρά των συνόρων σε Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία για να γλιτώσουν από τα υψηλά ενοίκια.

Οι εκλογές είναι πρόωρες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ (ήταν και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ), τον Ιούλη του 2013, μετά από σκάνδαλο που ενέπλεκε και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και γίνονται για την εκλογή Βουλής 60 βουλευτών, σε μια χώρα που έχει συνολικά περίπου 550.000 κατοίκους. Τα κόμματα που παίρνουν μέρος: το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα του Λαού, από όπου προέρχεται ο Γιούνκερ (στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται με 35%), το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (15%), το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (15%) που συμμετείχε σε κυβερνήσεις συνεργασίας με το Χριστιανοκοινωνικό, οι Πράσινοι (10%), το οπορτουνιστικό κόμμα «η Αριστερά» (4%), το Εναλλακτικό Δημοκρατικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (1% ), το ΚΚ Λουξεμβούργου (1%) και το λαϊκιστικό κόμμα Πειρατές (1%).

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: